Ny procedure for behandling af EU-sager i Folketinget

28.09.2023

Øget åbenhed og inddragelse i beslutningsprocessen skal styrke Folketingets rolle i behandlingen af EU-sager uden at det går ud over varetagelsen af danske interesser i EU.

I dag har Folketingets Europaudvalg vedtaget en ny procedure for behandling af EU-sager.
 
Vedtagelsen sker på baggrund af anbefalinger fra EU-reformgruppen, der blev nedsat af Folketingets Europaudvalg i 2020. EU-reformgruppen undersøgte, hvordan Folketinget kan styrke sin kontrol og indflydelse på EU-politikken.  
 
Med Europaudvalgets vedtagelse af en ny beretning implementeres en række af EU-reformgruppens centrale anbefalinger: 

Folketingets fagudvalg involveres tidligere og i højere grad 

De EU-sager, der anses for at være af størst betydning for Danmark (ca. 10-15 sager om året), vil nu blive forelagt fagudvalgene kort tid efter de er blevet fremsat.
 
Dette sker senest 8 uger efter, at Europa-Kommissionen har præsenteret sit lovforslag. På lukkede møder vil relevante ministre redegøre for regeringens holdning og drøfte sagen med udvalgsmedlemmerne.
 
Målet er at give medlemmer af fagudvalgene mulighed for at påvirke regeringens holdning og beslutningsprocessen i en tidlig fase. 

Regeringens mandater indhentes tidligere 

Endnu en vigtig ændring indebærer, at EU-sager, som regeringen ønsker mandat til i Europaudvalget, vil blive forelagt Europaudvalget tidligere i processen.
 
Tidligere blev disse sager forelagt kort før Rådet traf beslutning. Med de nye procedurer skal regeringen nu bestræbe sig på at indhente mandat senest 8 uger før Rådet træffer beslutning.
 
Dette giver medlemmer af Europaudvalget mere tid til at undersøge og drøfte sagerne, før de giver mandat til regeringen. 

Europaudvalget får bedre arbejdsbetingelser  

For at fremme samarbejdet og inddragelsen i beslutningsprocessen vil mandater til Europaudvalget blive fremsat skriftligt en uge før de endelige beslutninger skal træffes.
 
Dette giver EU-ordførerne mulighed for at inddrage fagordførere og politiske grupper tidligt i beslutningsprocessen og sikre bredere input i beslutningstagningen. 
 

Kontakt ved pressehenvendelser

Er du journalist, og har du spørgsmål til sagen? Ring til os på 3337 3337 eller send os en e-mail.