Bruxelles, den 17.-18. oktober 2018

EU's stats- og regeringschefer mødtes i Bruxelles den 17.-18. oktober for at diskutere emner som migration, intern sikkerhed og Brexit. Dette topmøde fungerer som en opfølgning på det uformelle topmøde i Salzburg i september.

Konklusioner

EU-topmødet den 17.-18. oktober 2018 fulgte op på det uformelle topmøde i Salzburg i september 2018. Stats- og regeringscheferne drøftede Brexit, intern sikkerhed og migration. Derudover blev euroen og EU’s eksterne forbindelser også vendt. Den 17. oktober var det kun Brexit, der blev debatteret. Det betød, at det var 27 stats- og regeringschefer og ikke 28 der mødtes. Her bekræftede de deres tillid til EU’s Brexitforhandler, Michel Barnier, og at EU27 ønsker at stå sammen og forsøge at nå en aftale i overensstemmelse med EU’s retningslinjer. Det blev dog også konstateret, at der ikke var sket tilstrækkelige fremskridt.

På mødet den 18. oktober var fokus især på migration og intern sikkerhed. Hvad angår migration understregede EU’s ledere, at der er behov for yderligere at forebygge ulovlig migration og styrke samarbejdet med oprindelses- og transitlande. Desuden diskuterede de initiativer til bekæmpelse af migrantsmuglere, forslaget til tilbagesendingsdirektivet og EU’s tilbagesendingspolitik mere generelt samt reformen af EU’s asylsystem. I forbindelse med debatten om intern sikkerhed var det cyberangrebet mod Organisationen for Forbud mod Kemiske våben, der fyldte og medførte, at lederne konkluderede at EU’s afskrækkelse, modstandsdygtighed og reaktion på bl.a. cybertrusler og nukleare trusler. Derudover blev det understreget, at bekæmpelsen af desinformation og trusler mod demokratiet var vigtige prioriteter.

Udover de to hovedtemaer debatterede EU’s ledere også de eksterne forbindelser ift. Afrika og klimaændringer. Angående Afrika blev en ny alliance mellem EU og Afrika med fokus på bæredygtige investeringer og jobs drøftet. På klimaområdet godkendte EU’s topledere Rådets konklusioner om forberedelserne til FN-klimakonferencen i december 2018, de støtter Polen i forbindelse med tilrettelæggelse af COP24, og de anerkendte de negative virkninger af klimaændringerne. Afslutningsvis blev der den 18. oktober afholdt eurotopmøde, hvor de gjorde status over forhandlingerne om en uddybning af Den Økonomiske og Monetære Union. 

Links

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik