Skal bierne reddes? Europa-Kommissionen afviser ny lovgivning på området

13.04.2023

Europa-Kommissionen vil ikke indføre ny lovgivning på baggrund af borgerforslaget ”Red bier og landmænd”. Kommissionen mener, at eksisterende lovforslag allerede vil bidrage til beskyttelse af bestøvere.

Honeybee harvesting pollen from blooming flowers - Fotograf MOY

Skal syntetiske pesticider udfases inden 2035 for at beskytte bier og andre bestøvere? Det spørgsmål tog Europa-Kommissionen stilling til den 5. april, hvor borgerforslaget ”Red bier og landmænd” blev behandlet. Her besluttede Kommissionen, at den ikke vil fremsætte et nyt lovforslag på baggrund af borgerinitiativet. Kommissionen mener, at der allerede er forslag på bordet, som vil hjælpe bestøverne.

Fokus på at implementere eksisterende forslag

Brug af pesticider i landbruget truer biernes eksistens. Derfor har over en million europæiske borgere underskrevet borgerforslaget “Red bier og landmænd!” med ønske om at udfase brug af pesticider inden 2035.

Men det ønske går ikke i opfyldelse. Europa-Kommissionen vil nemlig ikke forslå ny lovgivning til fordel for de små gulstribede bestøvere. I stedet opfordrer Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet til hurtigt at vedtage eksisterende forslag på det grønne område, som skal bidrage til at beskytte og genoprette den europæiske bestøverbestand.

Kommissionen peger blandt andet på forslaget om bæredygtig anvendelse af pesticider og forslaget til en naturgenopretningslov, som initiativer der kan imødekomme borgernes ønske. Men en reel udfasning af pesticider bliver det ikke til.

Borgerforslaget er det syvende i EU's historie

Borgerforslaget “Red bier og landmænd!” er det syvende af sin slags, siden Det Europæiske Borgerinitiativ blev lanceret i 2012.

Det Europæiske Borgerinitiativ giver borgere mulighed for at opfordre Europa-Kommissionen til at handle på et bestemt område. Stiller man et borgerinitiativ, skal man indsamle mindst en million underskrifter fra mindst syv EU-lande. Hvis underskrifterne bliver godkendt af myndighederne, vil Europa-Kommissionen behandle initiativet.