L 82 Forslag til lov om Energinet Danmark.

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 04-11-2004

Lovforslag som fremsat

20041_l82_som_fremsat (html)

L 82 (som fremsat): Forslag til lov om Energinet Danmark.

Fremsat den 4. november 2004 af økonomi‑ og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen)

Forslag

til

Lov om Energinet Danmark) 1)

 

Kapitel 1

Indledende bestemmelser

§ 1. Økonomi- og erhvervsministeren kan oprette Energinet Danmark som en selvstændig offentlig virksomhed.

Stk. 2. Den overordnede infrastruktur på el- og gasområdet, som varetages af Energinet Danmark, skal forblive i offentligt eje.

Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan ændre Energinet Danmarks navn.

§ 2. Energinet Danmarks formål er at sikre en effektiv drift og udbygning af den overordnede infrastruktur på el- og gasområdet og at sikre åben og lige adgang for alle brugere af nettene.

Stk. 2. Energinet Danmark varetager efter reglerne i denne lov samt efter reglerne i lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning og med baggrund i en sammenhængende og helhedsorienteret planlægning systemansvarlig virksomhed og eltransmissions- og gastransmissionsvirksomhed. Energinet Danmark kan endvidere varetage gasdistributionsvirksomhed.

Stk. 3. Energinet Danmark kan oprette datterselskaber, eje ejerandele i andre selskaber med begrænset ansvar samt indgå samarbejdsaftaler o.l. i forbindelse med udøvelsen af sin virksomhed.

Stk. 4. Aktiviteter, som ligger uden for de i stk. 2 angivne, og som Energinet Danmark varetager i medfør af denne lov, lov om elforsyning eller lov om naturgasforsyning, skal udøves i selvstændige selskaber med begrænset ansvar.

§ 3. Energinet Danmark varetager statens købepligt i medfør af § 35 i lov om elforsyning og § 34 i lov om naturgasforsyning.

Kapitel 2

Udbygning af transmissionsnet

§ 4. Etablering af nye transmissionsnet og væsentlige ændringer i bestående net kan ske, hvis der er et tilstrækkeligt behov for udbygningen, herunder at udbygningen sker med sigte på øget forsyningssikkerhed, beredskabsmæssige hensyn, skabelse af velfungerende konkurrencemarkeder eller indpasning af vedvarende energi, eller hvis projektet er nødvendigt til opfyldelse af pålæg i medfør af stk. 6.

Stk. 2. Udbygning i henhold til stk. 1 skal forinden påbegyndelse være belyst i en plan, som samtidig skitserer det fremtidige behov for transmissionskapacitet. Planen skal indsendes til økonomi- og erhvervsministeren, inden udbygning i henhold til stk. 1 kan påbegyndes. Udbygning kan tidligst påbegyndes 6 uger efter planens indsendelse.

Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan bestemme, at udbygningen i henhold til stk. 1 kræver godkendelse af økonomi- og erhvervsministeren.

Stk. 4. Økonomi- og erhvervsministeren kan i forbindelse med godkendelse efter stk. 3 fastsætte vilkår for udbygningen, herunder vedrørende bortskaffelse eller sanering af anlæg.

Stk. 5. Økonomi- og erhvervsministeren kan bestemme, at Energinet Danmark forpligtes til at dække de meromkostninger, som andre eltransmissions- og netvirksomheder bliver påført, når de efter påbud efter lov om elforsyning skal gennemføre kabellægninger og saneringer i forbindelse med Energinet Danmarks etablering af 400 kV-eltransmissionsnet. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler herom.

Stk. 6. Økonomi- og erhvervsministeren kan pålægge Energinet Danmark at anlægge, udbygge og drive eltransmissionsanlæg samt søledningsanlæg til varetagelse af elforsyningssikkerheden på mindre øer.

Stk. 7. Stk. 5 og 6 finder ikke anvendelse på forhold, som omfattes af artikel 7 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1228/2003 af 26. juni 2003 om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling.

Kapitel 3

Økonomi- og erhvervsministerens beføjelser

§ 5. Økonomi- og erhvervsministeren kan træffe beslutning om ethvert forhold vedrørende Energinet Danmarks anliggender.

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter en vedtægt for Energinet Danmark.

Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren udøver sine beføjelser efter denne bestemmelse over for Energinet Danmark ved skriftlige meddelelser rettet til bestyrelsen.

Kapitel 4

Ledelse og interessentforum

§ 6. Energinet Danmark ledes af en bestyrelse på 11 medlemmer.

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren udpeger 8 bestyrelsesmedlemmer, herunder bestyrelsens formand.

Stk. 3. Bestyrelsen skal samlet have generelle erhvervs- og ledelsesmæssige kompetencer samt indsigt i el-, gas- og varmeforsyning og i forbruger- og samfundsforhold. Bestyrelsesmedlemmerne skal være uafhængige af kommercielle interesser i produktions- og handelsvirksomheder på el- og gasområdet.

Stk. 4. Bestyrelsesmedlemmer efter stk. 2 udpeges for en periode på 2 år, jf. dog stk. 6.

Stk. 5. Medarbejderne i Energinet Danmark og datterselskaber vælger 3 medlemmer til bestyrelsen, herunder 1 koncernrepræsentant, efter tilsvarende regler som i aktieselskabsloven.

Stk. 6. Økonomi- og erhvervsministeren kan genudpege bestyrelsesmedlemmer, og han kan til enhver tid afsætte de af ham udpegede bestyrelsesmedlemmer.

§ 7. Den daglige ledelse varetages af en direktion, der ansættes af bestyrelsen efter forudgående orientering af økonomi- og erhvervsministeren.

§ 8. Økonomi- og erhvervsministeren udpeger et rådgivende interessentforum.

Stk. 2. Interessentforummet skal repræsentere et bredt udsnit af interessenter i Energinet Danmarks virksomhed.

Stk. 3. Interessentforummet skal holde møde mindst 1 gang årligt.

Stk. 4. Interessentforummet skal med henblik på at understøtte driften af Energinet Danmark afgive udtalelser til ledelsen af Energinet Danmark om virksomhedens overordnede strategier og planer.

Kapitel 5

Økonomi og regnskabsmæssige forhold

§ 9. Energinet Danmarks formue holdes adskilt fra statens formue.

§ 10. Energinet Danmark indgår ikke i det statslige overenskomst- og aftalesystem, men kan selv forhandle løn- og ansættelsesvilkår for sit personale, herunder indgå kollektive overenskomster.

Stk. 2. De hidtil gældende ansættelsesvilkår videreføres efter reglerne i lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse. Virksomhedsoverdragelseslovens frist på 3 uger i § 4 a, stk. 1, vedrørende en erhververs mulighed for at meddele, at han ikke ønsker at indtræde i en gældende overenskomst, regnes fra den dag, bestyrelserne i de respektive selskaber har konstitueret sig.

§ 11. De for aktieselskaber gældende regler i lov om erhvervsdrivende virksomheders aflæggelse af årsregnskab m.v. (årsregnskabsloven) om udarbejdelse og indsendelse af årsrapport m.v., herunder de bestemmelser der gælder for statslige aktieselskaber, finder anvendelse for Energinet Danmark med de ændringer, der følger af denne lov.

Stk. 2. Energinet Danmarks årsrapport revideres i forhold til årsregnskabslovens regler af rigsrevisor. Rigsrevisor reviderer endvidere Energinet Danmarks årsrapport efter lov om revisionen af statens regnskaber m.m.

Stk. 3. Den reviderede årsrapport forelægges økonomi- og erhvervsministeren til godkendelse.

Stk. 4. Økonomi- og erhvervsministeren kan beslutte, at revisionen efter stk. 2 varetages i et samarbejde mellem rigsrevisor og en af ministeren udpeget statsautoriseret revisor, som udpeges for 1 år ad gangen med mulighed for genudpegning.

§ 12. Energinet Danmark og virksomhedens helejede datterselskaber skal i deres interne regnskabsføring med henblik på at undgå forskelsbehandling, krydssubsidiering og konkurrenceforvridning

1) føre separate regnskaber for hver af deres elektricitetsrelaterede og naturgasrelaterede aktiviteter, herunder drift af systemansvarlig virksomhed, transmissionsvirksomhed og distributionsvirksomhed, og

2) specificere indtægter fra ejerskab af transmissions- og distributionsnet.

Stk. 2. For de i stk. 1 nævnte aktiviteter skal Energinet Danmark og virksomhedens helejede datterselskaber føre regnskaber og lade disse revidere på samme måde, som hvis de pågældende aktiviteter blev udført af særskilte selskaber. Aktiver, for hvilke der anvendes indgangsværdier efter selskabsskattelovens § 35 O, samt indtægter og udgifter forbundet med ejerskabet til disse aktiver indgår uanset aktivernes anvendelse i de særskilte regnskaber for Energinet Danmarks elektricitetsrelaterede aktiviteter.

Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om regnskabsføring efter stk. 1 og 2.

§ 13. Energinet Danmarks overskud ifølge de i § 12, stk. 1, omtalte regnskaber for virksomhedens elforsynings- og naturgasrelaterede aktiviteter kan tilbageføres til de respektive forbrugergrupper som dividende eller anvendes til konsolidering.

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om, hvorledes tilbageførsel af overskud til forbrugerne efter stk. 1 kan finde sted.

Stk. 3. Energinet Danmark kan ikke udlodde overskud eller egenkapital ved udbytteudlodning eller på anden måde til staten.

§ 14. Energinet Danmark kan optage lån til varetagelse af sin virksomhed, herunder til finansiering af anlægsinvesteringer samt til varetagelse af købepligten efter § 3. Lån optages på baggrund af en årlig investerings- og finansieringsplan, som er godkendt af økonomi- og erhvervsministeren.

Stk. 2. Finansministeren bemyndiges til, i det omfang det anses for hensigtsmæssigt, at dække virksomhedens finansieringsbehov efter stk. 1 gennem statslån. Sådanne lån må ikke ydes på bedre vilkår end dem, som staten selv kan opnå som låntager. Lånene optages inden for en ramme, der fastsættes af økonomi- og erhvervsministeren efter godkendelse i Folketingets Finansudvalg.

§ 15. Energinet Danmark og virksomhedens helejede datterselskaber skal tegne de for virksomhederne nødvendige forsikringer.

Kapitel 6

Anmeldelse og registrering

§ 16. Energinet Danmark skal anmeldes og registreres i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen efter reglerne i kap. 19 i lov om aktieselskaber. Erhvervs- og Selskabsstyrelsens bekendtgørelse om anmeldelse, registrering, gebyr samt offentliggørelse m.v. i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen gælder for Energinet Danmark.

Kapitel 7

Offentlighed

§ 17. Lov om offentlighed i forvaltningen, forvaltningsloven og lov om Folketingets Ombudsmand gælder for Energinet Danmark og virksomhedens helejede datterselskaber.

§ 18. Energinet Danmark skal straks give elektronisk meddelelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om alle væsentlige forhold, der vedrører virksomheden, og som kan antages at få betydning for virksomhedens fremtid, medarbejdere og kreditorer.

§ 19. Beslutninger truffet af økonomi- og erhvervsministeren i henhold til § 5, stk. 1, indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med henblik på offentliggørelse .

Stk. 2. Enhver, der anmoder herom, kan på Energinet Danmarks hovedkontor få udleveret et eksemplar af virksomhedens vedtægter.

Kapitel 8

Tilsyn, klageadgang m.v.

§ 20. Økonomi- og erhvervsministeren fører tilsyn med, at Energinet Danmark og virksomhedens helejede datterselskaber overholder bestemmelserne i denne lov.

Stk. 2. Energinet Danmark og virksomhedens helejede datterselskaber skal på begæring stille enhver oplysning om sin virksomhed til rådighed for økonomi- og erhvervsministeren.

§ 21. Økonomi- og erhvervsministeren kan bemyndige en under ministeriet oprettet institution eller anden myndighed til at udøve de beføjelser, der i denne lov er tillagt ministeren.

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at afgørelser truffet af en institution eller anden myndighed, som ministeren i henhold til stk. 1 har henlagt sine beføjelser efter loven til, ikke skal kunne indbringes for ministeren.

§ 22. Afgørelser truffet af økonomi- og erhvervsministeren i medfør af § 4, stk. 3-5, kan, for så vidt angår eltransmissionsnet, påklages til Energiklagenævnet efter reglerne i §§ 89 og 91 i lov om elforsyning og, for så vidt angår gastransmissionsnet, efter §§ 51 og 53 i lov om naturgasforsyning.

Stk. 2. Energinet Danmarks udbygningsplan efter § 4, stk. 2, kan, i de tilfælde § 4, stk. 3, ikke finder anvendelse, påklages af enhver med en væsentlig og individuel interesse i udbygningsplanen efter reglerne nævnt i stk. 1.

Kapitel 9

Erstatningsansvar og straf

§ 23. Beslutning om anlæggelse af søgsmål mod bestyrelsesmedlemmer, direktører, revisor eller andre i anledning af tab påført Energinet Danmark kan træffes af bestyrelsen eller økonomi- og erhvervsministeren.

§ 24. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde bestyrelsesmedlemmer, direktører, vurderingsmænd, revisorer samt deres suppleanter, såfremt de ubeføjet røber, hvad de under udøvelsen af deres hverv for Energinet Danmark har fået kendskab til.

Kapitel 10

Ikrafttræden m.v.

§ 25. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter tidspunktet for lovens ikrafttræden.

§ 26. Økonomi- og erhvervsministeren kan efter at have overtaget Eltra a.m.b.a., Elkraft Transmission a.m.b.a. og Elkraft System a.m.b.a. beslutte at fusionere disse til et nyt aktieselskab, hvor aktierne ejes af Energinet Danmark. Ved fusionen overgår aktiver og forpligtelser i de hidtidige selskaber som helhed til det nye aktieselskab, og de hidtidige selskaber opløses uden likvidation. For sammenlægningen finder lov om aktieselskaber (aktieselskabsloven) §§ 6 a-6 c og §§ 134-134 i tilsvarende anvendelse med de ændringer, der følger af denne lov og selskabernes karakter.

Stk. 2. Finansministeren kan beslutte at overdrage aktierne i Gastra A/S til Energinet Danmark.

Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan beslutte, at dele af de i stk. 1 nævnte andelsselskabers og dele af Gastra A/S€™ aktiver og forpligtelser ved spaltning overdrages til Energinet Danmark. For spaltningen finder aktieselskabslovens §§ 136-136 i tilsvarende anvendelse med de ændringer, der følger af denne lov og selskabernes karakter.

Stk. 4. Oprettelsen af Energinet Danmark, fusionen efter stk. 1, overdragelsen af aktier efter stk. 2 og spaltning efter stk. 3 kan ske med regnskabs- og skattemæssig virkning fra den 1. januar 2005.

Stk. 5. Ved fusion efter stk. 1 finder bestemmelserne i lov om fusion, spaltning og tilførsel af aktiver m.v. (fusionsskatteloven) §§ 5-8 tilsvarende anvendelse med de ændringer, der følger af denne lov og selskabernes karakter.

Stk. 6. Ved spaltning efter stk. 3 finder bestemmelserne i fusionsskattelovens § 15 a, stk. 3, og § 15 b tilsvarende anvendelse med de ændringer, der følger af denne lov og selskabernes karakter.

§ 27. Valg af medarbejderrepræsentanter efter § 6, stk. 5, skal finde sted snarest muligt efter etableringen af Energinet Danmark. Indtil valg har fundet sted, udpeger økonomi- og erhvervsministeren efter indstilling fra medarbejderorganisationerne 3 medarbejderrepræsentanter, herunder 1 koncernrepræsentant. Disse 3 medarbejderrepræsentanter fratræder, når valg ifølge § 6, stk. 5, har fundet sted.

§ 28. Loven gælder på land- og søterritoriet, i den eksklusive økonomiske zone og på dansk kontinentalsokkel.

§ 29. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.

Kapitel 11

Ændringsbestemmelser

§ 30. I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 151 af 10. marts 2003, som senest ændret ved § 1 i lov nr. 495 af 9. juni 2004, foretages følgende ændringer:

1. Overalt i loven ændres »de systemansvarlige virksomheder«, »De systemansvarlige virksomheder«, »de systemansvarlige virksomheders« og »De systemansvarlige virksomheders« til henholdsvis: »den systemansvarlige virksomhed«, »Den systemansvarlige virksomhed«, »den systemansvarlige virksomheds« og »Den systemansvarlige virksomheds«.

2. § 5, stk. 1, nr. 8, affattes således:

»8) Kollektiv elforsyningsvirksomhed: Offentlig eller privatejet elforsyningsvirksomhed med bevilling samt elforsyningsvirksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, som på offentligt regulerede vilkår har til formål at udføre aktiviteter som net-, transmissions-, eller systemansvarlig virksomhed.«

3. I § 5, stk. 1, nr. 13, udgår »med bevilling«.

4. § 5, stk. 1, nr. 16, affattes således:

»16) Transmissionsvirksomhed: Virksomhed med bevilling eller elforsyningsvirksomhed, som varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, der driver transmissionsnet.«

5. I § 8, stk. 4, ændres »Omkostninger til nedennævnte ydelser opkræves af den systemansvarlige virksomhed hos alle elforbrugere i det område, hvortil den systemansvarlige virksomhed har bevilling:« til: »Omkostninger til nedennævnte ydelser opgøres af den systemansvarlige virksomhed for hvert af de to områder, hvortil der er udstedt bevilling til systemansvarlig virksomhed efter den tidligere gældende § 27, og opkræves hos alle elforbrugerne i de respektive områder:«.

6. I § 8, stk. 5 og 6, ændres »De kollektive elforsyningsvirksomheders« til: »Net- og transmissionsvirksomhedernes«.

7. I § 8 indsættes som stk. 7:

»Stk. 7. For den systemansvarlige virksomhed opgøres de i stk. 5 og 6 nævnte omkostninger for hvert af de to områder, hvortil der er udstedt bevilling til systemansvarlig virksomhed efter den tidligere gældende § 27, og opkræves hos alle elforbrugerne i de respektive områder.«

8. I § 12, stk. 1, nr. 4, ændres »forsyningsområdets« til: »den«.

9. I § 19, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:

»Transmissionsvirksomhed varetaget af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark udføres dog uden bevilling. «

10. I § 20, stk. 1, ændres »Bevillingshavere efter § 19, stk. 1,« til: »Transmissions- og netvirksomheder«.

11. § 20 a, stk. 1, affattes således:

»Transmissions- og netvirksomheder skal opstille et program for intern overvågning, som beskriver virksomhedernes tiltag for at forhindre diskriminerende adfærd. Virksomhederne skal sikre overholdelsen af programmet for intern overvågning samt sikre, at det kontrolleres på passende måde. En årsberetning med en beskrivelse af programmet samt kontrollen af dette skal offentliggøres og anmeldes til Energitilsynet.«

12. I § 21, stk. 1, indsættes efter 1. pkt.:

»Dette gælder ikke for virksomhed varetaget af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark.«

13. § 21, stk. 2 og 3 , ophæves.

Stk. 4-6 bliver herefter stk. 2-4.

14. I § 21, stk. 4, der bliver stk. 2, ændres »stk. 2 fastsatte regler« til: »lov om Energinet Danmark fastsatte regler«.

15. § 21 a ophæves.

16. I § 23, stk. 3, ændres »§ 21, stk. 5« til: »§ 21, stk. 3«.

17. I § 26 a, stk. 1, ændres »§ 21, stk. 2-6« til: »§ 21, stk. 2-4«.

18. § 27 ophæves.

19. I § 28, stk. 2, nr. 3, ændres »andre systemansvarlige virksomheder i Danmark og« til: »systemansvarlige virksomheder«.

20. I § 29, stk. 2, ændres »§ 9, stk. 1, nr. 1« til: »§ 8, stk. 4, nr. 1«.

21. § 31, stk. 3, ophæves.

Stk. 4 og 5 bliver herefter stk. 3 og 4.

22. I § 35, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »200 kV«: », samt udlandsforbindelser under 100 kV, der er stillet til rådighed for den systemansvarlige virksomhed,«.

23. § 35, stk. 6, affattes således:

»Stk. 6. Inden statens overtagelse af transmissionsandele efter stk. 1 og 2 skal virksomheder, der både ejer transmissionsnet omfattet af stk. 1 og andre net, udskille de af stk. 1 omfattede transmissionsnet i et selvstændigt aktieselskab. Udskillelsen skal ske snarest muligt og senest 12 måneder efter modtagelsen af underretning om, at statens købepligt er indtrådt.«

24. § 35, stk. 9, affattes således:

»Stk. 9. Transmissionsvirksomheder, som driver transmissionsnet omfattet af stk. 1, skal med virkning fra den 1. januar 2005 drives i aktieselskabsform.«

25. I § 35 a indsættes som stk. 2:

»Stk. 2. Netvirksomheder kan vælge at overdrage ejerandele til staten i henhold til en aftale efter stk. 1 uanset vedtægtsbestemmelser om uoverdragelighed. Overdragelse af ejerandele i henhold til en aftale efter stk. 1 behandles skattemæssigt efter reglerne i lov om beskatning af fortjeneste ved afståelse af aktier m.v. (aktieavancebeskatningsloven), idet ejerandele, der overdrages uanset vedtægtsbestemmelser om uoverdragelighed, i sin helhed anses for erhvervet ved andelshaverens indtræden i transmissionsvirksomheden og for afstået på tidspunktet for overdragelsen til staten.«

26. I § 47, stk. 1, udgår »systemansvarlig virksomhed«.

27. I § 47, stk. 2, udgår 2. punktum.

28. I § 47, stk. 3 , ændres »I de i stk. 2« til: »I det i stk. 2«.

29. I § 51, stk. 1, indsættes efter »bevillingerne«: »samt med den virksomhed, som Energinet Danmark og dennes virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark udøver i medfør af lov om elforsyning«.

30. I 51, stk. 2, indsættes efter »bevillingshaverne«: »samt Energinet Danmark og dennes virksomheds helejede datterselskaber, jf. § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark«.

31. I § 53, stk. 2, indsættes som 2. pkt.:

»Dette gælder dog ikke Energinet Danmark«.

32. I § 70, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »indtægtsrammer«: », jf. dog § 70 a«.

33. Efter § 70 indsættes:

»§ 70 a. For transmissionsvirksomhed varetaget af Energinet Danmark eller virksomhedens helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, fastsættes priserne efter § 71.«

34. § 71 affattes således:

»§ 71. Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber kan i priserne for de aktiviteter, der varetages i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, indregne nødvendige omkostninger, herunder til indkøb af energi, lønninger, tjenesteydelser, administration, vedligeholdelse, andre driftsomkostninger og afskrivninger, samt nødvendig forrentning af virksomhedens kapital. § 69 finder ikke anvendelse, bortset fra stk. 1, sidste pkt.

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om afgrænsningen af de omkostninger, som kan anses for nødvendige efter stk. 1, samt om fastsættelsen af den nødvendige forrentning og om forrentningsgrundlaget efter stk. 1.«

35. I § 76 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:

»Stk. 3. For virksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, skal der, for så vidt angår systemansvars- og transmissionsydelser, til Energitilsynet anmeldes priser, tariffer og betingelser for ydelser, samt grundlaget for fastsættelsen af disse, herunder leveringsaftaler, efter Energitilsynets nærmere bestemmelse.«

Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og 5.

36. I § 76, stk. 4, der bliver stk. 5, ændres »stk. 1-3« til: »stk. 1-4«.

37. I § 77, stk . 2, ændres »bevillingshavere« til: »kollektive elforsyningsvirksomheder«.

38. I § 84, stk. 1, indsættes efter »bevillingspligtige virksomheder,«: »Energinet Danmark,«.

39. I § 85 b, stk. 1, ændres »10, 19 eller 27« til: »10 og 19 samt elforsyningsvirksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark«.

40. I § 87, stk. 1, nr. 1, udgår »eller til systemansvarlig virksomhed« og », 27«.

§ 31. I lov om naturgasforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 130 af 27. februar 2003, som ændret ved § 2 i lov nr. 494 af 9. juni 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 7, stk. 5, indsættes som 2. pkt. :

»Dette gælder tilsvarende for virksomhed, der varetages af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark.«

2. I § 10, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:

»Virksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller virksomhedens helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark udøves dog uden bevilling.«

3. I § 13 indsættes som stk. 3:

»Stk. 3. Stk. 1 og 2 gælder ikke for virksomhed varetaget af Energinet Danmark eller virksomhedens helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark.«

4. I § 15 a, stk. 1, indsættes efter »§ 10,«: »samt Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber, der varetager naturgasforsyningsvirksomhed i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark«.

5. § 15 a, stk. 2, affattes således:

»Stk. 2. Energinet Danmark skal varetage de overordnede, koordinerende planlægningsmæssige og operative opgaver vedrørende det i stk. 1 nævnte beredskab.«

6. I § 28 c indsættes som stk. 3:

»Stk. 3. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 gælder tilsvarende for aftaler, der indgås af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber, jf. § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark.«

7. I § 30, stk. 1, indsættes efter »bevillingerne«: »samt med den virksomhed, som Energinet Danmark og dennes virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark udøver i medfør af lov om naturgasforsyning«.

8. I 30, stk. 2, indsættes efter »bevillingshaverne«: »samt Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber, jf. § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark«.

9. I § 37 a, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »indtægtsrammer«: », jf. dog § 37 c«.

10. Efter § 37 b indsættes:

»§ 37 c. For distributionsvirksomhed varetaget af Energinet Danmark eller virksomhedens helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark fastsættes priserne efter § 37 d.

§ 37 d. Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber kan i priserne for de aktiviteter, som varetages i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark indregne nødvendige omkostninger, herunder til indkøb af energi, lønninger, tjenesteydelser, administration, vedligeholdelse, andre driftsomkostninger og afskrivninger, samt nødvendig forrentning af virksomhedens kapital.

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om afgrænsningen af de omkostninger, som kan anses for nødvendige efter stk. 1, samt om fastsættelsen af den nødvendige forrentning og om forrentningsgrundlaget efter stk. 1.«

11. I § 38, stk. 1, 2. pkt., indsættes efter »kapital«: », jf. dog § 37 d«.

12. I § 40 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. For virksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark skal der, for så vidt angår transmissions- og distributionsydelser, til Energitilsynet anmeldes priser, tariffer og betingelser for ydelser, samt grundlaget for fastsættelsen af disse, herunder leveringsaftaler efter Energitilsynets nærmere bestemmelse.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

13. I § 45, stk. 1, indsættes efter »bevillingspligtige selskaber«: », Energinet Danmark«.

14. I § 45, stk. 2, indsættes efter »bevillingspligtige selskaber«: », Energinet Danmark«.

15. I § 47 indsættes som stk. 6:

»Stk. 6. Bestemmelserne i stk. 1-5 gælder ikke for Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber.«

16. I § 54 indsættes efter »Energitilsynet«: »eller en under ministeriet oprettet institution«.

17. I § 56 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber skal på tilsvarende vis erstatte skader, der forvoldes ved naturgasvirksomhed udøvet i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, uanset om skaden er hændelig.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

§ 32. I lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme (ejendomsbeskatningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 783 af 1. september 2003, som senest ændret ved § 31 i lov nr. 469 af 9. juni 2004, foretages følgende ændring:

1. I § 7, stk. 1, litra b, 2. pkt., indsættes efter »DSB«: »og Energinet Danmark«.

§ 33. I lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabsskatteloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 111 af 19. februar 2004, som senest ændret ved § 5 i lov nr. 485 af 9. juni 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 1, stk. 1, indsættes efter nr. 2 f:

»2 g) Energinet Danmark,«.

2. I § 3, stk. 1, nr. 1, indsættes efter »jf. dog § 1, stk. 1, nr. 2 d«: »og 2 g«.

3. I § 8 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk 2. For den i § 1, stk. 1, nr. 2 g, nævnte virksomhed Energinet Danmark gælder yderligere reglerne i §§ 13 D og 13 E.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3

4. I § 13, stk. 1, nr. 2, 1. pkt., ændres »2 c-2 f« til: »2 c-2 g«.

5. Efter § 13 C indsættes:

»§ 13 D. Energinet Danmark opgør en særskilt skattepligtig indkomst for de aktiviteter, der er omfattet af Energinet Danmarks særskilte regnskaber for elektricitetsrelaterede aktiviteter i medfør af § 12 i lov om Energinet Danmark.

Stk. 2. Energinet Danmark opgør en særskilt skattepligtig indkomst for de øvrige aktiviteter, der ikke er omfattet af stk. 1.

Stk. 3. Hvor et afskrivningsberettiget aktiv anvendes i forbindelse med aktiviteter omfattet af både stk. 1 og 2, fordeles den afskrivningsberettigede anskaffelsessum i overensstemmelse med de særskilte regnskaber i medfør af § 12 i lov om Energinet Danmark. Dette omfatter ikke aktiver med indgangsværdier efter selskabsskattelovens § 35 O.

§ 13 E. Såfremt den efter § 13 D, stk. 1, opgjorte særskilte indkomst udviser underskud, kan dette underskud fradrages i tilsvarende skattepligtig indkomst for følgende år. Fradraget kan kun overføres til et senere indkomstår i det omfang, det ikke kan rummes i tidligere års indkomst.

Stk. 2. Såfremt den efter § 13 D, stk. 2, opgjorte særskilte indkomst udviser underskud, kan dette underskud ikke overføres til fradrag i den efter § 13 D, stk. 1, opgjorte særskilte indkomst.

Stk. 3. Såfremt Energinet Danmark indgår i sambeskatning, kan den efter § 13 D, stk. 1, opgjorte særskilte indkomst ikke indgå heri.«

6. I § 17, stk. 1, ændres »2 c-2 f« til: »2 c-2g«.

7. I § 23, stk. 2, ændres »DSB og eventuelle hermed« til: »DSB og Energinet Danmark og disses eventuelle«.

8. I § 31, stk. 6, indsættes efter nr. 5 som nyt nummer:

»6) Energinet Danmark.«

Nr. 6-9 bliver herefter nr. 7-10.

9. I § 31, stk. 13, indsættes efter »sambeskatning«: », jf. dog § 13 E, stk. 3«.

§ 34. I lov om påligningen af indkomstskat til staten (ligningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 995 af 7. oktober 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 8 G, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, 1. pkt., indsættes efter »2 c-2 e,«: »2 g«.

2. I § 8 H, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »2 c-2 e,«: »2 g«.

§ 35. I lov om beskatning af fortjeneste ved afståelse af aktier m.v. (aktieavancebeskatningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 974 af 21. september 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 2, stk. 3, 4. pkt., ændres »2 c-2 f« til: »2 c-2 g«.

2. I § 2 d, stk. 3, 1. pkt., ændres »2 c-2 f« til: »2 c-2 g«.

3. I § 4, stk. 6, 1. pkt., ændres »2 c-2 f« til: »2 c-2 g«.

§ 36. I konkursskatteloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 808 af 24. august 2000, som senest ændret ved § 21 i lov nr. 409 af 6. juni 2002, foretages følgende ændring:

1. I § 2 ændres »2 c-2 e« til: »2 c-2 g«.

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Indledende bemærkninger

I den energipolitiske aftale af 9. maj 2003 mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristeligt Folkeparti aftaltes blandt andet at fremme effektiv konkurrence på el- og gasmarkedet gennem ejermæssig adskillelse af systemansvar og transmission fra produktion og handel. Regeringen fik i forlængelse heraf mandat til at optage drøftelser med sektoren om etablering af et eller flere uafhængige energitransmissionsselskaber, som skal varetage systemansvar og drive transmissionsnet for el og naturgas. Formålet var at sikre, at vilkårene for adgang til el- og gasnet fastsættes af selskaber, som er uafhængige af og ikke kan overtages af kommercielle interesser.

Den 29. marts 2004 indgik et flertal af Folketingets partier aftalen om fremtidssikring af energiinfrastrukturen. Aftalen ligger i forlængelse af aftalen af 9. maj 2003, idet den udmønter intentionen om at gennemføre en ejermæssig adskillelse af systemansvar og transmission fra produktion og handel. Aftalen fastlægger således, at systemansvar og transmission fremover varetages som statslig virksomhed med det formål at sikre effektiv drift og udbygning af den overordnede infrastruktur og sikre åben og lige adgang for alle brugere af nettet. Det indgår endvidere i aftalen, at den såkaldte kapitalsag løses ved ophævelsen af opdelingen af elselskabernes kapital i fri og bunden kapital.

I tilknytning til aftalen mellem Folketingets partier har økonomi- og erhvervsministeren indgået aftale af 29. marts 2004 med elbranchens interesseorganisation Elfor om kapitalforhold i elsektoren og sikring af uafhængighed i den overordnede infrastruktur på elområdet. Ifølge denne aftale overdrager netvirksomhederne vederlagsfrit deres andele i Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission til staten per 1. januar 2005 i sammenhæng med ophævelsen af opdelingen af selskabernes kapital i bunden og fri kapital. Derudover aftaltes, at staten får forkøbsret- og pligt til de regionale transmissionsnet.

Med vedtagelsen af lov nr. 494 af 9. juni 2004 blev der taget et væsentligt skridt til opfyldelsen af aftalen med Elfor, idet ophævelsen af opdelingen af selskabernes kapital i fri og bunden kapital er gennemført ved denne lov. I forlængelse af dette forudsættes, at netselskaberne €" som aftalt mellem Elfor og økonomi- og erhvervsministeren den 29. marts 2004 - frivilligt og vederlagsfrit per 1. januar 2005 overdrager deres ejerandele i de systemansvarlige virksomheder, Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission, til staten.

Det er endvidere vurderet, at der vil være fordele forbundet med at skabe et samlet dansk system- og transmissionsansvar for både el og gas ved at integrere Gastra A/S i Energinet Danmark. Det afspejler dels det forhold, at kommercielle aktører i stadig stigende grad integrerer el- og gas i deres forretningsområder og dels, at der vil være effektiviseringsgevinster på sigt. Gastra A/S blev etableret i forbindelse med, at DONG Transmission A/S blev udskilt fra DONG-koncernen den 1. januar 2004. Formålet med udskillelsen var at etablere et selvstændigt statsligt gasselskab, der var klart adskilt fra konkurrenceudsatte aktiviteter på gasområdet. Der er således opnået enighed mellem regeringen og partierne bag aftalen af 29. marts om fremtidssikring af infrastrukturen på elområdet, om at Gastra A/S overdrages til et af staten oprettet selskab, Energinet Danmark, som skal varetage system- og transmissionsansvar for såvel el og gas.

Nærværende lovforslag har til formål at skabe grundlag og rammer for den nye statslige virksomhed, Energinet Danmark med datterselskaber, som på statens vegne kan drive systemansvarlig virksomhed og den overordnede transmission på el- og gasområdet som aftalt mellem regeringen og et flertal af Folketingets partier.

2. Formål og opgaver

Hovedformålet med Energinet Danmark er at drive og udbygge transmissionsnettene på el- og gasområdet effektivt og herunder varetage de systemansvarlige opgaver på el- og gasområdet. Det bemærkes, at definitionen systemansvarlig virksomhed ikke anvendes på gasområdet, idet opgaverne i forbindelse med systemdriften mv. ifølge gasforsyningsloven varetages af transmissionsvirksomheden. Energinet Danmarks opgaver er fastlagt i Lov om elforsyning og Lov om naturgasforsyning med den undtagelse, at reglerne for udbygningen af transmissionsnet foreslås overflyttet til denne lov. Der er ikke med lovforslaget lagt op til en udvidelse af opgaverne for den systemansvarlige og transmissionsansvarlige virksomhed på el- og gasområdet i forhold til de nu gældende.

Med etableringen af Energinet Danmark vil systemansvar og overordnet transmission for både el og gas i fremtiden være i offentligt ejerskab adskilt fra kommercielle interesser knyttet til produktion og handel. Med denne ejermæssige adskillelse af monopolaktiviteter fra kommercielle aktiviteter er der skabt et vigtigt grundlag for effektiv konkurrence i den danske energisektor.

Energinet Danmark skal samtidig forestå en sammenhængende, helhedsorienteret planlægning, som kan danne grundlag for en vurdering af miljøforhold, markedsforhold, forsyningssikkerhed, energibesparelser, forskning og udvikling i forbindelse med et miljøvenligt og sikkert el- og gassystem.

Det forudsættes som nævnt i aftalen af 29. marts 2004 mellem økonomi- og erhvervsministeren og Elfor, at der fortsat skal sikres en tæt koordinering mellem systemansvar-, transmissions- og netvirksomheder.

Virksomheden skal endvidere opkøbe og drive regionale eltransmissionsnet samt gasdistributionsnet, som i tilfælde af salg skal afhændes til staten.

3. Virksomhedsformen og organisering

Det fremgår af aftalen af 29. marts 2004 om fremtidssikring af infrastrukturen, at virksomheden skal forblive i offentligt eje, og at der ikke kan udloddes overskud til staten. Det fremgår endvidere, at virksomheden ledes af en bestyrelse, der skal besidde kompetence omfattende blandt andet forbruger- og samfundsmæssig ekspertise samt branchekendskab inden for blandt andet varme- og elforsyning. Med udgangspunkt i dette og i virksomhedens opgaver er det vurderet mest hensigtsmæssigt at etablere Energinet Danmark som en selvstændig offentlig virksomhed (SOV).

