Status på Europol-samarbejdet: Dansk politi stilles ringere i kampen mod international kriminalitet

27.02.2023

Det er fortsat Rigspolitiets opfattelse, at det daglige samarbejde med Europol og de øvrige lande er godt og konstruktivt, og at Europol-samarbejdet er af operationel stor betydning for Danmark. Rigspolitiet vurderer dog, at Danmark på enkelte punkter er dårligere stillet end de andre lande.

Danske betjente kan ikke tjekke udenlandske personer på stedet

Det danske retsforbehold betyder, at Danmark ikke har direkte søgeadgang i Europols efterretningsdatabase (EIS), som indeholder information om bl.a. personer, kriminelle organisationer og lovovertrædelser fra andre lande. 

Af den årsag kan Danmark ikke implementere det nye Quest system eller det nye kommende Quest+ system. Systemet giver adgang til, at patruljerende betjente kan søge i Europols register på stedet via mobile enheder, som mobiltelefoner eller tablets, hvis de har mistanke om kriminelle forhold i andre lande. 

Quest er pr. oktober 2022 implementeret i 13 medlemslande, og statistik fra Europol viser, at 80 procent af landenes søgninger i Europols databaser foregår via Quest. Det gælder f.eks. når de møder en udenlandsk person eller et udenlandsk køretøj, som de gerne vil tjekke op på. 

Løser Europol-aftalen Danmarks behov på lang sigt?

Europol-aftalen trådte i kraft den 1. april 2017 efter det danske nej til at afskaffe retsforbeholdet i 2015.

Dengang vurderede Rigspolitiet, at aftalen på kort sigt sikrer en tilfredsstillende adgang til at søge i Europols databaser. Rigspolitiets forventning var dog allerede dengang, at Europol-samarbejdet indenfor kort tid ville udvikle sig i en retning, der stillede Danmark betydeligt ringere, når det kommer til opklaring af grænseoverskridende kriminalitet.

Af redegørelsen om status over dansk politis situation i Europol fremgår det, at Europol de senere år har bevæget sig fra at understøtte medlemslandene på et strategisk plan til i højere grad direkte, at understøtte medlemslandenes konkrete efterforskninger. Tempoet i udviklingen af den organiserede kriminalitet, dens stigende kompleksitet og den øgede digitalisering betyder, at Europol samarbejdet rykker sig i en retning, hvor Danmark på enkelte punkter er dårligere stillet end Europols medlemslande. 

Rigspolitiet peger på, at den manglende adgang til Quest og Quest+ vil indebære en væsentlig begrænsning af dansk politis mulighed for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet. Rigspolitiet peger derudover på, at Danmark i praksis har meget begrænset indflydelse på de beslutninger, der træffes i Europol.

Tirsdag den 28. februar skal Folketingets partier drøfte redegørelsen om Europol-samarbejdet i den årlige redegørelsesdebat om emnet. 

Kontakt ved pressehenvendelser

Er du journalist, og har du spørgsmål til historien? Ring til os på; 33 37 33 37 eller send os en e-mail.