50 år sammen i EU - hvor skal vi hen nu?

27.12.2022

Folketinget markerer 50-året for Danmarks EU-medlemskab og inviterer danskerne til at fortælle politikerne, hvad Danmark skal arbejde for i EU.

1. januar er det 50 år siden, Danmark trådte ind i EU. Folketinget markerer 50-året for Danmarks EU-medlemskab med en række aktiviteter, der inviterer borgerne til at engagere sig i dialogen om, hvad EU-medlemskabet har betydet, og hvordan medlemskabet skal udvikle sig fremover. 

www.eu.dk/50 og på sociale medier kan man bl.a. se film, høre podcast og bidrage med egne holdninger og ønsker til EU-medlemskabet. Formålet er at skabe refleksion og dialog om medlemskabet og de mange beslutninger, som Danmark træffer i fællesskab med de andre lande i EU. 

»Folketinget træffer et væld af beslutninger med baggrund i ting, som er bestemt i EU. Hvis vi ønsker at have indflydelse på, hvor EU skal bevæge sig hen, kræver det en bred debat i Danmark«, siger Folketingets formand, Søren Gade. 

»Det kræver også et folketing, som fortæller regeringen, hvad Danmarks prioriteter er i EU,« siger han.

Til februar holder Folketinget en digital høring, hvor borgere over hele landet mødes med deres lokale folketingspolitiker og diskuterer EU-medlemskabet. Borgernes vigtigste budskaber og ønsker til Danmarks europapolitik overleveres til Folketinget og regeringen.


Sådan markerer Folketinget 50-året for Danmarks EU-medlemskab

Reportagefilm lægger op til debat

Tv-vært Christian Degn undersøger danskernes holdninger til EU. Det handler om barselsregler, grænsekontrol, atomkraft, nethandel, og om EU-flaget skal hejses. 

Podcastserie: En tidsrejse i Danmarks EU-historie

Podcastvært Anne Sofie Allarp og en række centrale aktører genoplever EF-afstemningen i 1972, danskernes nej til Maastrichttraktaten og EU-udvidelsen mod øst. 

Særomvisninger i Folketinget: 50 år sammen i EU

Folketingets formidlingsbetjente tager besøgende med på en særomvisning, der fokuserer på de begivenheder, der førte frem til et Danmark i EU.

Filmkonkurrence i samarbejde med SDU Mediacamp

Ungdomsuddannelser konkurrerer om at producere journalistiske produkter, som handler om danskernes holdning til EU-medlemskabet. Vinderen kåres i Folketinget 12. januar.

Mini-Danmark inspireres af budskaber fra eu.dk/50

Et repræsentativt udsnit af befolkningen (et Mini-Danmark) diskuterer medlemskabet med folketingspolitikere og overleverer de vigtigste fortællinger og holdninger til Folketinget og regeringen, bl.a. med udgangspunkt i de mange indlæg på eu.dk/50.