For at sikre de bedst mulige rammer for en effektivisering af driften vil det, ud fra en driftsmæssig betragtning, være hensigtsmæssigt at placere de driftsmæssige opgaver i 2 underliggende driftsselskaber for henholdsvis el og gas. Driftsselskaberne underlægges Energinet Danmarks samlede virksomhed, men organiseres som datterselskaber i aktieselskabsform, hvor aktierne ejes 100 pct. af Energinet Danmark. Ved at placere driftsopgaverne i 2 datterselskaber opnås dels en selskabsmæssig adskillelse mellem el- og gastransmission, og dels skabes der rammer for, at driftsselskaberne kan drives effektivt. Selvom der ikke må udloddes overskud fra Energinet Danmark til staten, vil det således stadig være muligt at sikre incitamenter til omkostningsreduktioner og effektiv drift gennem fokus på driftsresultatet i datterselskaberne.

Herved opnås en organisering, hvor overordnede planlægningsmæssige og myndighedslignende opgaver løses i modervirksomheden. Det betyder, at modervirksomheden, Energinet Danmark, bliver det centrum, hvor de overordnede retningslinier for den samlede virksomhed fastlægges, og at datterselskaberne derfor skal arbejde inden for rammer, som fastlægges af Energinet Danmark. For eksempel skal den overordnede planlægning af fremtidige infrastrukturudbygninger, udarbejdelse af markedsforskrifter, markedsovervågning, tarifferingsprincipper, investerings- og finansieringsplaner mv. udarbejdes i modervirksomheden. Datterselskaberne vil derimod arbejde med de mere tekniske og driftsrelaterede opgaver. Det nøjagtige snit i ansvarsfordelingen mellem modervirksomheden og datterselskaberne skal dog foretages af bestyrelsen.

Det fremgår af lovforslaget, at Energinet Danmark underlægges en beslutningsstruktur, hvor økonomi- og erhvervsministeren har beføjelser til at træffe beslutning om alle forhold vedrørende virksomheden. Idet ministeren er eneejer, er det fundet mest hensigtsmæssigt at foreslå, at ministeren kan meddele de beslutninger, han træffer til bestyrelsen, i skriftlig form.

Økonomi- og erhvervsministeren bemyndiges til at fastsætte en vedtægt for Energinet Danmark, der indeholder nærmere retningslinier for virksomhedens udøvelse. Vedtægten vil overordnet set blive fastlagt efter principperne i aktieselskabslovens § 4 vedrørende vedtægters mindstekrav i aktieselskaber.

Det forudsættes, at ministeren som eneejer af virksomheden en gang årligt skal træffe beslutning om blandt andet godkendelse af virksomhedens årsrapport, udpegning af bestyrelsesmedlemmer samt bestyrelseshonorar, svarende til de beslutninger der træffes af en generalforsamling i et aktieselskab. Tidsterminen for dette og præciseringen af hvilke emner der skal forelægges til beslutning, vil blive præciseret i vedtægten.

Bortset fra det tilsyn, som følger af Energitilsynets særlige rolle som regulerende myndighed i forhold til Energinet Danmark i medfør af blandt andet Europa-Parlamentets og Rådets Direktiv 2003/54/EF og 2003/55 EF af den 26. juni 2003, er det økonomi- og erhvervsministeren, som fører tilsyn med Energinet Danmark. For at sikre ministerens indsigt i virksomhedens forhold og planer, hvilket er en forudsætning for opfyldelse af ministerens tilsynsforpligtelse og mulighed for at udøve aktivt ejerskab, forudsættes det, at der afholdes halvårsmøder mellem ministeren eller en af ham udpeget repræsentant og bestyrelsens formand samt andre medlemmer fra bestyrelsen eller direktionen, hvis det skønnes nødvendigt. Formålet med møderne er, at bestyrelsen orienterer ministeren om sager af væsentligt betydning, herunder sager af væsentlig økonomisk betydning eller politisk interesse samt beslutninger af stor strategisk rækkevidde m.v. Halvårsmøder kan afholdes i forbindelse med offentliggørelsen af årsrapporten og halvårsrapporter. Bestyrelsen skal på disse møder vurdere og orientere nærmere om indholdet i årsrapporten/halvårsrapporter samt redegøre for ledelsens overvejelser om Energinet Danmarks fremtidige strategi og udvikling samt andre væsentlige spørgsmål.

For at sikre en effektiv og ansvarlig bestyrelse foreslås, at der sammensættes en bestyrelse på 11 medlemmer, som skal varetage den overordnede ledelse af Energinet Danmark. Bestyrelsen vil være ansvarlig for Energinet Danmarks virksomhed og organisation overfor økonomi- og erhvervsministeren. Bestyrelsen skal træffe beslutning i alle spørgsmål, som er af væsentlig betydning, herunder om den overordnede tilrettelæggelse af Energinet Danmarks arbejde inden for de retningslinier, som er fastlagt i vedtægten og som i øvrigt fastlægges af ministeren. Bestyrelsens opgaver i Energinet Danmark svarer grundlæggende til de overordnende retningslinier for ansvars- og arbejdsdelingen mellem bestyrelse og direktion, der følger af aktieselskabsloven. Det betyder, at bestyrelsens væsentligste opgaver vil være at fastlægge de overordnede mål og strategier for Energinet Danmark. Bestyrelsen vil skulle ansætte en kvalificeret direktion og fastlægge direktionens ansættelsesforhold.

Det fremgår af den energipolitiske aftale af 29. marts 2004 om fremtidssikring af energiinfrastrukturen, at bestyrelsen for Energinet Danmark skal besidde nødvendig kompetence omfattende bl.a. forbruger- og samfundsmæssige forhold samt branchekendskab og indsigt inden for blandt andet el-, gas- og varmeforsyning. Ministeren udpeger efter drøftelse med aftaleparterne i sin egenskab af ejer af virksomheden 8 bestyrelsesmedlemmer til Energinet Danmark. Heraf indstiller elsektorens organisation (Elfor) 2 kandidater. Der vil blive udpeget 1 medlem med særlig indsigt indenfor gassektoren. Derudover vælges 3 medlemmer af medarbejderne. Medlemmer af bestyrelsen i Energinet Danmark vil blive udpeget for en periode på 2 år ad gangen, men genudpegning kan ske. Medarbejderrepræsentationen på 3 bestyrelsesmedlemmer vil udgøre den samlede medarbejderrepræsentation, hvoraf 1 bestyrelsesmedlem vil være koncernrepræsentant. Der sker herved en fravigelse af antal medarbejderrepræsentanter i forhold til aktieselskaber.

De opgaver, som direktionen i Energinet Danmark skal varetage, vil overordnet set være af en karakter, der kan sammenlignes med de opgaver, direktionen i et aktieselskab skal varetage. Beslutninger af usædvanlig karakter eller stor betydning hører under bestyrelsens kompetence. Sådanne dispositioner kan direktionen som hovedregel kun foretage efter særlig bemyndigelse fra bestyrelsen. Direktionen vil være ansvarlig i forhold til bestyrelsen og skal følge de retningslinier og anvisninger for virksomhedens drift, som bestyrelsen har fastlagt.

Det foreslås endvidere, at ministeren nedsætter et rådgivende interessentforum bestående af et bredt udsnit af interessenter, herunder blandt andet markedsaktører fra el-, gas- og varmesiden. Derudover skal interessentforummet omfatte repræsentanter med indsigt i forbruger og samfundsmæssige forhold, miljø, mv. sådan som det kendes fra Eltra og det norske Stattnet. Det foreslås, at det bl.a. sammensættes efter indstilling fra en række brancheorganisationer. Interessentforummet har ingen besluttende myndighed, men skal udtale sig til bestyrelsen og direktionen om virksomhedens overordnede strategier og planer. Interessentforummet erstatter Eltras nuværende brugerråd samt DONG€™s repræsentantskab. Det forudsættes, at interessentforummet mødes en gang årligt f.eks. i forbindelse med udarbejdelsen af årsrapporten og investerings- og finansieringsplaner mv. således, at interessentforummet kan udtale sig hertil, inden dette fremlægges for økonomi- og erhvervsministeren.

Datterselskaberne under Energinet Danmark, som varetager driftsopgaver af el- og gas transmissionen organiseres som aktieselskaber og vil derfor være omfattet af reglerne i aktieselskabsloven. Ledelsen i aktieselskaberne vælges på generalforsamlinger. Som eneejer af datterselskaberne vælger bestyrelsen for Energinet Danmark bestyrelsesmedlemmer til de to selskaber. En ofte anvendt model i denne forbindelse er at sammensætte bestyrelsen i datterselskaberne af repræsentanter for direktionen og eventuelt andre ledende medarbejdere i modervirksomheden suppleret med medarbejderrepræsentanter efter aktieselskabsloven regler.

Hovedsædet for Energinet Danmark placeres i Trekantsområdet. Der vil som udgangspunkt fortsat være opgaver i hhv. Birkerød, Skærbæk og Ballerup, således at der også efter en sammenlægning forventes at være aktiviteter i begge landsdele. Det vil herefter være op til den kommende ledelse for Energinet Danmark at tilrettelægge den langsigtede udvikling af virksomheden. Herved kan risikoen for tab af kompetencer i forbindelse med sammenlægningen reduceres.

4. Økonomi

Etableringen af Energinet Danmark som selvstændig offentlig virksomhed indebærer, at virksomhedens og datterselskabernes økonomi er adskilt fra statens økonomi. Det betyder blandt andet, at virksomheden med datterselskaber har selvstændig formue, og deres omkostninger og indtægter vil således ikke fremgå af finansloven, samt at staten ikke hæfter for Energinet Danmarks forpligtelser. De nødvendige omkostninger til drift, energi, afskrivninger mv. skal dækkes af tarifferne.

I lyset af at el- og gastransmission samles i en virksomhed, er det fundet mest hensigtsmæssigt at regulere priserne på de to områder på samme måde. Det betyder, at der skal gælde de samme principper for prisfastlæggelsen og reguleringen heraf. Det fremgår af aftalen af 29. marts 2004 om infrastrukturen, at virksomheden ikke må udlodde overskud til staten fra eltransmissionen. Dette udstrækkes ifølge lovforslaget til også at gælde gassiden. Idet staten har indskudt betydelig kapital i gastransmission, er det dog en forudsætning, at den investering, staten har foretaget i gastransmissionsnettet, tilbageføres til staten. Den enkleste model herfor er, at Energinet Danmark af staten køber aktierne i Gastra A/S til værdien af selskabet. Dette indebærer, at mellemværendet med staten afregnes en gang for alle. Energinet Danmark lånefinansierer aktiekøbet.

Et andet vigtigt forhold er, at prisfastsættelsen og reguleringen på elsiden i henhold til gældende lov er baseret på en indtægtsramme, hvilket ikke er tilfældet på gassiden. Idet Energinet Danmarks økonomi baseres på, at der ikke må udloddes overskud til staten, vil indtægtsrammereguleringen ikke være et effektivt middel til effektiviseringsforbedringer. Det foreslås derfor, at virksomheden underkastes en prisregulering, hvor de nødvendige omkostninger samt en nødvendig forrentning af kapitalen kan indregnes i priserne. Hensigten hermed er at skabe mulighed for at dække de nødvendige driftsomkostninger og de nuværende gældsforpligtelser samtidig med, at der skabes baggrund for nødvendige nyinvesteringer, opkøb af regionale el-transmissionsnet og Gastra's aktier m.v., samt at der sikres en rimelig konsolidering af den samlede virksomhed. Effektiviseringsgevinster vil kunne anvendes til yderligere konsolidering eller udbetaling som dividende til forbrugerne.

Prisreguleringen af regionale eltransmissionsnet, som er ejet af andre end Energinet Danmark, påvirkes ikke heraf, men vil ske efter gældende bestemmelser.

Samtidig foreslås, at økonomi- og erhvervsministeren gives beføjelser til at fastsætte regler for afgrænsningen af de omkostninger, der anses for nødvendige, og den nødvendige forrentning. Disse vil blive udmøntet efterfølgende ud fra de retningslinier, som er nævnt ovenfor.

Det forudsættes, at Energinet Danmark udarbejder en rullende 4-årig investerings- og finansieringsplan. Denne omfatter omkostninger til anlægsinvesteringer, større vedligeholdsarbejder, opkøb af regionale net mv. i Energinet Danmark og datterselskaber samt en tilhørende plan for låneoptagelsen, herunder forslag til fordeling af låneoptagelsen på statslån og andre lånetyper. Planen for låneoptagelsen omfatter udover lån til investeringer mv. også låneoptagelse til refinansiering, likviditetsreserver mv. Planen udarbejdes for en 4-årig tidshorisont med et budgetår og 3 overslagsår. Planen godkendes årligt af økonomi- og erhvervsministeren efter drøftelse med finansministeren.

Energinet Danmark kan herefter optage lån på grundlag af den godkendte finansieringsplan. Lån til finansiering af aktiviteter i datterselskaberne indgår heri, og formidles fra Energinet Danmark til datterselskaberne.

Det foreslås, at låneadgang kan ske enten på det almindelige lånemarked eller via statslån. I det omfang, der ydes statslån, må dette ikke ske på vilkår, som er mere fordelagtige end dem, staten selv kan opnå som låntager. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter en årlig ramme for optagelsen af statslån, som forelægges Finansudvalget. Der vil konkret blive taget stilling til, om der kan være tale om statsstøtte, som skal notificeres over for EU.

For så vidt angår sikringen af effektiv drift i virksomheden, vil der med varetagelsen af væsentlige driftsfunktioner inden for rammerne af aktieselskaber, skabes incitamenter til omkostningsreduktioner og effektiv drift gennem fokus på driftsresultatet. Økonomi- og erhvervsministeren vil endvidere som ejer have en række supplerende redskaber til sikring af effektiviteten. For det første vil der ved udpegningen af bestyrelsen blive lagt vægt på, at bestyrelsen sammensættes således, at den besidder den tilstrækkelige kompetence til at gennemføre og fastholde effektiviseringer i driften. Ministeren har endvidere mulighed for at aftale målsætninger og succeskriterier for den overordnede ledelse af virksomheden med bestyrelsen. For det andet skal ministeren løbende føre tilsyn med virksomheden og påse, at den drives effektivt, og at gældende regler overholdes.

Energitilsynet vil skulle føre tilsyn med Energinet Danmarks og datterselskabernes tariffer. Energitilsynet skal på forhånd godkende de metoder, som lægges til grund for tarifferne og efterfølgende modtage anmeldelse af de konkrete tariffer. I det omfang metoderne for tarifferne findes urimelige eller ikke er i overensstemmelse med bestemmerne i lovgivningen, kan Energitilsynet forlange dem ændret. Derudover kan Energitilsynet gribe ind og forlange de anmeldte tariffer ændret, hvis disse vurderes ikke at være i overensstemmelse med de godkendte metoder eller i øvrigt vurderes at være urimelige eller ikke i overensstemmelse med gældende lov. Dette kan eksempelvis ske enten som led i Energitilsynets almindelige overvågning af priserne eller som følge af konkrete klagesager. Som led heri skal Energitilsynet sikre, at der sker en klar adskillelse mellem omkostningerne, der ligger til grund for fastsættelsen af henholdsvis el- og gastariffer, således at der ikke sker krydssubsidiering mellem el- og gas.

Energinet Danmark skal som udgangspunkt opgøre sin skattepligtige indkomst i overensstemmelse med de regler, der i øvrigt gælder for selskabsskattepligtige juridiske enheder.

Af hensyn til en skattemæssig ligestilling af Energinet Danmarks indtægter ved elektricitetsrelaterede aktiviteter og andre kollektive elforsyningsvirksomheders indtægter er det dog nødvendigt, at der foretages to selvstændige indkomstopgørelser i Energinet Danmark. Den ene indkomstopgørelse, der omfatter de elektricitetsrelaterede aktiviteter, følger samme regler, som gælder for kollektive elforsyningsvirksomheder, herunder de særlige regler i selskabsskattelovens § 31, stk. 13, og § 35 O. Den anden indkomstopgørelse vedrører de resterende indtægter og udgifter fra de naturgasrelaterede aktiviteter.

Det er en konsekvens af, at der foretages to indkomstopgørelser, at underskud, herunder skattemæssige afskrivninger, fra de elektricitetsrelaterede aktiviteter ikke kan overføres til fradrag i de naturgasrelaterede aktiviteter og omvendt.

For den indkomstopgørelse, der omfatter de elektricitetsrelaterede aktiviteter, gælder endvidere det særlige, at indkomsten herved ikke kan indgå i sambeskatning med anden indtægt. Dette svarer fuldt ud til, hvad der ville følge af de regler, der gælder for andre kollektive elforsyningsvirksomheder.

I øvrigt gælder skattelovgivningens almindelige regler for hver af de to særskilte indkomstopgørelser, f.eks. med hensyn til indgivelse af selvangivelse, ansættelse af indkomst, påklage m.v.

5. Relation til lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning

Energinet Danmarks driftsopgaver vil som udgangspunkt fortsat være omfattet af el- og naturgasforsyningslovenes bestemmelser. Det er imidlertid fundet mest hensigtsmæssigt at indarbejde de bestemmelser, som i mere snæver forstand relaterer sig til større anlægsinvesteringer, herunder udbygningen af den overordnede infrastruktur, i lov om Energinet Danmark.

Endvidere foreslås, at bevillingssystemet ophæves dels for systemansvarlig virksomhed på elområdet og dels for el- og gastransmission omfattet af Energinet Danmarks virksomhed. Dette indebærer, at Energinet Danmark opnår et de facto monopol på systemansvarlig virksomhed på elområdet. For så vidt angår el- og gastransmission kan andre parter opnå bevilling til at drive transmission efter reglerne i el- og gasforsyningslovene.

Regionale eltransmissionsnet, der ejes af netvirksomheder, vil fortsat reguleres med hjemmel i lov om elforsyning.

6. Etablering af Energinet Danmark

Når de nuværende andelshavere i Elkraft System, Elkraft Transmission og Eltra har overdraget deres ejerandele til økonomi- og erhvervsministeren, vil virksomhederne pr. 1. januar 2005 være ejet af staten. Ministeren kan derefter på statens vegne udøve sine beføjelser i selskaberne. Det fremgår af lovforslaget, at Elkraft System, Elkraft Transmission og Eltra fusioneres til et nyt aktieselskab, som underlægges Energinet Danmark som datterselskab. For så vidt angår Gastra A/S foreslås som nævnt, at Energinet Danmark køber Gastra A/S af staten.

