Er Danmark det eneste land, der har EU-forbehold?

Nej. Det er ikke kun Danmark, der har EU-forbehold og undtagelser.

Der er mange forskellige former for nationale særregler og undtagelser fra EU-lovgivning, og der er løbende kommet flere i takt med udviklingen af det europæiske projekt og optagelsen af nye medlemmer. Når et land bliver medlem af EU, så forhandler de en tiltrædelsesaftale, som kan indeholde nogle undtagelser, der gør, at landet ikke deltager i alle dele af samarbejdet.

For eksempel har Malta en national særregel om køb af sommerhus (ligesom Danmark), og Sverige har en særregel, hvad angår salg af snus.

Spanien, Grækenland Slovakiet, Estland, Letland, Litauen og Polen har alle undtagelser fra habitatdirektivet vedr. ulvebestanden. Derudover har både Polen en præcisering i forhold til anvendelsen af Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder. Disse nationale særstillinger betyder, at hvert land på nogle punkter har nogle regler, der gør, at de ikke skal følge EU-reglerne på samme vilkår som de andre.

Der findes ingen officiel oversigt over forbehold og undtagelser. Hvis man vil danne sig et samlet overblik, bliver man nødt til at læse samtlige protokoller. Et udvalgsspørgsmål fra 2003, hvor den daværende udenrigsminister blev bedt om at redegøre for EU-landenes undtagelser, giver dog et billede af omfanget.

Læs mere:

Danmarks EU-forbehold
Maltas sommerhusregel
Habitatdirektivet
Kan tyskere og andre EU borgere købe sommerhus i Danmark?

Senest opdateret: [29.11.2023]
Sideansvarlig: Søren Pers Kaltoft