Kan Danmark afskaffe sine tre forbehold uden en folkeafstemning?

Danmark kan ikke afskaffe forbeholdene uden en folkeafstemning, da der blev lavet en politisk aftale om, at forbeholdene kun kan ændres ved en ny folkeafstemning.

Ifølge grundlovens §20 skal der afholdes en folkeafstemning for at overdrage suverænitet fra Danmark til EU – medmindre 5/6 af folketingsmedlemmerne stemmer for at overdrage suverænitet. Det betyder, at Danmark strengt taget ikke behøver at blive afholdt en folkeafstemning om at afskaffe Danmarks forbehold, hvis der er stor nok opbakning til det i Folketinget. Men da Danmark fik forbeholdene tilbage i 1993 besluttede alle de politiske partier bag aftalen, at man ikke ville afskaffe forbeholdene uden et ja ved en folkeafstemning.*

Danmark fik i 1993 fire forbehold for dele af EU’s samarbejde. Forbeholdene er en aftale mellem Danmark og de andre EU-lande om, at Danmark ikke deltager i EU’s militære missioner, den fælles mønt, den overstatslige retspolitik og at unionsborgerskabet ikke skulle erstatte det nationale statsborgerskab. I juni 2022 blev der afholdt en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet, hvor forbeholdet blev afskaffet. Det betyder, at Danmark i dag kan deltage i EU's militære missioner.

For at afskaffe retsforbeholdet og euroforbeholdet vil det kræve, at Danmark overdrager suverænitet til EU. Derfor skal 5/6 af folketingsmedlemmerne stemme for det. Hvis der kun er simpelt flertal i Folketinget, skal danskerne til folkeafstemning. Det var sådanne folkeafstemninger, der blev afholdt i 2000 og i 2015, hvor danskerne stemte nej til at henholdsvis indføre euroen og ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Det sidste forbehold, som Danmark fik i 1993 handler om unionsborgerskabet. Danmark blev lovet, at unionsborgerskabet ikke kunne give samme rettigheder som et nationalt statsborgerskab. Senere blev alle EU landene enige om, at det var en god idé. Så nu har alle EU-landene det samme forbehold for unionsborgerskabet som Danmark.

*I pkt. 3 i indledning til almindelige bemærkninger til lovforslaget om Edinburgh-aftalen, står der, at de syv partier er enige om, at den kun kan ændres gennem en ny folkeafstemning.

Find mere information

Retsinformation: Forslag til Lov om Danmarks tiltrædelse af Edinburgh-Afgørelsen og Maastricht-Traktaten
EU-Oplysningen: Hvorfor har vi folkeafstemninger om EU i Danmark?

Senest opdateret: [08.05.2024]
Sideansvarlig: Søren Pers Kaltoft