Det er hensigten skattemæssigt at stille den selvstændige offentlige virksomhed Energinet Danmark ved omstruktureringen som om, omstruktureringen var foretaget af et aktieselskab. Det er således hensigten at stille SOVet i den henseende som et aktieselskab.

Det foreslås derfor, at reglerne i fusionsskattelovens kapitel 1 og 4 finder anvendelse ved fusionen og spaltningen. Efter disse regler er der fuld succession. Herved sikres det, at omstruktureringen ikke udløser beskatning for de involverede selskaber.

Hensigten er at løse de overordnede systemansvars- og myndighedslignende opgaver i modervirksomheden, mens de driftsprægede transmissionsopgaver løses i datterselskaberne. Den nærmere afgrænsning mellem de funktioner, der løses i modervirksomheden og i datterselskaberne, vil blive foretaget som led i etableringen af Energinet Danmark og derefter løbende af ledelsen i Energinet Danmark. Anvendelsen af fusionskattelovens regler indebærer, at skattemæssige underskud i de involverede selskaber på elsiden ikke kan videreføres til Energinet Danmark. Det forudsættes imidlertid, at det ved spaltningen sikres, at det betydelige skattemæssige afskrivningsgrundlag i netaktiverne kan udnyttes, således at der under alle omstændigheder først udløses selskabsskat efter en længere årrække. De detaljerede omstændigheder vedrørende fusionen vil blive tilrettelagt efter en nærmere vurdering af de skattemæssige forhold i de indgående selskaber med henblik på at minimere virkningerne.

7. Forskning

Energinet Danmark vil fortsat varetage de forskningsopgaver, som i medfør af lov om elforsyning er pålagt de systemansvarlige virksomheder. Administrationen af forskningsordningen efter lov om elforsyning og energiforskningsloven, der regulerer energiforskningsprogrammet, vil blive koordineret mest muligt, herunder ved at Det Rådgivende Energiforskningsudvalg (REFU) også vil rådgive om støttetildeling i relation til forskningsopgaverne i elforsyningsloven.

8. Økonomiske og administrative virkninger for staten, amtskommuner og kommuner

Forslaget indebærer ikke administrative konsekvenser for kommuner og amtskommuner. I relation til de administrative konsekvenser for staten vurderes lovforslaget samlet set at kunne holdes inden for de eksisterende rammer.

Idet virksomheden som led i udmøntningen af aftalen 29. marts 2004 om fremtidssikring af energiinfrastrukturen skal opkøbe regionale eltransmissionsnet, kan aftalen - i det omfang disse net opkøbes fra kommunale netvirksomheder - have positive økonomiske virkninger for kommunerne.

Provenuet ved salg af kommunal elforsyningsvirksomhed modregnes efter gældende regler delvist i bloktilskuddet til kommunerne og vil således også kunne medføre visse positive virkninger for staten. Energinet Danmark skal endvidere ifølge lovforslaget købe Gastra A/S af staten, hvilket vil have en positiv virkning for statens likviditet.

Ifølge lovforslaget har Energinet Danmark, i det omfang det anses for hensigtsmæssigt, adgang til statslån via genudlån fra staten til finansiering af fx anlægsinvesteringer eller til opkøb af regionale eltransmissionsnet og gasdistributionsnet, som i tilfælde af salg ifølge gældende lovgivning skal afhændes til staten.

Fusionen af Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission har en positiv provenuvirkning som følge af, at tidligere skattemæssige underskud i de nævnte selskaber tabes, jf. fusionsskattelovens § 8, og selskabsskatten dermed alt andet lige fremrykkes. De skattemæssige afskrivninger anslås dog under alle omstændigheder at være af en sådan størrelse i forhold til de historiske indtægter, at der først på længere sigt udløses selskabsskat. Provenuvirkning af fusionen indtræder derfor først efter en længere årrække. Der kan ikke siges noget om, hvornår skattevirkningen indtræffer og den tidsmæssige fordeling, da det afhænger af de fremtidige indtægter og udgifter. Derudover vil nyinvesteringer i transmissionsnet øge afskrivningsgrundlaget og dermed yderligere udskyde skattebetalingen.

9. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Forslaget vurderes ikke at have administrative konsekvenser for erhvervslivet generelt.

Formålet med forslaget er at etablere en uafhængig, statsejet virksomhed til varetagelse af systemansvarlig virksomhed og transmission, således at strukturtilpasningen i sektoren kan foregå, uden at der opstår sammenfald af ejerinteresser i forhold til elproduktion- og handel. Formålet med dette er at sikre et åbent og gennemsigtigt marked med lige adgang for alle aktører og derigennem fremme konkurrencen på området. Dette forventes på sigt at bidrage til mere konkurrencedygtige priser. Fusionen af Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission medfører €" som nævnt ovenfor - at tidligere skattemæssige underskud i de pågældende selskaber går tabt, hvilket vil have de ovenfor beskrevne skattemæssige virkninger for Energinet Danmark.

10. Miljømæssige konsekvenser

Forslaget vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser.

11. Forholdet til EU-retten

Sigtet med etableringen af Energinet Danmark er at skabe en uafhængighed af de kommercielle ejere i elsektoren. Herved forbedres grundlaget for ikke diskriminerende konkurrencevilkår i overensstemmelse med principperne i EU-direktiverne om fælles regler for det indre marked for el og gas. Energinet Danmark overtager ansvaret for udbetaling af støtte i form af pristillæg til miljøvenlig elproduktion, som i dag forestås af Eltra og Elkraft. Støtteordningerne har hjemmel i elforsyningsloven. Europa-Kommissionen har afgjort, at disse ordninger ikke indeholder statsstøtte med henvisning til EF-Domstolens dom i sag C-379/98 »PreussenElektra AG mod Schleswag AG«. I denne dom lagde EF-Domstolen vægt på, at en privatejet virksomhed udbetalte støtte. Europa-kommissionen har anerkendt, at princippet i PreussenElektra-dommen, også finder anvendelse i tilfælde, hvor støtte af denne type både kanaliseres via offentlige og private virksomheder efter ensartede regler.

Der sker ikke nogen ændringer i støtteordningerne, herunder i finansieringen af støtten, som følge af, at Energinet Danmark overtager Eltra og Elkraft. Der vil fortsat skulle føres særskilt regnskab for omkostningerne til støtteordningerne, og disse omkostninger vil fortsat skulle dækkes fuldt ud af elforbrugerne via direkte betalinger over elregningen til den systemansvarlige virksomhed, som fremover vil være Energinet Danmark.

Det vurderes i forlængelse heraf, at en ejermæssig ændring, hvor Energinet Danmark varetager de samme opgaver som Eltra og Elkraft, og hvor virksomhedens formue holdes klart adskilt fra statskassen, ikke medfører en ændring af støttens grundlæggende karakter. Endvidere skal de midler, som anvendes til udbetaling af pristillæg til vindmøller m.m., opkræves af virksomheden hos elforbrugerne over elregningen. Pristillæggene vil således fortsat ikke blive finansieret ved midler tilvejebragt over finansloven.

Europa-Kommissionen har foreløbig tilkendegivet, at man ikke har noget fortilfælde med en statslig overtagelse af et privat selskab. Derfor har Kommissionen anbefalet, at man notificerer ordningerne med henblik på at få Kommissionens formelle afklaring af statsstøttespørgsmålet.

Uanset at regeringen lægger til grund, at der fortsat ikke er tale om statsstøtte, og at der derfor ikke vurderes at være grundlag for at afvente Kommissionens endelige stillingtagen, før loven sættes i kraft, vil støtteordningerne blive notificeret i overensstemmelse med EF-rammebestemmelserne for statsstøtte til miljøbeskyttelse (2001/C 37/03).

12. Høring

Lovforslaget er den 8. oktober 2004 sendt i høring til nedennævnte:

A/S Dansk Shell, Akademikernes Centralorganisation, Affald Danmark, Amerada Hess, Amtsrådsforeningen i Danmark, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, Advokatrådet, ATP, Brancheforeningen for Biogas, Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme, CO-Industri, Center for Kvalitet i Regulering, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Vindmølleforening, Dansk Energi, Dansk Erhvervsgartnerforening, Dansk Gasteknisk Center A/S, Dansk Handel og Service, Dansk Industri, Dansk Landbrug, Danske Fjernvarmeværkers Forening, DONG A/S, Danmarks Skibskreditfond, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Elhandel, Dansk Iværksætterforening, Dansk Kunstnerråd, Danske Landinspektørforening, Danske Entreprenører, Danske Finansieringsselskabers Forening, Danske Skatteborgerforening, Elfor, Elkraft System, Elkraft Transmission, Elsam A/S, Elsparefonden, Eltra, Energi E2 A/S, Energiklagenævnet, Energitilsynet, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Ejendomsforeningen Danmark, Finansministeriet, Forbrugerrådet, Foreningen af Danske Elforbrugere (FDE), Foreningen af Danske Kraftvarmeværker, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Foreningen af Slutbrugere af Energi, Foreningen til fremme af Bølgekraft, Forskningscenter RISØ, Frederiksberg Kommune, Fællessekretariatet for HNG og Naturgas Midt-Nord, Finansrådet, Finanstilsynet, Foreningen af Registrerede Revisorer, Forsikring og Pension, Forvaltningshøjskolen, Greenpeace Danmark, Gastra A/S, Grundejernes Landsorganisation, Hovedstadens Udviklingsråd, HTS Interesseorganisation, Håndværksrådet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Indukraft Sekretariatet c/o Dansk Industri, InvesteringsForeningsRådet, IT-Brancheforeningen, Justitsministeriet, Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, Kommunernes Landsforening, Konkurrencestyrelsen, Københavns Kommune, Kammeradvokaten, Landscentreret, Københavns Fondsbørs, Landbrugsrådet, Landsorganisationen i Danmark, Landsskatteretten, Ledernes Hovedorganisation, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Miljøministeriet, Miljøstyrelsen, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling, Mærsk Olie og Gas A/S, Naturgas Fyn, Nationalbanken, Nord Pool A/S, Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi, Oliebranchens Fællesrepræsentation, Organisationen for Vedvarende Energi, PAR-F.R.I. Parcelhusejernes Landsorganisation, Rådet, Realkreditrådet, Renosam, Samvirkende Energi- og Miljøkontorer, SID, Sikkerhedsstyrelsen, Skatteministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, Statoil A/S, Statoil Gazelle, Statsministeriet, Skattechefforeningen, Skatterevisorforeningen, TEKNIQ Installatørernes Organisation, Told- og Skattestyrelsen, Trafikministeriet, Udenrigsministeriet, Varmepumpefabrikantforeningen, Vindmølleindustrien, WWF, Østkraft.

Lovforslaget har endvidere været sendt i høring hos Rigsrevisionen.

 

Vurdering af konsekvenser af lovforslaget

 

Positive konsekvenser/mindre udgifter

Negative konsekvenser/merudgifter

Økonomiske konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Forventede positive konsekvenser for stat og kommuner ved frasalg af regionale transmissionsnet og positive konsekvenser for staten ved salg af Gastra A/S til Energinet Danmark

 

Administrative konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Ingen

Ingen

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Positive konsekvenser ved en forbedret markedsfunktion samt rationaliseringer

 

Miljømæssige konsekvenser

Ingen

 

Forholdet til EU-retten

Støtteordningerne vil blive notificeret over for Kommissionen

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Økonomi- og erhvervsministeren bemyndiges ved loven til at oprette Energinet Danmark som en selvstændig offentlig virksomhed. Det følger af Energinet Danmarks etablering som selvstændig offentlig virksomhed, at Energinet Danmark i retlig henseende bliver en selvstændig juridisk person og indenfor de begrænsninger, der fastlægges i lovgivning og vedtægter, kan optræde som en sådan. Energinet Danmark udøver sin virksomhed uden hæftelse for staten. Oprettelsen af Energinet Danmark forudsættes at ske i forbindelse med fusionen og spaltningen af Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission og overdragelsen af aktierne i Gastra samt spaltning heraf, jf. § 26. Ved oprettelsen af Energinet Danmark bliver det nye aktieselskab og Gastra datterselskaber til Energinet Danmark. Datterselskaberne er statslige aktieselskaber og skal således følge aktieselskabslovens og årsregnskabslovens regler herom.

Det fremgår af stk. 2, at den overordnede infrastruktur skal forblive i offentligt eje. Dette er en klar forudsætning i den politiske aftale af 29. marts 2004 om fremtidssikring af energiinfrastrukturen, som ligger til grund for lovforslaget.

Økonomi- og erhvervsministeren har efter bestemmelsen i stk. 3 mulighed for at ændre Energinet Danmarks navn. Denne kompetence er en del af hans generelle beføjelser i medfør af § 5, stk. 1, hvoraf det fremgår, at økonomi- og erhvervsministeren kan træffe beslutning om ethvert forhold vedrørende Energinet Danmark. Bestemmelsen i stk. 3 er medtaget for at klargøre, at ændring af navnet Energinet Danmark ikke kræver lovændring, men derimod kan ændres ved en beslutning truffet af økonomi- og erhvervsministeren.

Til § 2

Energinet Danmarks formål er at sikre en effektiv drift og udbygning af den overordnede infrastruktur og sikre åben og lige adgang for alle brugere af nettene. Staten skal som ejer af Energinet Danmark fremover varetage systemansvar og overordnet transmission af el som en del af den samlede energipolitik. Herved vil systemansvar og overordnet transmission for både el og gas i fremtiden være i offentligt ejerskab adskilt fra kommercielle interesser knyttet til produktion og handel. Det fastslås i stk. 2, at Energinet Danmarks opgave er at drive systemansvarlig virksomhed og transmission for el og gas efter reglerne i denne lov og efter de respektive sektorlove, nemlig elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven.

Energinet Danmark skal ikke have bevilling til at drive virksomhed efter de respektive sektorlove, idet vilkårene for virksomheden mest hensigtsmæssigt fastlægges via mere specifikke styringsmidler over for virksomheden i denne lov. Det nuværende bevillingssystem for systemansvarlig virksomhed i lov om elforsyning foreslås derfor ophævet. Det bemærkes i denne forbindelse, at begrebet »systemansvarlig virksomhed« ikke eksisterer på gassiden, idet funktionerne varetages af transmissionsvirksomheden. Bevillingssystemet for transmission på både el- og gassiden bibeholdes i de respektive sektorlove, idet de regionale eltransmissionsselskaber fortsat skal drives efter bevilling. På gassiden er det i dag alene Gastra A/S, som driver transmissionsvirksomhed, men det vil ikke kunne udelukkes, at andre virksomheder kan opnå bevilling til at drive transmissionsvirksomhed. Dette vil kunne være tilfældet, hvor en virksomhed ansøger om og får tilladelse til at anlægge transmissionsnet til dele af landet, som ikke i dag er forsynet med naturgas.

Energinet Danmarks opgaver fremgår fortrinsvis af elforsyningslovens kapitel 5 og naturgasforsyningslovens kapitel 3. Det følger heraf, at Energinet Danmark har et overordnet ansvar for at opretholde en sikker og effektiv el- og gasforsyning og at bidrage til at sikre de bedst mulige betingelser for konkurrence i el- og gasmarkedet. Energinet Danmark skal samtidig sørge for at koordinere og opfylde en række offentlige forpligtelser, herunder udbetaling af pristillæg til vindmøller og decentral kraft-varme m.v. Endvidere skal den systemansvarlige virksomhed forestå en sammenhængende og helhedsorienteret planlægning, som kan danne grundlag for en vurdering af miljøforhold, markedsforhold, forsyningssikkerhed, energibesparelser, forskning og udvikling i forbindelse med et miljøvenligt og sikkert energiforsyningsssystem.

Efter bestemmelsen i stk. 3 kan Energinet Danmark oprette datterselskaber, eje ejerandele i andre selskaber samt indgå samarbejdsaftaler og lignende i forbindelse med udøvelsen af sin virksomhed. Det forudsættes således, at en række af driftsopgaverne løses inden for rammerne af datterselskaber, som organiseres som aktieselskaber, hvor Energinet Danmark ejer aktierne 100 pct. Disse datterselskaber oprettes samtidig med etableringen af Energinet Danmark, jf. § 26. Det er i den sammenhæng en afgørende forudsætning, at infrastrukturen skal forblive i offentligt eje. Det vil sige, at det ikke vil være muligt at afhænde aktierne i de datterselskaber, som driver den offentlige infrastruktur. En bestemmelse herom vil blive fastsat i vedtægterne for Energinet Danmark og for datterselskaberne.

Bestemmelsen i stk. 3 giver endvidere mulighed for, at Energinet Danmark kan strukturere sig, som det findes mest hensigtsmæssigt. Det kan i den sammenhæng nævnes, at Eltra og Elkraft System eksempelvis i dag efter godkendelse fra økonomi- og erhvervsministeren indgår i ejerkredsen bag børsselskabet Nord Pool Nordisk Elspot. Dette ejerskab følger statens overtagelse af de systemansvarlige virksomheder og bliver dermed en del af Energinet Danmark. Bestemmelsen i elforsyningslovens § 31, stk. 3, om, at den systemansvarlige virksomhed efter økonomi- og erhvervsministerens godkendelse kan indtræde som medejer i den nordiske elbørs, foreslås ophævet, idet hjemmelen således allerede er udnyttet.

Af stk. 4 fremgår det, at andre aktiviteter, som virksomheden i medfør af denne lov, elforsyningsloven eller naturgasforsyningen varetager, skal organiseres i datterselskaber med begrænset ansvar. Hermed opfyldes også eldirektivets krav om selskabsmæssig adskillelse. At aktiviteten varetages på baggrund af denne lov, elforsyningsloven eller naturgasforsyningsloven betyder, at virksomheden ikke af egen drift kan iværksætte aktiviteter, som falder uden for hovedaktiviteterne i stk. 2. Sådanne aktiviteter kan således alene udføres efter tilvejebringelse af det fornødne lovgrundlag.

Til § 3

Det følger af § 35, stk. 5, i lov om elforsyning, at statens købepligt efter § 35, stk. 1 og 2, opfyldes af økonomi- og erhvervsministeren, og at ministeren kan udpege en statslig virksomhed til at opfylde købepligten. En tilsvarende bestemmelse findes i § 34, stk. 5, i lov om naturgasforsyning for så vidt angår statens købepligt efter denne bestemmelse. Med § 3 fastsættes det, at Energinet Danmark skal opfylde statens købepligt i henhold til de nævnte bestemmelser. Et væsentligt formål for Energinet Danmark bliver derfor også over tid at erhverve, eje og drive de net, der er omfattet af de nævnte bestemmelser.

