Udenrigsministeriet redegør for udviklingen i EU-samarbejdet 2022

13.03.2023

Tirsdag den 14. marts klokken 13 vil udenrigsministeren redegøre for udviklingen i EU-samarbejdet 2022 i Folketingssalen. Redegørelsen vil komme omkring EU’s håndtering af krigen i Ukraine, Danmarks afskaffelse af forsvarsforbeholdet samt arbejdet med og for den grønne omstilling.

Hvad har EU-samarbejdet budt på i 2022?

I 2022 har EU stået overfor flere internationaler kriser, som har krævet solidt samarbejde medlemsstaterne imellem. Hovedpunkterne i Udenrigsministeriets redegørelse er derfor håndteringen af krigen i Ukraine og den energi- og forsyningskrise, som krigen har affødt. Fire centrale nedslagspunkter i redegørelsen er: 

Sanktionspakker mod Rusland

Siden februar 2022 har Rådet vedtaget ti sanktionspakker, der blandt andet omfatter russisk import- og eksportforbud, begrænsninger i forhold til bank-, investerings- og finanssektoren samt et forbud mod russisk overflyvning. Det er også første gang i historien, at EU har finansieret våben til et europæisk land. Samlet set har EU’s medlemsstater ydet finansiel hjælp på 7,2 milliarder EUR i 2022 i forbindelse med krigen i Ukraine.

Afskaffelse af forsvarsforbeholdet

Den 1. juni 2022 blev der afholdt folkeafstemning om afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet, og den 1. juli 2022 indtrådte Danmark i EU’s fælles sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde. Regeringen arbejder også på at blive medlem af Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA) samt at deltage i Det Permanente Strukturerede Samarbejde (PESCO).

Håndtering af forsynings- og energikrisen

Krigen i Ukraine har påvirket energimarkedet i Europa, hvilket har medført prisstigninger på gas og el. I maj 2022 lancerede EU-Kommissionen REPowerEU-planen, som har til formål at mindske EU’s afhængighed af russisk gas. 

Forhandlinger om den grønne omstilling

I første halvår af 2022 blev Rådet enige om størstedelen af forslagene i den grønne lovgivningspakke ”Fit for 55”. I andet halvår af 2022 begyndte forhandlingerne mellem Rådet og Europa-Parlamentet. Lovgivningspakken indeholder en række forslag, der vedrører energieffektivitet, transport og vedvarende energi. 

Følg redegørelsen direkte

Tirsdag den 14. marts klokken 12 TV-transmitteres debatten om EU-samarbejdet i 2022 fra Folketingssalen. Den kan følges her.

Derudover kan du selv dykke ned i den skriftlige redegørelse og blandt andet læse om andre relevante punkter, som EU's udvidelse og konferencen om Europas Fremtid, her.

Kontakt ved pressehenvendelser

Er du journalist, og har du spørgsmål til historien? Ring til os på; 33 37 33 37 eller send os en e-mail.