Europapolitisk aftale er i hus – fornyet opbakning til dansk europapolitik

15.12.2023

Et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om en europapolitisk aftale, som danner grundlag for Danmarks europapolitik i de kommende år.

Aftalen supplerer et politisk forlig fra 2008 og udstikker nye pejlemærker for, hvordan Danmark ser EU’s rolle i verden.

Den røde tråd i aftalen er et ønske om at styrke EU’s rolle på den internationale scene, særligt set i lyset af Ruslands invasion af Ukraine, klimakrisen og usikkerhed om forsyninger af bl.a. kritiske råstoffer. 

EU skal påtage sig et større ansvar for egen sikkerhed og sikre forsyningskæder, uden at afkoble sig fra resten af verden. Frihandel og vækst står fortsat centralt.  

Der er ikke behov for traktatændringer

Danmark skal engagere sig helhjertet i EU-samarbejdet og bidrage til EU’s militære indsatser, hvilket er muligt med afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. 

Samtidig skal Danmark støtte udvidelsen af EU med Ukraine og andre lande mod øst og på Vestbalkan, hvis landene vel at mærke opfylder en række optagelseskrav.

Med udsigt til over 30 medlemslande kan det blive aktuelt at ændre EU’s beslutningsprocesser, men der er ikke aktuelt behov for traktatændringer. Aftalen imødekommer derfor ikke Europa-Parlamentets ønske om omfattende traktatændringer.

Den europapolitiske aftale er indgået mellem regeringspartierne, Alternativet, Konservative, Radikale Venstre, SF og Liberal Alliance.