Til § 4

Bestemmelsens stk. 1 svarer i det store hele til bestemmelsen i § 21, stk. 1, i lov om elforsyning og § 13, stk. 1, i lov om naturgasforsyning. Det er de samme kriterier, der skal lægges til grund, når der skal ske udbygning af transmissionsnettet, uanset om udbygningen foretages af Energinet Danmark eller andre ejere af transmissionsnet. Bestemmelsen i denne lov retter sig alene mod Energinet Danmark. Det er fundet mest hensigtsmæssigt at indarbejde de bestemmelser, der i mere snæver forstand relaterer sig til større anlægsinvesteringer, som skal foretages af Energinet Danmark, herunder udbygningen af den overordnede infrastruktur, i lov om Energinet Danmark.

Bestemmelsen indebærer, at Energinet Danmark kan etablere nye transmissionsnet og foretage væsentlige ændringer i bestående net, hvis der er et tilstrækkeligt behov for udbygningen, herunder at udbygningen sker med sigte på øget forsyningssikkerhed, beredskabsmæssige hensyn, skabelse af velfungerende konkurrencemarkeder og indpasning af vedvarende energi, eller hvis projektet er nødvendigt til opfyldelse af pålæg i medfør af stk. 6. Dette spørgsmål skal, jf. stk. 2, forinden påbegyndelse af projektet være afklaret i en plan, som samtidig skitserer det fremtidige behov for transmissionskapacitet, som indsendes til økonomi- og erhvervsministeren. Ministeren får herigennem mulighed for at vurdere, hvorvidt det planlagte projekt er af en sådan beskaffenhed, at det forudsætter ministerens godkendelse, jf. stk. 3. Der kan blandt andet være tale om projekter, som kræver særlige store investeringer, eller projekter som i væsentlig grad påvirker landets forsyningssikkerhed og samarbejde med udlandet eller i væsentlig grad influerer på omgivelserne. Planer for væsentligere udbygninger af transmissionsnet m.v. forventes således fremlagt og indsendt i god tid og senest 6 uger forinden det planlagte projekt planlægges påbegyndt, således at ministeren kan tage stilling til, hvorvidt stk. 3 skal tages i anvendelse. Planlægningen, som Energinet Danmark skal foretage, sker dels efter bestemmelsen i elforsyningslovens § 28, stk. 2, nr. 7, dels efter naturgasforsyningslovens § 12, stk. 1, nr. 5.

Mindre væsentlige ændringer i bestående net vil ikke nødvendigvis skulle omhandles af en plan og forelægges ministeren for, at de kan gennemføres. Der kan være tale om mindre omlægninger og tracé-justeringer.

Ministeren vil efter stk. 4, i forbindelse med godkendelse af transmissionsanlæg kunne fastsætte vilkår for udbygningen. Tilladelsen kan ledsages af vilkår vedrørende indretningen og driften af nettet, herunder sløjfning og bortskaffelse af anlæg. Hermed sigtes dels til sløjfning og bortskaffelse af det pågældende transmissionsanlæg, når det er udtjent, dels til sløjfning og bortskaffelse af andre, nærmere angivne ældre anlæg, som erstattes af det anlæg, som projektet vedrører.

Stk. 5 erstatter den nuværende § 21, stk. 2, i lov om elforsyning, der ophæves. Bestemmelsen skal ses i sammenhæng med den gældende § 21, stk. 4, i elforsyningsloven, hvorefter ministeren kan pålægge bevillingshavere (netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder) at kabellægge elforsyningsnet i forbindelse med, at der etableres nye transmissionsnet beregnet for spændinger på 400 kV. Som udgangspunkt forventes det ikke, at hjemlen i stk. 5 til at fastsætte nærmere regler vil blive udnyttet, idet det forventes, at meromkostningerne opgøres ved aftale mellem de berørte virksomheder.

Stk. 6 svarer til henholdsvis den nuværende § 21, stk. 3, og § 21 a i elforsyningsloven, og der henvises til bemærkningerne til disse bestemmelser. Bestemmelserne, der i praksis kun retter sig mod Energinet Danmark, udgår samtidig af lov om elforsyning. Bestemmelsen giver økonomi- og erhvervsministeren mulighed for at pålægge Energinet Danmark at anlægge og udbygge samt drive dels eltransmissionsanlæg og dels søledningsanlæg, der er nødvendige for at sikre elforsyningen på mindre øer, hvor ingen elselskaber ønsker at søge bevilling til at drive en søledning.

Stk. 7 er en konsekvens af, at beføjelserne i stk. 5 og 6, der tidligere fremgik af elforsyningsloven, overføres til lov om Energinet Danmark.

Til § 5

Det fremgår af stk. 1, at økonomi- og erhvervsministeren kan træffe beslutning om ethvert forhold vedrørende Energinet Danmarks virksomhed. Dette gælder dog ikke beslutning om ansættelse af direktion, der efter lovforslagets § 7 skal træffes af bestyrelsen efter forudgående orientering af økonomi- og erhvervsministeren. Endvidere forudsættes økonomi- og erhvervsministeren ikke at træffe beslutning i et sådant omfang, at der herved sker en overtagelse af den faktiske ledelse af Energinet Danmark fra bestyrelse og direktion. Da ministeren er eneejer, svarer dette til de gældende regler for aktieselskaber, hvor generalforsamlingen med få undtagelser kan træffe beslutning om ethvert forhold vedrørende virksomheden. Disse undtagelser i henhold til aktieselskabslovgivningen vedrører ansættelse af direktionen samt beslutning om udbetaling af udbytte og udlodning i forbindelse med kapitalnedsættelse.

Det foreslås i stk. 2, at økonomi- og erhvervsministeren fastsætter en vedtægt for Energinet Danmark, der indeholder nærmere retningslinier for virksomhedens udøvelse. Vedtægten vil overordnet set blive fastlagt efter principperne i aktieselskabslovens § 4 vedrørende vedtægters mindstekrav i aktieselskaber. Vedtægten for Energinet Danmark vil blandt andet komme til at indeholde bestemmelser om virksomhedens formål, hæftelse og kapital, økonomi- og erhvervsministerens beslutningskompetence, afholdelse af halvårsmøder med bestyrelsens formand til orientering om virksomhedens forhold, sammensætning af bestyrelsen og dennes opgaver, direktionen, tegningsregler, interessentforum, offentlighed om virksomhedens forhold, årsrapport, revision m.m. Af vedtægten vil det desuden fremgå, at bestyrelsen skal udarbejde en forretningsorden for bestyrelsens arbejde, der skal godkendes af økonomi- og erhvervsministeren. Vedtægten skal anmeldes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen jf. lovforslagets § 16.

Det fremgår af stk. 3, at økonomi og erhvervsministeren udøver sine beføjelser i Energinet Danmark ved skriftlige meddelelser rettet til bestyrelsen. At økonomi- og erhvervsministeren udøver sine beføjelser skriftligt er en praktisk foranstaltning, der skyldes, at Energinet Danmark kun har én ejer, og at det derfor ikke vil være hensigtsmæssigt at følge de normale regler for generalforsamlinger, der bygger på en forudsætning om en større aktionærkreds. Det understreges, at ministerens skriftlige beslutninger til bestyrelsen skal indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, hvor de offentliggøres, jf. forslagets § 19, således, at der vil være offentlighed om ministerens beslutninger vedrørende virksomhedens anliggender.

Princippet om en eneejers mulighed for at udøve sin beslutningsret på skriftligt grundlag i stedet for på generalforsamling kendes også fra EU-retten fra det 12. selskabsdirektiv om selskaber, der kun har en ejer. Ifølge direktivet er det muligt, at eneejeren kan undlade at holde generalforsamling, når blot de trufne beslutninger nedfældes skriftligt, idet eneejeren på egen hånd udøver de beføjelser, der ellers tilkommer generalforsamlingen. Denne bestemmelse er implementeret i anpartsselskabsloven, men ikke i aktieselskabsloven.

Skriftlige beslutninger kan bl.a. omhandle godkendelse af årsrapporten, fastsættelse af bestyrelsens vederlag, udpegning af medlemmer til bestyrelsen og udpegning af statsautoriseret revisor. Med de forbehold der er nævnt ovenfor, kan skriftlige beslutninger dog principielt omfatte ethvert spørgsmål vedrørende Energinet Danmark.

De nærmere procedurer for gennemførelse af skriftlige beslutninger fastlægges i vedtægten.

Udover de skriftlige beslutninger afholder økonomi- og erhvervsministeren halvårlige møder med bestyrelsens formand og eventuelt andre fra bestyrelsen, direktionen, revisor eller andre. På halvårsmøderne orienteres økonomi og erhvervsministeren om Energinet Danmarks status og udvikling samt øvrige væsentlige forhold. Økonomi- og erhvervsministeren kan herudover indkalde til ad hoc møder, når ministeren finder det hensigtsmæssigt. Vedtægten fastlægger nærmere bestemmelser om halvårsmøder og ad hoc møder.

Til § 6

I henhold til stk. 1 skal Energinet Danmark ledes af en bestyrelse på 11 medlemmer. Bestyrelsen vil være ansvarlig for Energinet Danmarks virksomhed og organisation overfor økonomi- og erhvervsministeren og kan ifalde ansvar efter dansk rets almindelige regler. Bestyrelsen varetager virksomhedens overordnede ledelse, herunder fører tilsyn med direktionens varetagelse af den daglige ledelse. Bestyrelsen træffer beslutning i alle spørgsmål, som er af væsentlig betydning, herunder om den overordnede tilrettelæggelse af Energinet Danmarks arbejde inden for de retningslinier, som er fastlagt i vedtægten og som i øvrigt fastlægges af ministeren. Økonomi- og erhvervsministeren kan genudpege bestyrelsesmedlemmer, og han kan til enhver tid afsætte de af ham udpegede bestyrelsesmedlemmer. Det vil i vedtægten blive fastlagt, at bestyrelsen skal vedtage en forretningsorden, der indeholder nærmere retningslinier for bestyrelsens varetagelse af sit hverv. Forretningsordenen skal opfylde de krav, der gælder for statslige aktieselskaber, jf. aktieselskabslovens § 56, stk. 7, eller som i øvrigt fastsættes af økonomi- og erhvervsministeren i vedtægten. Bestyrelsens forretningsorden skal forelægges økonomi- og erhvervsministeren til godkendelse.

Af stk. 2 fremgår det, at økonomi- og erhvervsministeren udpeger 8 af de 11 bestyrelsesmedlemmer, herunder formanden. 2 af de 8 medlemmer udpeges af økonomi- og erhvervsministeren efter indstilling fra elsektoren i overensstemmelse med aftalen af 29. marts 2004 mellem regeringen og Elfor. Der vil endvidere blive udpeget et medlem med indsigt inden for gassektoren.

Af stk. 3 fremgår det, at bestyrelsen samlet skal have generelle erhvervs- og ledelsesmæssige kompetencer samt indsigt i el-, gas- og varmeforsyning og i forbruger- og samfundsforhold. Bestemmelsen er en følge af aftalen af 29. marts 2004 mellem regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier. Bestyrelsen skal endvidere, jf. den politiske aftale, varetage miljømæssige og samfundsmæssige hensyn.

Af stk. 3 fremgår det endvidere, at bestyrelsen skal være uafhængig af kommercielle interesser i elproduktions- og elhandelsvirksomheder. Hensigten er, at der ikke vil blive udpeget medlemmer med interesser indenfor elproduktions- eller elhandelsvirksomheder, herunder virksomheder med forsyningspligt. Det vil blandet andet sige, at et bestyrelsesmedlem i Energinet Danmark ikke samtidig må være direktør eller bestyrelsesmedlem i en elproduktions- eller elhandelsvirksomhed eller i en virksomhed, der ejer disse.

Økonomi- og erhvervsministeren skal ved udpegning af bestyrelsesmedlemmer således sikre, at bestyrelsen kan varetage sine opgaver uafhængigt. Økonomi- og erhvervsministeren har derfor mulighed for at anmode elsektoren om at indstille andre kandidater, end de to kandidater elsektoren i første omgang indstiller, jf. stk. 2.

Af stk. 4 fremgår det, at bestyrelsesmedlemmer, der udpeges af økonomi- og erhvervsministeren, udpeges for en periode på 2 år.

Medarbejderne vælger i henhold til stk. 5 tre medarbejderrepræsentanter til bestyrelsen, herunder koncernrepræsentation, efter tilsvarende regler som i aktieselskabsloven. Medarbejderrepræsentationen på 3 bestyrelsesmedlemmer vil udgøre den samlede medarbejderrepræsentation, hvoraf 1 bestyrelsesmedlem vil være koncernrepræsentant. Der sker herved en fravigelse af antal medarbejderrepræsentanter i forhold til aktieselskaber.

Disse samt suppleanter herfor vælges efter regler i aktieselskabsloven om valg af medarbejderrepræsentanter, hvilket bl.a. betyder, at valget sker for en periode på 4 år. Det følger af § 27, at valg af medarbejderrepræsentanter skal finde sted snarest muligt efter etableringen af Energinet Danmark. Aktieselskabslovens § 49, stk. 2, der fastslår, at medarbejderne først har krav på valg af medarbejderrepræsentanter efter 3 år, finder således ikke tilsvarende anvendelse for Energinet Danmark. Aktieselskabslovens § 49, stk. 7, om, at medarbejderrepræsentanterne kun kan vælges blandt de medarbejdere, der hele det sidste år har været ansat i selskabet, finder således heller ikke tilsvarende anvendelse ved første valg af medarbejderrepræsentanter i forbindelse med etableringen af Energinet Danmark.

Bekendtgørelse nr. 942 af 9. december 1993 om medarbejderes valg af bestyrelsesmedlemmer i aktieselskaber og anpartsselskaber m.v. (selskabsrepræsentation) og bekendtgørelse nr. 943 af 9. december 1993 om medarbejderes valg af bestyrelsesmedlemmer i moderselskaber, der er aktieselskaber og anpartsselskaber m.v. (koncernrepræsentation) finder anvendelse.

Herudover vælger medarbejderne i datterselskaber, der er aktieselskaber, bestyrelsesmedlemmer i de respektive datterselskaber efter reglerne i aktieselskabsloven.

Det følger af stk. 6, at bestyrelsesmedlemmer kan genudpeges og til enhver tid afsættes.

Til § 7

Den daglige ledelse af Energinet Danmark varetages af en direktion, som ansættes og afskediges af bestyrelsen efter forudgående orientering til økonomi- og erhvervsministeren. Direktionen skal udføre de opgaver og følge de retningslinier og anvisninger for virksomhedens drift, som bestyrelsen har fastlagt.

Til § 8

Økonomi- og erhvervsministeren udpeger et rådgivende interessentforum, jf. stk. 1. Af stk. 2 fremgår det, at interessentforummet skal repræsentere et bredt udsnit af interessenter i Energinet Danmarks virksomhed. Dette betyder, at forummet skal repræsentere de relevante aktører i el og gassektoren, herunder for eksempel netvirksomheder, el- og varmeproducenter, handelsselskaber og forbrugere. Interessentforummet skal desuden omfatte indsigt i forbruger- og samfundsmæssige forhold, energiplanlægning, forskning og udvikling samt miljø- og klimaspørgsmål.

Det foreslås, at forummet blandt andet sammensættes efter indstilling fra brancheorganisationer m.v.

Interessentforummet har ikke besluttende myndighed. Etableringen skal medvirke til at sikre en alsidig repræsentation af forskellige synspunkter og interesser i virksomheden samt medvirke til at understøtte driften af Energinet Danmark, jf. stk. 4.

Retningslinier for afholdelse af møder i interessentforummet fastlægges i vedtægten.

Til § 9

Energinet Danmarks formue holdes adskilt fra statens formue. Dette er en afgørende forudsætning for, at Energinet Danmark kan optræde som en selvstændig juridisk person. Det medfører endvidere, at Energinet Danmarks omkostninger og indtægter ikke fremgår af finansloven.

Til § 10

Fremover vil det være op til ledelsen i Energinet Danmark at forhandle ansættelsesvilkårene, og de ansatte i Energinet Danmark vil således ikke blive omfattet af det statslige overenskomstsystem.

Bestemmelsen i § 10, stk. 2, medfører, at medarbejderne og ledelsen i Energinet Danmark efter udløb af gældende aftaler kan indgå aftaler om nye ansættelsesvilkår m.v.

Bestemmelsen i § 10, stk. 2, 2. pkt., betyder, at ledelsen i Energinet Danmark og i et nystiftet datterselskab får en frist på 3 uger fra det tidspunkt, bestyrelserne har konstitueret sig, til at meddele, om selskaberne vil indtræde i den gældende overenskomst. Herved ændres fristberegningen i forhold til bekendtgørelse 710 nr. 20. august 2002 om lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelseslove (virksomhedsoverdragelsesloven) § 4 a. Begrundelsen er, at der ved oprettelsen af en ny virksomhed kan være behov for en lidt længere frist end normalt, hvor fristen regnes fra overtagelsen af en virksomhed. Fremover vil det være op til ledelsen i Energinet Danmark at forhandle ansættelsesvilkårene. De ansatte i Energinet Danmark vil derfor ikke være omfattet af det statslige overenskomstsystem.

Til § 11

Energinet Danmark udfærdiger en årsrapport efter årsregnskabslovens regler, som i det hele finder anvendelse, herunder også de særlige regler vedrørende børsnoterede selskaber, som i dag finder anvendelse for statslige aktieselskaber. Bestemmelsen medvirker til, at der sikres åbenhed omkring virksomhedens forhold, idet regnskaberne vil være underkastet samme indholdsmæssige krav, som stilles til børsnoterede virksomheder.

Energinet Danmark revideres af rigsrevisor i medfør af § 2, stk. 1, nr. 3, i lov om revisionen af statens regnskaber m.m., hvorefter regnskaber for selvstændige forvaltningssubjekter, der er oprettet ved lov, er omfattet af rigsrevisionens revision. Efter lovforslagets § 11, stk. 2, reviderer rigsrevisor tillige Energinet Danmarks årsrapport i forhold til årsregnskabslovens regler.

Revisionen vil omfatte forvaltningsrevision, jf. § 3 i lov om revisionen af statens regnskaber m.m., hvilket blandt andet indebærer, at der kan rapporteres til statsrevisorerne efter anmodning fra disse og efter rigsrevisors egen drift.

Rigsrevisor har i medfør af § 4, stk. 2, i lov om revisionen af statens regnskaber m.m., direkte adgang til at kræve regnskaber i Energinet Danmarks datterselskaber forelagt til gennemgang.

Det fremgår af lovforslagets stk. 3, at økonomi- og erhvervsministeren skal godkende virksomhedens årsrapport.

Det følger af § 2, stk. 2, i lov om revisionen af statens regnskaber m.m., at revisionen af regnskaber omfattet af § 2, stk. 1, nr. 3 (hvorunder Energinet Danmark henhører), kan udføres i samarbejde med andre revisorer, såfremt dette er fastsat ved lov. En sådan hjemmel foreslås i stk. 4, hvorefter økonomi- og erhvervsministeren kan beslutte, at revisionsopgaverne varetages i et samarbejde mellem rigsrevisor og en af ministeren udpeget statsautoriseret revisor.

Revision af både rigsrevisor og af en statsautoriseret revisor kendes fra en række andre tilfælde, herunder f.eks. fra DSB, Post Danmark (indtil omdannelsen til aktieselskab i 2002), Eksport Kredit Fonden, Vækstfonden mv., hvoraf flere har været etableret som selvstændige offentlige virksomheder. Det forudsættes, at datterselskaberne under modervirksomheden Energinet Danmark organiseres som aktieselskaber og derfor i henhold til årsregnskabslovens § 135 skal revideres af en statsautoriseret revisor.

Det fremgår af aktieselskabslovens § 83, at en dattervirksomhed af et statsligt aktieselskab eller et børsnoteret aktieselskab så vidt muligt skal vælge en revisor, der er valgt af moderselskabets generalforsamling, for at sikre en sammenhængende revision af moderselskab og datterselskaber. Det samme hensyn kan eventuelt gøre sig gældende for Energinet Danmark. I hvilket omfang der foruden rigsrevisor vil blive inddraget en statsautoriseret revisor i forbindelse med revisionen af Energinet Danmarks regnskaber må imidlertid bero på en nærmere vurdering.

Til § 12

Bestemmelsen er udformet på baggrund af kravene til regnskabsføring i eldirektivets art. 19 og gasdirektivets art. 19. Kravene er fastsat med henblik på at undgå forskelsbehandling, krydssubsidiering og konkurrenceforvridning.

Kravene gælder både Energinet Danmark og virksomhedens helejede datterselskaber.

Bestemmelsens krav om regnskabsmæssig adskillelse gælder både mellem henholdsvis elektricitetsrelaterede aktiviteter og naturgasrelaterede aktiviteter såvel som mellem de enkelte typer af henholdsvis elektricitetsrelaterede og naturgasrelaterede aktiviteter, der drives af Energinet Danmark og virksomhedens helejede datterselskaber.

Af stk. 2 fremgår, at Energinet Danmark skal føre regnskaber og lade disse revidere på samme måde, som hvis de pågældende aktiviteter blev udført af særskilte selskaber. Det følger blandt andet heraf, at de interne regnskaber skal omfatte en særskilt balance og en særskilt resultatopgørelse for hver aktivitet.

Den foreslåede bestemmelse i § 12, stk. 2, 2. pkt., skal ses i sammenhæng med de foreslåede bestemmelser i §§ 13 D og 13 E i selskabsskatteloven om opgørelsen af Energinet Danmarks skattepligtige indkomst.

Bestemmelsen sikrer, at alle aktiver, for hvilke der anvendes indgangsværdier efter selskabsskattelovens § 35 O, samt indtægter og udgifter forbundet med ejerskabet til disse aktiver, indgår i de særskilte regnskaber for elektricitetsrelaterede aktiviteter. Hvis et aktiv, for hvilket der anvendes indgangsværdier efter selskabsskattelovens § 35 O, også benyttes til anden virksomhed, indebærer bestemmelsen, at der i de særskilte regnskaber skal fastsættes en markedsbestemt pris for benyttelsen. Denne markedsbestemte pris skal indgå som en indtægt i de elektricitetsbaserede særskilte regnskaber og som en udgift i de særskilte gasrelaterede regnskaber.

Bestemmelsen sikrer - i kombination med de ovenfor nævnte regler om opgørelsen af Energinet Danmarks skattepligtige indkomst - at den omstændighed, at Energinet Danmark kan udføre såvel elektricitets- som naturgasrelaterede aktiviteter inden for samme juridiske enhed, ikke indebærer, at der med skattemæssig virkning kan overføres afskrivninger mv. på § 35 O-aktiver til fradrag i indtægter fra gasrelaterede aktiviteter. Herved sikres det, at Energinet Danmark ikke opnår en fordel i til, hvad der i øvrigt gælder for kollektive elforsyningsvirksomheder, der anvender indgangsværdier efter selskabsskattelovens § 35 O. For sådanne kollektive elforsyningsvirksomheder gælder nemlig, at de er afskåret for at udøve elektricitetsbaseret virksomhed og anden virksomhed inden for samme juridiske person.

Ifølge elforsyningslovens § 76, stk. 1, nr. 4, og naturgasforsyningslovens § 40, stk. 1, nr. 3, skal virksomheden til Energitilsynet anmelde dokumentation for den regnskabsmæssige adskillelse af aktiviteter, det vil sige dokumentation med baggrund i kravene i § 12 i lov om Energinet Danmark.

Til § 13

Priserne for Energinet Danmarks aktiviteter efter lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning foreslås reguleret efter reglerne herom i de nævnte love, herunder især lov om elforsyning kapitel 10 og lov om naturgasforsyning kapitel 7.

De nye bestemmelser i lov om elforsyning §§ 70 a og 71 samt i lov om naturgasforsyning §§ 37 c og d skaber en ensartet regulering af prisfastsættelsen for al virksomhed omfattet af loven, således at det er bestemt, at der i priserne kan indregnes nødvendige omkostninger, herunder til indkøb af energi, lønninger, tjenesteydelser, administration, vedligeholdelse og andre driftsomkostninger og afskrivninger samt en nødvendig forrentning af kapitalen i virksomheden.

Priserne vil endvidere skulle fastsættes efter metoder, der er anmeldt til og godkendt af Energitilsynet, jf. § 73 a i lov om elforsyning og § 36 a i lov om naturgasforsyning.

Det er hensigten med prisbestemmelserne, at priserne skal fastsættes i forhold til blandt andet omkostningerne ved en effektiv drift. Energitilsynet fører tilsyn hermed. Den af loven omfattede virksomhed vil, i det omfang den formår at bringe omkostningerne længere ned end, hvad der kan indregnes i tarifferne som omkostninger ved en effektiv drift, kunne beholde det overskud, der opstår herved.

Økonomi- og erhvervsministeren vil i sin egenskab af ejer af Energinet Danmark føre tilsyn med, at Energinet Danmark drives effektivt. Ministeren vil herunder som ejer have mulighed for at stille krav om effektiviseringer, som går ud over de af Energitilsynet godkendte metoder for prisfastsættelsen.

Såfremt der dannes overskud i datterselskaber ejet af Energinet Danmark, vil dette kunne anvendes til konsolidering eller kunne udloddes som overskud til Energinet Danmark. Et overskud i Energinet Danmark vil enten kunne anvendes til konsolidering eller tilbageføres til forbrugerne som dividende. Økonomi- og erhvervsministeren kan efter stk. 2 fastsætte nærmere regler om, hvorledes tilbageførsel af overskud til forbrugerne kan ske. Reglerne vil i givet fald blive fastsat med henblik på, at tilbageførslen sker på en hensigtsmæssig og administrerbar måde. Der vil ikke kunne udloddes overskud eller egenkapital ved udbytteudlodning eller på anden måde fra Energinet Danmark til staten jf. stk. 3. Dette er en følge af den politiske aftale af 29. marts 2004.

Det bemærkes, at de periodiske analyser og vurderinger, som i medfør af elforsyningslovens § 82, stk. 4, udarbejdes af Energitilsynet, udgør et generelt redskab i Energitilsynets tilsyn med de kollektive virksomheder. Disse analyser kan ligeledes anvendes som redskab i forbindelse med ministerens ejermæssige økonomiske styring og tilsyn med Energinet Danmarks virksomhed vedrørende elaktiviteter og dermed til opretholdelsen af en effektiv drift heraf. Energitilsynet samarbejder ligeledes med de regulerende myndigheder i andre EU-medlemslande om at foretage sammenligninger (benchmarking) af de systemansvarlige virksomheders effektivitet. Ligeledes vil Energitilsynets overvågning af markedsforholdene på naturgasforsyningsområdet kunne udgøre et redskab i den økonomiske styring og tilsyn med Energinet Danmarks virksomhed vedrørende naturgasaktiviteter.

Til § 14

Det er hensigten, at Energinet Danmark kan optage lån til finansiering af anlægsinvesteringer mv. Dette forudsættes at ske på grundlag af investerings- og finansieringsplaner, som udarbejdes af virksomheden og som efterfølgende godkendes årligt af økonomi- og erhvervsministeren efter forudgående drøftelse med finansministeren med henblik på en vurdering af de statsfinansielle konsekvenser. Energinet Danmark optager herefter lån efter retningslinierne i den godkendte plan.

Finansieringsplanen omfatter det samlede finansieringsbehov i Energinet Danmark og datterselskaber, herunder nyinvesteringer, opkøb af regionale net, refinansiering, lån til likviditetsreserve mv.

I det omfang det for eksempel som følge af opkøb af regionale elnet mv. er nødvendigt at øge låneoptagelsen ud over den godkendte plan, forudsættes dette at ske ved, at økonomi- og erhvervsministeren godkender et tillæg til investerings- og finansieringsplanen.

Det fremgår af stk. 2, at finansministeren bemyndiges til, i det omfang det anses for hensigtsmæssigt, at dække virksomhedens finansieringsbehov efter stk. 1 gennem statslån. Det forudsættes, at der i forbindelse med den årlige godkendelse af investerings- og finansieringsplanen tages stilling til, i hvilket omfang lån skal søges optaget som statslån samt tilbagebetalingsprofilen herfor. Som led heri fastsætter økonomi- og erhvervsministeren en ramme for virksomhedens optagelse af statslån, som årligt forelægges Finansudvalget. Der skal ske fornyet forelæggelse for Finansudvalget ved ændringer i forhold hertil. Der vil konkret blive taget stilling til, om der kan være tale om statsstøtte, som skal notificeres over for Europa-Kommissionen.

Det er en forudsætning for ydelsen af statslån, at de løbende forrentes og afdrages. Renten på lånene vil blandt andet afspejle løbetiden og afdragsprofilen, idet lånene ikke må ydes på bedre vilkår end dem, staten selv kan opnå som låntager.

Til § 15

Energinet Danmark vil som selvstændig offentlig virksomhed ikke være omfattet af den selvforsikringsordning, der gælder for statsinstitutioner. Energinet Danmark skal derfor etablere alle nødvendige lovpligtige forsikringer.

Til § 16

Energinet Danmark skal anmeldes og registreres i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen efter tilsvarende regler i aktieselskabslovens kap. 19 og efter de nærmere regler i bekendtgørelse nr. 72 af 11. februar 2002 om anmeldelse, registrering, gebyr samt offentliggørelse m.v. i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (Anmeldelsesbekendtgørelsen). Anmeldelsen skal blandt andet indeholde virksomhedens navn og adresse, herunder eventuelt binavn, virksomhedens første regnskabsperiode, fulde navn, stilling og bopæl for bestyrelsesmedlemmer, direktører, revisorer og suppleanter for bestyrelsesmedlemmer. Derudover gælder det bl.a. for vedtægtsændringer, at de skal anmeldes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen senest 4 uger efter, at de er vedtaget, medmindre andet er bestemt i lovgivningen.

Til § 17

Energinet Danmark vil i kraft af sin status som selvstændig offentlig virksomhed oprettet ved lov være en del af den offentlige forvaltning og dermed omfattet af offentlighedsloven, forvaltningsloven og lov om Folketingets Ombudsmand.

Udover at Energinet Danmark i kraft af sin virksomhedsform som selvstændig offentlig virksomhed er omfattet af de nævnte love, er dele af systemansvarlig- og transmissionsvirksomhed allerede i dag omfattet af offentlighedsloven og forvaltningsloven.

Det fremgår af § 1, stk. 2, i offentlighedsloven, at loven gælder for al virksomhed, der udøves af elforsyningsvirksomheder, der producerer, transmitterer eller distribuerer elektricitet ved spænding på 500 V eller derover.

Transmissionsvirksomheder er således allerede i dag fuldt ud omfattet af offentlighedsloven.

Systemansvarlig virksomhed er i dag kun delvist omfattet af offentlighedsloven. Det fremgår af § 3 i bekendtgørelse nr. 44 af 11. juni 2002 om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af transmissionsnettet, at reglerne i forvaltningsloven og offentlighedsloven gælder for sager, hvori der træffes afgørelse af en systemansvarlig virksomhed i medfør af elforsyningsloven eller bestemmelser i medfør heraf. Offentlighedsloven gælder for systemansvarlig virksomhed i dag ikke generelt, men er i dette tilfælde indskrænket til udelukkende at vedrøre de afgørelser, den systemansvarlige virksomhed træffer i medfør af elforsyningsloven eller bestemmelser i medfør heraf.

Bestemmelsen medvirker til at understrege, at de tre nævnte love gælder for hele Energinet Danmarks virksomhed. Som udtrykkeligt anført i bestemmelsen gælder offentlighedsloven, forvaltningsloven samt lov om Folketingets Ombudsmand således også for Energinet Danmarks helejede datterselskaber, der organiseres i aktieselskabsform. Aktieselskaber er som hovedregel ikke omfattet af offentlighedsloven og forvaltningsloven, medmindre de udøver en form for virksomhed, der er omfattet af disse love eller inddrages til at være omfattet af lovene.

Energinet Danmarks opgaver er kendetegnet ved såvel driftslignende som myndighedslignende opgaver. Forvaltningsloven finder kun anvendelse i de tilfælde, hvor Energinet Danmark træffer afgørelse i forvaltningslovens forstand.

Lov nr. 292 af 27. april 1994, som ændret ved lov nr. 447 af 31. maj 2000 om aktindsigt i miljøoplysninger finder anvendelse for Energinet Danmark, jf. dennes § 1, stk. 2.

Til § 18

Energinet Danmark skal straks give meddelelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om alle væsentlige forhold, der vedrører virksomheden, og som kan antages at få betydning for virksomhedens fremtid, medarbejdere og kreditorer. Bestemmelsen svarer i det store hele til aktieselskabslovens § 157 b om statslige aktieselskaber. Meddelelse skal ske til www.offentlige-selskaber.dk, jf. bekendtgørelse nr. 552 af 15. juni 2004 om visse aktiebesiddelser i statslige aktieselskaber samt indsendelse og offentliggørelse af meddelelser fra statslige aktieselskaber.

Til § 19

Det fremgår af bestemmelsen, at beslutninger truffet i henhold til § 5, stk. 1, skal indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. På samme måde som pressen har adgang til generalforsamlingen i statslige aktieselskaber, jf. aktieselskabslovens § 65, stk. 3, sikres et lignende hensyn til offentligheden gennem meddelelsespligten. Meddelelse skal ske elektronisk, jf. bemærkningerne til § 18. Såfremt økonomi- og erhvervsministerens beslutning i henhold til § 5 for eksempel betyder en ændring i virksomhedens vedtægt eller bestyrelse, skal der foruden den elektroniske meddelelse foretages en egentlig anmeldelse af ændringen til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Bestemmelsen i stk. 2, hvoraf det fremgår, at enhver har adgang til at få udleveret et eksemplar af Energinet Danmarks vedtægter, svarer til en lignende bestemmelse, der gælder for statslige aktieselskaber, jf. aktieselskabslovens § 157 d.

Til § 20

Bestemmelsen understreger, at økonomi- og erhvervsministeren har tilsynet med, at Energinet Danmark overholder lovens bestemmelser.

Økonomi- og erhvervsministeren kan som led i sit tilsyn til enhver tid fordre alle sådanne oplysninger om den af Energinet Danmark drevne virksomhed, som findes fornødne.

Til § 21

Bestemmelsen indeholder en beføjelse for økonomi- og erhvervsministeren til at bemyndige en under ministeriet oprettet institution eller anden myndighed til at udøve de beføjelser, der i loven er tillagt ministeren.

Såfremt beføjelser henlægges til en institution eller myndighed efter stk. 1, kan det i den forbindelse være hensigtsmæssigt at kunne afskære adgangen til at klage til ministeren. Der er derfor i stk. 2 indsat en hjemmel hertil.

Til § 22

Det følger af bestemmelsen, at ministerens afgørelser efter § 4, stk. 3-5, kan påklages til Energiklagenævnet efter reglerne i §§ 89 og 91 i elforsyningsloven, henholdsvis §§ 51 og 53 i naturgasforsyningsloven. Hermed forstås, at afgørelser kan påklages til Energiklagenævnet med de samme frister og formalia, som gælder i afgørelser truffet efter henholdsvis el- og gasforsyningslovene. Det forudsættes, at Energinet Danmark som en selvstændig offentlig virksomhed ikke selv påklager ministerens afgørelser.

Sammensætningen af Energiklagenævnet vil følge af elforsyningslovens § 91 i de tilfælde, hvor der træffes afgørelse om udbygning af eltransmissionsnet, mens sammensætningen af Energiklagenævnet i tilfælde af afgørelse om udbygning af gastransmissionsnet følger af naturgasforsyningslovens § 53.

Det følger af stk. 2, at i de tilfælde, hvor ministeren ikke træffer afgørelse om godkendelse af udbygningsplanen efter § 4, stk. 3, kan enhver med en væsentlig og individuel interesse i udbygningsplanen påklage denne til Energiklagenævnet.

Til § 23

Ifølge dansk rets almindelige erstatningsregler kan erstatningsansvar kun pådrages, såfremt en person ved en retsstridig handling eller undladelse, der kan tilregnes den pågældende som forsætlig eller uagtsom, har påført nogen et tab (culpareglen). Endvidere er det et normalt princip i dansk ret, at skadelidte har bevisbyrden.

Til § 24

Bestyrelsesmedlemmer, direktører, vurderingsmænd og revisorer samt deres suppleanter straffes med bøde, såfremt de ubeføjet røber, hvad de under udøvelsen af deres hverv for Energinet Danmark har fået kendskab til. Bestemmelsen er en strafbelagt tavshedspligtsbestemmelse, hvis anvendelsesområde i det store hele svarer til aktieselskabslovens § 160, stk. 1, 2. pkt.

Til § 25

Det foreslås, at økonomi- og erhvervsministeren fastsætter lovens ikrafttrædelsestidspunkt.

Det er forudsat, at netvirksomhederne forinden lovens ikrafttræden har gennemført deres del af aftalen af 29. marts 2004 mellem økonomi- og erhvervsministeren og Elfor om kapitalforhold i elsektoren og sikring af uafhængighed i den overordnede infrastruktur på elområdet, hvilket vil sige, at netvirksomhederne har overdraget deres ejerandele i Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission til staten.

Til § 26

Energinet Danmark forudsættes etableret med to datterselskaber for henholdsvis elområdet og gasområdet På elområdet etableres datterselskabet ved fusion af Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission til et nyt aktieselskab med Energinet Danmark som aktionær, og på gasområdet etableres datterselskabet ved Energinet Danmarks erhvervelse af aktierne i Gastra A/S. I forbindelse med etableringen af Energinet Danmark med datterselskaber kan økonomi- og erhvervsministeren beslutte at udskille aktiver og forpligtelser fra henholdsvis andelsselskaberne og Gastra A/S til Energinet Danmark. Udskillelsen kan omfatte den væsentligste del af selskabernes aktiver og forpligtelser.

Efter § 26, stk. 1, kan økonomi- og erhvervsministeren beslutte at fusionere Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission til et nyt aktieselskab, hvori indgår samtlige aktiver og forpligtelser i de hidtidige andelsselskaber, som samtidigt opløses uden likvidation. Der sker herved en universalsuccession. Universalsuccessionen indebærer, at det nye aktieselskab automatisk indtræder i alle virksomhedernes eksisterende rettigheder og forpligtelser, hvad enten disse er kendte eller ukendte, og uden at der skal indhentes samtykke til debitorskiftet i hvert enkelt tilfælde.

Beslutningen om sammenlægning forudsættes truffet som led i oprettelsen af Energinet Danmark, således at aktierne i det nye aktieselskab udstedes direkte til Energinet Danmark.

Med det formål at sikre offentlighed om processen og beskyttelse af kreditorerne, gennemføres sammenlægningen efter tilsvarende regler, som gælder for fusion af aktieselskaber. Dette indebærer blandt andet, at der udarbejdes en fusionsplan og et fusionsregnskab, der udviser samtlige aktiver og passiver i hvert af andelsselskaberne, de reguleringer, som overtagelsen antages at ville medføre, samt udkast til en åbningsbalance for det nye aktieselskab. Endvidere skal der udpeges en eller flere vurderingsmænd, der afgiver en udtalelse om fusionsplanen og en erklæring om, hvorvidt kreditorerne i det enkelte andelsselskab må antages at være tilstrækkelig sikrede efter fusionen. Disse skal endvidere udarbejde vurderingsberetning efter aktieselskabslovens 134 b, stk. 3, jf. §§ 6 a og 6 b. Fusionsplanen og vurderingsmændenes erklæring om sikring af kreditorerne indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og der indrykkes bekendtgørelse herom i Statstidende. Den endelige beslutning om sammenlægning kan tidligst træffes 4 uger efter offentliggørelse af bekendtgørelse om fusionen. Samtidigt udpeges bestyrelse og direktion for Energinet Danmark og det nye aktieselskab.

Der foreslås en samtidig ændring af lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabsskatteloven) således, at Energinet Danmark vil blive omfattet af § 1, stk. 1, nr. 2, i denne. Fusionen vil på dette grundlag skattemæssigt kunne gennemføres efter lov om fusion, spaltning og tilførsel af aktiver m.v. (fusionsskatteloven).

Finansministeren bemyndiges efter stk. 2 til at overdrage aktierne i Gastra A/S til Energinet Danmark. Vederlaget for aktierne fastsættes til værdien af selskabet. Overdragelsen forudsættes at ske som led i oprettelsen af Energinet Danmark.

Efter stk. 3 kan økonomi- og erhvervsministeren beslutte, at dele af andelsselskabernes og Gastra A/S's aktiver og forpligtelser ved spaltning overdrages til Energinet Danmark. Spaltningen gennemføres efter tilsvarende regler, som gælder for spaltning af aktieselskaber. Overdragelsen kan således gennemføres uden kreditorernes samtykke.

Af stk. 4 fremgår det, at oprettelse af Energinet Danmark, fusion og spaltning af andelsselskaberne og overdragelse af aktier i Gastra til Energinet Danmark kan ske med regnskabs- og skattemæssige virkning fra den 1. januar 2005.

Det foreslås i stk. 5, at ved fusion i henhold til lovforslagets § 26, stk. 1, finder fusionsskattelovens §§ 5-8 anvendelse.

Selskabsretligt vil oprettelsen af det nye aktieselskab, jf. forslagets § 26, stk. 1, således ske ved en fusion af de 3 selskaber Eltra a.m.b.a., Elkraft System a.m.b.a., og Elkraft Transmission a.m.b.a. til et nyt aktieselskab.

Ved bestemmelsen i stk. 5 sikres, at fusionen kan gennemføres med skattemæssig succession. Herved succederer det modtagende selskab, som er det nye aktieselskab, i de skattemæssige værdier i de indskydende selskaber Eltra a.m.b.a., Elkraft System a.m.b.a. og Elkraft Transmission a.m.b.a., efter reglerne herom i fusionsskattelovens § 8.

Udenfor fusionsskattelovens regler indebærer en sådan omstrukturering, at der udløses genvundne afskrivninger og kapitalgevinster, som beskattes i det modtagende selskab. Til gengæld vil det nye selskab overtage aktiverne m.v. med eksisterende skattemæssige værdier, der kan anvendes til fremtidige afskrivninger m.v.

Ligesom de øvrige af fusionsskatteloven omfattede transaktioner skal omdannelsen ske pr. skæringsdatoen for det nye aktieselskab, det vil sige, når økonomi- og erhvervsministeren bestemmer det, evt. med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2005. De selskabsretlige dokumenter knyttet til stiftelsen af aktieselskabet skal indsendes til Told- og Skattestyrelsen. Det er således forudsat, at fusionen af Eltra a.m.b.a., Elkraft System a.m.b.a., og Elkraft Transmission a.m.b.a. til et nyt aktieselskab skattemæssigt kan ske med samme tilbagevirkende kraft til 1. januar 2005, som det i øvrigt er tilfældet for transaktioner omfattet af fusionsskatteloven.

Det bemærkes, at det er en følge af de almindelige regler i fusionsskatteloven, at eventuelle underskud og kildeartsbegrænsede tab såsom aktietab, ejendomstab m.v. i Eltra a.m.b.a., Elkraft System a.m.b.a., og Elkraft Transmission a.m.b.a. ikke kan videreføres og udnyttes af det nye aktieselskab. Det fremgår af fusionsskattelovens § 8.

Det foreslås i stk. 6, at ved spaltning efter lovens § 26, stk. 3, finder bestemmelserne i fusionsskattelovens § 15 a, stk. 3, og § 15 b om spaltning tilsvarende anvendelse.

Det sikres herved, at en eventuel spaltning kan gennemføres efter reglerne i fusionsskatteloven om spaltning, således at der er fuld skattemæssig succession, og dermed at der ikke udløses beskatning ved spaltningen.

Det er en betingelse efter fusionsskatteloven, at de aktiver og passiver, der overføres til det modtagende selskab, udgør en gren af en virksomhed efter § 15 c, stk. 2, jf. § 15 a, stk. 3. En gren af en virksomhed vil sige en selvstændig driftsmæssig enhed. Det er således ikke muligt at overføre enkeltaktiver, men udelukkende muligt at overføre alle aktiver og passiver i en afdeling af et selskab, som ud fra et organisationsmæssigt synspunkt udgør en selvstændig bedrift, dvs. en samlet enhed, der kan fungere ved hjælp af egne midler.

Til § 27

Indtil valg af medarbejderrepræsentanter efter § 6, stk. 5, kan finde sted, udpeger ministeren efter indstilling fra medarbejderorganisationerne i de nuværende virksomheder 3 medarbejderrepræsentanter, heraf 1 koncernrepræsentant. Disse 3 medarbejderrepræsentanter fratræder, når valg efter § 6, stk. 5, har fundet sted. Der henvises til bemærkningerne til § 6, stk. 5.

Til § 28

Det følger af bestemmelsen, at loven gælder på land- og søterritoriet, i den eksklusive økonomiske zone og på dansk kontinentalsokkel. Bestemmelsen svarer til § 2, stk. 2, i lov om elforsyning og § 2, stk. 3, i lov om naturgasforsyning. Bestemmelsen er primært medtaget, fordi udbygning af transmissionsnettet nu foreslås reguleret i lov om Energinet Danmark og ikke som hidtil i elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven. Der tilsigtes således ikke nogen ændring med hensyn til afgrænsning i forhold til de gældende bestemmelser i lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning.

Til § 29

Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.

Til § 30

Til nr. 1

Ændringen foreslås som en konsekvens af, at der ved etableringen af Energinet Danmark kun eksisterer én systemansvarlig virksomhed, hvorfor flertalsformen generelt i loven rettes til entalsform.

Til nr. 2

Ændringen er en konsekvensrettelse som følge af, at den selvstændige offentlige virksomhed Energinet Danmark ikke er bevillingspligtig, men bør være omfattet af begrebet »kollektiv elforsyningsvirksomhed«.

Til nr. 3

Det følger af dette lovforslag, at der ikke kræves bevilling til udøvelse af virksomhed, der varetages af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af lovforslagets § 2, stk. 2 og 3. Dette er en følge af, at det er fundet mest hensigtsmæssigt at fastlægge vilkårene for sådan virksomhed via mere specifikke styringsmidler. Der henvises til bemærkningerne til lovforslagets § 2.

Til nr. 4

Forslaget skal ses som en konsekvens af oprettelsen af Energinet Danmark, idet der ikke kræves bevilling til at drive transmissionsvirksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af lovforslagets § 2, stk. 2 og 3. Der henvises i det hele til bemærkningerne til nr. 3.

Til nr. 5

Ændringen er en konsekvens af oprettelsen af en samlet systemansvarlig virksomhed for hele landet, hvorved de hidtidige bevillinger efter elforsyningslovens § 27 til Eltra og Elkraft System bortfalder, jf. ændringen i § 30, nr. 18. Ændringen indebærer, at nærmere angivne offentlige forpligtelser, som ifølge den hidtidige affattelse af § 8, stk. 4, skal fordeles forholdsmæssigt på forbrugerne i hvert af de to bevillingsområder, fortsat bliver fordelt på denne måde.

Til nr. 6

Det foreslås i nr. 6, at de kollektive elforsyningsvirksomheder ændres til net- og transmissionsvirksomheder. Ændringen skal ses i sammenhæng med ændringsforslaget i nr. 7, som fastsætter, hvorledes opkrævningen sker for den systemansvarlige virksomhed.

Til nr. 7

Forslaget, som skal ses i sammenhæng med ændringsforslaget i § 30, nr. 5, indebærer, at der med lovforslaget ikke ændres ved de nuværende principper for fastsættelsen af tariffer i henholdsvis Øst- og Vestdanmark i forbindelse med sammenlægningen af Eltra og Elkraft i Energinet Danmark. De gældende udligningsordninger for visse PSO-omkostninger (omkostninger til vindmøller og anden vedvarende energi) fortsætter således også uændret.

Nettarifferne er i dag 2 øre højere pr. kWh i Elkrafts område end i Eltras område som følge af forskellige omkostningsforhold i transmissionsnettene i Øst- og Vestdanmark.

Til nr. 8.

Ændringen foreslås som en konsekvens af, at der ved oprettelsen af Energinet Danmark kun vil være én systemansvarlig virksomhed i landet.

Til nr. 9

Ændringen foreslås som en konsekvens af, at transmissionsvirksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, kan drives uden bevilling. Der henvises til bemærkningerne til lovforslagets § 2.

Til nr. 10

Ændringen foreslås som en konsekvens af, at transmissionsvirksomhed, der varetages af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, kan drives uden bevilling. Med ændringen vil bestemmelsen omfatte såvel bevillingshavere som Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber, som måtte varetage transmissionsvirksomhed i medfør af lovforslagets § 2, stk. 2 og 3.

Til nr. 11

Forslaget skal ses som en konsekvens af oprettelsen af Energinet Danmark, idet der ikke kræves bevilling til at drive transmissionsvirksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af lovforslagets § 2, stk. 2 og 3. Der henvises i det hele til bemærkningerne til § 30, nr. 3.

Til nr. 12

Beskrivelsen af de opgaver, der skal varetages af Energinet Danmark, forbliver generelt i lov om naturgasforsyning og lov om elforsyning. Imidlertid er det fundet mest hensigtsmæssigt, at de bestemmelser, som i mere snæver forstand relaterer sig til større anlægsinvesteringer, som skal foretages af Energinet Danmark, herunder udbygningen af den overordnede infrastruktur, samles i lov om Energinet Danmark, hvilket er sket ved lovforslagets § 4. Der henvises til bemærkningerne til denne bestemmelse.

Den foreslåede ændring, hvorved det fremgår, at bestemmelsen ikke gælder for virksomhed, som varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, er en konsekvens af, at bestemmelser om udbygningen af den overordnede infrastruktur samles i lov om Energinet Danmark, jf. lovforslagets § 4.

Til nr. 13

§ 21, stk. 2 og 3, foreslås ophævet i lov om elforsyning og overflyttet til lov om Energinet Danmark, jf. lovforslagets § 4. Økonomi- og erhvervsministerens beføjelser til efter stk. 3 at pålægge bevillingshavere at anlægge og udbygge transmissionsanlæg, kan i stedet ske efter § 20, stk. 1, nr. 1, og stk. 2, i lov om elforsyning.

Til nr. 14

Den foreslåede bestemmelse er en konsekvensændring som følge af, at § 21, stk. 2, hvortil der henvises i den eksisterende bestemmelse, foreslås overført til lov om Energinet Danmark, jf. nr. 13 samt lovforslagets § 4.

Til nr. 15

Bestemmelsen om, at økonomi- og erhvervsministeren kan pålægge den systemansvarlige virksomhed at anlægge og drive søledningsanlæg til varetagelse af forsyningssikkerheden på mindre øer, fremgår af § 4 i lovforslaget, hvorfor den som konsekvens heraf foreslås ophævet i elforsyningsloven.

Til nr. 16

Ændringen skal ses som konsekvens af, at § 21, stk. 2 og 3, foreslås ophævet, jf. nr. 13, hvorefter § 21, stk. 5, bliver til § 21, stk. 3.

Til nr. 17

Ændringen foreslås i konsekvens af, at elforsyningsloven § 21, stk. 2 og 3, ophæves, jf. nr. 13.

Til nr. 18

Det følger af lovforslaget, at der ikke kræves bevilling til Energinet Danmarks varetagelse af virksomhed i medfør af lovforslagets § 2, stk. 2, herunder systemansvarlig virksomhed. Der henvises til bemærkningerne til lovforslagets § 2. I konsekvens heraf foreslås elforsyningslovens § 27 ophævet.

Til nr. 19

Bestemmelsens formulering skyldes, at der indtil oprettelsen af Energinet Danmark er to systemansvarlige virksomheder i Danmark. Der vil ved oprettelsen af Energinet Danmark kun være en systemansvarlig virksomhed i Danmark. Ændringerne foreslås i konsekvens heraf.

Til nr. 20

Den foreslåede ændring udgør en redaktionel rettelse, idet den relevante bestemmelse nu findes i elforsyningslovens § 8, stk. 4, nr. 1, som følge af de ændringer til loven, der blev vedtaget ved lov nr. 494 af 9. juni 2004.

Til nr. 21

De systemansvarlige virksomheder Eltra og Elkraft System indgår allerede i dag efter godkendelse fra økonomi- og erhvervsministeren i ejerkredsen bag børsselskabet Nord Pool Nordisk Elspot. Dette ejerskab følger statens overtagelse af de systemansvarlige virksomheder og bliver dermed en del af Energinet Danmark. Bestemmelsen i elforsyningslovens § 31, stk. 3, om, at den systemansvarlige virksomhed efter økonomi- og erhvervsministerens godkendelse kan indtræde som medejer i den nordiske elbørs, foreslås ophævet, idet hjemmelen således er udnyttet, jf. i det hele bemærkningerne til lovforslagets § 2.

Til nr. 22-24

Den gældende § 35 i lov om elforsyning vedrører statens forkøbsret til transmissionsnet på 200 kV eller derover samt netforbindelser til udlandet. Det var med denne formulering af bestemmelsen tilsigtet, at blandt andet netforbindelsen på 60 kV mellem Bornholm og Skåne samt netforbindelsen på 150 kV over den dansk-tyske grænse ved Kruså begge skulle omfattes af reglerne i § 35.

Med lov nr. 494 af 9. juni 2004 er bestemmelsen i § 35 ændret, således at denne alene vil omfatte transmissionsnet på mellem 100 og 200 kV. Samtidig er statens forkøbsret ændret til en købspligt. Bestemmelsen er endnu ikke trådt i kraft, idet den sammen med en række andre bestemmelser afventer gennemførelsen af aftalen mellem Elfor og økonomi- og erhvervsministeren om overdragelse af netvirksomhedernes ejerandele i Eltra og Elkraft til staten.

Det følger af ordlyden, at netforbindelsen på 60 kV mellem Bornholm og Skåne ikke vil være omfattet af bestemmelsen, idet forbindelsens spændingsniveau er lavere end 100 kV, samt idet det andet led om netforbindelser til udlandet ikke er medtaget i den nye formulering af bestemmelsen.

Dette har imidlertid ikke været tilsigtet. Den foreslåede ændring berigtiger dette forhold og er affattet således, at netforbindelsen mellem Bornholm og Skåne er den eneste forbindelse under 100 kV, der vil blive omfattet af bestemmelsen.

Baggrunden herfor er, at netforbindelsen mellem Bornholm og Skåne, uanset det lavere spændingsniveau, er et net af væsentlig betydning for den overordnede el-forsyningsinfrastruktur, hvor de samme hensyn gør sig gældende, som for transmissionsnettene på mellem 100 og 200 kV.

Ændringerne af stk. 6 og 9 er en konsekvens af den foreslåede ændring af stk. 1.

Til nr. 25

Det foreslås, at det præciseres, at uanset vedtægtsbestemmelser om uoverdragelighed, kan netvirksomheder vælge at overdrage ejerandele til staten i henhold til en aftale efter elforsyningsloven § 35 a, stk. 1. Forslaget indebærer, at alle netvirksomheder som en konsekvens af den energipolitiske aftale af 29. marts 2004 kan vælge at overdrage deres ejerandele til staten, uanset om det fremgår af vedtægterne, at andelene er uoverdragelige. Dette er netop tilfældet i henhold til de nugældende vedtægter i Eltra a.m.b.a.

Muligheden for at kunne gennemføre overdragelserne uden forudgående vedtægtsændring er nødvendig, dels fordi en vedtægtsændring måtte forventes at forsinke overdragelserne væsentligt, dels fordi en vedtægtsændring formentlig ville udløse utilsigtede skattemæssige konsekvenser for andelshaverne.

Bestemmelsen bygger på en forudsætning om, at alle andelshaverne i Eltra er enige om, at overdragelse kan ske uden forudgående vedtægtsændring. Det er fortsat op til den enkelte netvirksomhed at afgøre, om den ønsker at overdrage sin ejerandel.

Der foreslås desuden indført en mere hensigtsmæssig regulering af de skattemæssige konsekvenser af overdragelsen. Dette sker ved, at det foreslås, at ejerandele, der overdrages i henhold til en aftale efter stk. 1, skattemæssigt anses for erhvervet ved andelshaverens indtræden i transmissionsvirksomheden og for afstået på tidspunktet for overdragelsen til staten, og at beskatning sker efter aktieavancebeskatningslovens regler.

Formålet med bestemmelsen er at ligestille andelshaverne i Øst- og Vestdanmark i relation til de skattemæssige konsekvenser af branchens samlede overdragelse af Eltra og Elkraft til staten i henhold til en aftale efter § 35 a, stk. 1. Forslaget indebærer, at samtlige overdragelser af andele følger skattelovgivningens almindelige regler i aktieavancebeskatningsloven, hvilket navnlig indebærer, at fortjeneste og tab på ejerandele, der har været ejet i mere end 3 år, er indkomstopgørelsen uvedkommende.

Det har hele tiden været en forudsætning for den energipolitiske aftale af 29. marts 2004, at alle andelshaverne i både Øst- og Vestdanmark var undergivet de samme skatteregler. Dette var også baggrunden for vedtagelsen af § 2, stk. 2, i lov nr. 465 af 9. juni 2004. Denne bestemmelse, der vedtoges som en følge af elforsyningslovens § 35 a, fastsætter, at statens overtagelse af ejerandele i henhold til en aftale, som indgås af økonomi- og erhvervsministeren i henhold til § 35 a i lov om elforsyning, ikke udløser beskatning af fortjeneste eller tab hos de overdragende selskaber.

Lov nr. 465 af 9. juni 2004 § 2, stk. 2, er lovteknisk udformet som en særlig undtagelsesbestemmelse om skattefrihed. Derfor blev det i forarbejderne anført, at den først kunne sættes i kraft, når det var afklaret, om bestemmelsen indebar statsstøtte.

Det er imidlertid vurderingen, at det er i overensstemmelse med de generelle hensyn, der ligger bag skattelovgivningen, at de overdragelser, der foretages af andelshaverne i Eltra i overensstemmelse med elforsyningslovens § 35 a og i forlængelse af den energipolitiske aftale af 29. marts 2004, skattemæssigt anses for omfattet af aktieavancebeskatningslovens regler. Det er nemlig kun i kraft af den samlede aftale- og lovmæssige regulering, at andelshaverne foretager overdragelserne. Det er netop denne særlige situation, der indebærer, at andelshaverne opnår en retsstilling (adgang til at overdrage en »ejerandel«), der svarer til den, som normalt kun indehavere af ejerandele i aktieavancebeskatningslovens forstand har.

Da andelshaverne i Eltra uanset vedtægternes formulering opnår en retsstilling svarende til den normale for indehavere af ejerandele i aktieavancebeskatningslovens forstand, er det samtidig ved udformningen af den foreslåede bestemmelse præciseret, at de ejerandele, der overdrages, skal anses for erhvervet på tidspunktet for de pågældende andelshaveres indtræden i transmissionsvirksomheden. Herved sikres det også, at der ikke skabes tvivl om, hvorvidt det kan få betydning for den skattemæssige stilling, at Eltras vedtægter indeholder en - for andelsselskaber i aktieavancebeskatningslovens forstand ganske utraditionel - bestemmelse om, at størrelsen af ejerandelene er afhængig af størrelsen af netvirksomhedernes omsætning.

Bestemmelsen indgår som et naturligt led i en generel skatteretlig regulering, idet der er tale om en udvidelse af et allerede bestående generelt skatteregelsæt til at omfatte et særligt tilfælde, som de eksisterende skatteregler ikke tager højde for, og som bør bedømmes efter det pågældende regelsæt. Det er derfor vurderingen, at der ikke er behov for at notificere den foreslåede bestemmelse efter statsstøttereglerne. Der vil herefter heller ikke være behov for at sætte bestemmelsen i lov nr. 465 af 9. juni 2004 § 2, stk. 2, i kraft.

Til nr. 26

Ændringen foreslås som en konsekvens af, at der ikke kræves bevilling til Energinet Danmarks og denne virksomheds helejede datterselskabers varetagelse af virksomhed efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, herunder systemansvarlig virksomhed.

Til nr. 27

Ændringen foreslås som en konsekvens af, at der ikke kræves bevilling til Energinet Danmarks og denne virksomheds helejede datterselskabers varetagelse af virksomhed efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, herunder systemansvarlig virksomhed.

Til nr. 28

Ændringen foreslås som en konsekvens af, at elforsyningslovens § 47, stk. 2, 2. pkt., foreslås ophævet, jf. nr. 27.

Til nr. 29

Ifølge den gældende bestemmelse fører økonomi- og erhvervsministeren tilsyn med overholdelsen af vilkårene i bevillingerne.

Ændringen af bestemmelsen er en følge af, at Energinet Danmark og helejede datterselskaber ikke skal have bevilling, og dermed ikke er omfattet af den gældende formulering af § 51, stk. 1.

I bevillingerne til netvirksomhed, transmissionsvirksomhed, systemansvarlig virksomhed og forsyningspligtig virksomhed er der indsat vilkår om, at bevillingshaver skal overholde elforsyningsloven og regler udstedt i medfør heraf.

Ministeren fører tilsyn hermed i det omfang tilsynet ikke er henlagt til Energitilsynet. Ministerens tilsyn vedrører primært de forhold, hvorom der i loven er fastsat særlige tilsynsbestemmelser. Der forudsættes i forbindelse med dette tilsyn iværksat stikprøvekontrolundersøgelser. Vedrørende øvrige forhold uden særlige tilsyns- og kontrolbestemmelser vil der skulle reageres, såfremt ministeren måtte få kendskab til konkrete forhold, der giver anledning til iværksættelse af tiltag.

Med den foreslåede ændring understreges det, at den selvstændige offentlige virksomhed Energinet Danmark på tilsvarende vis er underlagt økonomi- og erhvervsministerens tilsyn med, at elforsyningslovgivningen overholdes.

Til nr. 30

Med ændringen foreslås det, at ministerens tilsyn i henhold til § 30, nr. 29, betales af Energinet Danmark. Dette er en videreførelse af den gældende retsstilling, hvor Eltra og Elkraft har betalt for ministerens tilsyn.

Til nr. 31

Ændringen foreslås som en konsekvens af forslaget om, at det i henhold til lov om Energinet Danmark er økonomi- og erhvervsministeren, der fastsætter vedtægten for Energinet Danmark.

Til nr. 32

Ændringen foreslås som en konsekvens af indsættelsen af § 70 a, jf. nr. 33.

Til nr. 33

Den foreslåede bestemmelse indebærer, at priserne for transmissionsvirksomheder varetaget efter § 2, stk. 2 og 3, i lovforslaget skal fastsættes i overensstemmelse med bestemmelsen i § 71, således som ændret ved nr. 34, hvortil der henvises. Bestemmelsen indebærer dermed, at transmissionsvirksomhed varetaget efter § 2, stk. 2 og 3, i lovforslaget, ikke omfattes af bestemmelserne i §§ 69 og 70, dog bortset fra § 69, stk. 1, sidste pkt., hvilket bl.a. medfører, at der ikke skal ske regulering ved indtægtsrammer som for anden transmissionsvirksomhed. Baggrunden for dette er ønsket om, at al virksomhed omfattet af lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, underlægges de samme prisreguleringsmekanismer, jf. det anførte under afsnit 4 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.

Bestemmelsen i § 70 a vil alene omfatte transmissionsvirksomhed, der varetages efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, og er helejet af Energinet Danmark. Transmissionsvirksomhed, der måtte være delvis ejet af Energinet Danmark, vil således fortsat være reguleret af §§ 69 og 70.

Til nr. 34

Den foreslåede bestemmelse indebærer, at der i priserne for den systemansvarlige virksomhed og transmissionsvirksomhed, som varetages af Energinet Danmark, kan ske indregning af nødvendige driftsomkostninger samt nødvendig forrentning af den samlede virksomheds kapital.

Virksomhedens tariffer skal endvidere fastsættes efter metoder, der er anmeldt til og godkendt af Energitilsynet, jf. § 73 a i lov om elforsyning.

Efter det foreslåede stk. 2, kan økonomi- og erhvervsministeren fastsætte nærmere regler om afgrænsning af de nødvendige omkostninger, som kan indregnes i priserne, og om den nødvendige forrentning, som efter forslaget ligeledes vil kunne indregnes i priserne, jf. nedenfor.

For omkostningernes vedkommende er det hensigten, at virksomheden skal kunne indregne omkostningerne ved en effektiv drift. Samtidig skal der tages hensyn til, at priserne skal skabe mulighed for en fortsat afvikling af gælden i Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission.

Med hensyn til forrentning skal det sikres, at Energinet Danmark får mulighed for at forrente den nødvendige fremmedkapital i virksomheden ved effektiv drift samt sikre en rimelig konsolidering. Forrentningen skal under alle omstændigheder dække forrentningen af den nuværende fremmedkapital i Eltra, Elkraft System og Elkraft Transmission. Endvidere skal forrentningen dække den lånefinansiering, som vil være nødvendig i forbindelse med opfyldelsen af købepligten til de regionale transmissionsnet efter § 35 i lov om elforsyning, jf. i øvrigt elforsyningslovens § 69, stk. 1, sidste pkt. Det følger af denne bestemmelse, at priserne for ydelser fra en kollektiv elforsyningsvirksomhed ikke må stige som følge af det vederlag, der erlægges ved overdragelsen af virksomheden.

På sigt skal forrentningen alene gøre det muligt at servicere fremmedkapitalen i den samlede virksomhed ved en effektiv drift samt en rimelig konsolidering.

Det overskud efter skat, som Energinet Danmark opnår, kan anvendes til dividende til elforbrugerne eller til konsolidering, herunder afdrag på virksomhedens lånefinansiering af overtagelse af regionale transmissionsnet efter § 35 i lov om elforsyning.

Til nr. 35

Energinet Danmark falder ind under definitionen for en kollektiv elforsyningsvirksomhed og vil således som udgangspunkt være omfattet af bestemmelsen i elforsyningsloven § 76, stk. 1. Da virksomhed varetaget af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, imidlertid drives uden bevilling, vil en sådan virksomhed ikke være omfattet af bestemmelsen i elforsyningsloven § 76, stk. 1, nr. 2. På den baggrund foreslås indsat stk. 3 således, at der også for virksomhed varetaget af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber vil skulle foretages anmeldelse af de i § 76, stk. 1, nr. 2, nævnte oplysninger til Energitilsynet.

Til nr. 36

Ændringen foreslås i konsekvens af forslaget om indsættelse af et nyt § 76, stk. 3, jf. nr. 33.

Til nr. 37

Som konsekvens af, at der ikke kræves bevilling til Energinet Danmark, foreslås ændringen, for at også Energinet Danmark vil være omfattet af bestemmelsen.

Til nr. 38

Det præciseres, at Energinet Danmark også er omfattet af bestemmelsen.

Til nr. 39

Ved oprettelsen af Energinet Danmark samles de overordnede planlægningsmæssige og myndighedslignende opgaver for el- og gassektoren. For elsektoren varetages disse opgaver af den systemansvarlige virksomhed, det vil sige Energinet Danmark. Hermed følger også ansvaret for de overordnede koordinerende planlægningsmæssige og operative opgaver vedrørende beredskabet på elområdet. § 85 b, stk. 1 foreslås på den baggrund ændret, således at bestemmelsen også omfatter elforsyningsvirksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3.

Til nr. 40

Ændringen foreslås som en konsekvens af, at virksomhed varetaget af Energinet Danmark eller virksomhedens helejede datterselskaber kan drives uden bevilling.

Til § 31

Til nr. 1

Ændringen foreslås som en konsekvens af ændringen af naturgasforsyningsloven § 10, stk. 1, jf. nr. 2, hvorefter der ikke kræves bevilling til virksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3.

Til nr. 2

Det følger af lovforslaget, at der ikke kræves bevilling til Energinet Danmarks og denne virksomheds helejede datterselskabers varetagelse af virksomhed efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3. Der henvises til bemærkningerne til lovforslagets § 2.

Den foreslåede tilføjelse til bestemmelsen i stk. 1, hvorved sådan virksomhed undtages fra kravet til bevilling, er en konsekvens heraf.

Til nr. 3

Beskrivelsen af de opgaver, der skal varetages af Energinet Danmark, forbliver generelt i lov om naturgasforsyning og lov om elforsyning. Imidlertid er det fundet mest hensigtsmæssigt, at de bestemmelser, som i mere snæver forstand relaterer sig til større anlægsinvesteringer, som skal foretages af Energinet Danmark, herunder udbygningen af den overordnede infrastruktur, samles i lov om Energinet Danmark, hvilket er sket ved lovforslagets § 4. Der henvises til bemærkningerne til denne bestemmelse.

Den foreslåede ændring, hvorved det i et nyt stk. 3 bestemmes, at bestemmelserne i stk. 1 og 2 ikke skal gælde for virksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, er en konsekvens heraf.

Til nr. 4

Ændringen foreslås som en konsekvens af ændringen af naturgasforsyningsloven § 10, stk. 1, jf. nr. 2, hvorefter der ikke kræves bevilling til virksomhed varetaget af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3.

Til nr. 5

Af bestemmelsen i den gældende stk. 2 følger, at økonomi- og erhvervsministeren kan bestemme, at et transmissionsselskab skal varetage de overordnede koordinerende planlægningsmæssige og operative opgaver vedrørende det i bestemmelsens stk. 1 nævnte beredskab. Transmissionsselskabet Gastra A/S har siden foråret 2003 varetaget de koordinerende opgaver.

Ved oprettelsen af Energinet Danmark samles de overordnede planlægningsmæssige og myndighedslignende opgaver for el- og gassektoren. For elsektoren varetages disse opgaver af den systemansvarlige virksomhed, som ifølge lovforslagets § 2, stk. 2, vil skulle varetages af Energinet Danmark. Hermed følger også, jf. elforsyningsloven § 85 b, stk. 2, ansvaret for de overordnede koordinerende planlægningsmæssige og operative opgaver vedrørende beredskabet på elområdet.

For gassektoren anvendes begrebet systemansvar ikke. Med henblik på at sikre, at de overordnede beredskabsmæssige opgaver også på gasområdet samles i Energinet Danmark og derved skaber parallelitet, findes det mest hensigtsmæssigt at ændre bestemmelsen i stk. 2, således at det direkte fremgår, at de overordnede, koordinerende planlægningsmæssige og operative opgaver vedrørende beredskabet på gasområdet skal varetages af Energinet Danmark.

Til nr. 6

Tilføjelsen i stk. 3 foreslås som en konsekvens af forslaget om, at der ikke kræves bevilling til virksomhed, der varetages af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3. Naturgasforsyningslovens § 28 c, stk. 1 og 2, bør således også gælde for Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber, idet den varetager generelle hensyn, der gør sig gældende for alle virksomheder, der er underlagt en særlig prisregulering.

Til nr. 7

Ifølge den gældende bestemmelse fører økonomi- og erhvervsministeren tilsyn med overholdelsen af vilkårene i bevillingerne.

Ændringen af bestemmelsen er en følge af, at Energinet Danmark og helejede datterselskaber ikke skal have bevilling, og dermed ikke er omfattet af den gældende formulering af naturgasforsyningslovens § 30, stk. 1.

I bevillingerne til transmissions-, distributions-, lager-, og forsyningsselskab er der indsat vilkår om, at bevillingshaver skal overholde naturgasforsyningsloven og regler udstedt i medfør heraf.

Ministerens tilsyn vedrører primært de forhold, hvorom der i loven er fastsat særlige tilsynsbestemmelser. Der forudsættes i forbindelse med dette tilsyn iværksat stikprøvekontrolundersøgelser. Vedrørende øvrige forhold uden særlige tilsyns- og kontrolbestemmelser vil der skulle reageres, såfremt ministeren måtte få kendskab til konkrete forhold, der giver anledning til iværksættelse af tiltag.

Med den foreslåede ændring understreges det, at den selvstændige offentlige virksomhed Energinet Danmark på tilsvarende vis er underlagt økonomi- og erhvervsministerens tilsyn med, at naturgasforsyningslovgivningen overholdes.

Til nr. 8

Med ændringen foreslås det, at ministerens tilsyn i henhold til forslagets § 31, nr. 7, betales af Energinet Danmark. Dette er en videreførelse af den gældende retsstilling, hvor Gastra A/S har betalt for tilsynet.

Til nr. 9

Ændringen foreslås som en konsekvens af indsættelsen af § 37 c, jf. nr. 10.

Til nr. 10

Den foreslåede bestemmelse i § 37 c indebærer, at priserne for distributionsvirksomhed varetaget efter § 2, stk. 2 og 3, i lovforslaget skal fastsættes i overensstemmelse med den foreslåede § 37 d, jf. herom nedenfor. Bestemmelsen indebærer dermed, at distributionsvirksomhed varetaget efter § 2, stk. 2 og 3, i lovforslaget ikke omfattes af bestemmelserne i §§ 37 og 37 a, hvilket bl.a. medfører, at der ikke skal ske regulering ved indtægtsrammer som for anden distributionsvirksomhed. Baggrunden for dette er ønsket om, at al virksomhed omfattet af lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, underlægges de samme prisreguleringsmekanismer, jf. det anførte under afsnit 4 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.

Bestemmelsen i § 37 c vil alene omfatte distributionsvirksomhed, der varetages efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, og er helejet af Energinet Danmark. Distributionsvirksomhed, der måtte være delvis ejet af Energinet Danmark, vil således fortsat være reguleret af §§ 37 og 37 a.

Den foreslåede § 37 d indebærer, at der i priserne for den transmissions- og distributionsvirksomhed, som varetages af Energinet Danmark, kan ske indregning af nødvendige driftsomkostninger, samt af nødvendig forrentning af den samlede virksomheds kapital.

Virksomhedens tariffer skal endvidere fastsættes efter metoder, der er anmeldt til og godkendt af Energitilsynet, jf. § 36 a i lov om naturgasforsyning.

Efter det foreslåede stk. 2 kan økonomi- og erhvervsministeren fastsætte nærmere regler om afgrænsningen af de nødvendige omkostninger, som kan indregnes i priserne, og om den nødvendige forrentning, som efter forslaget ligeledes vil kunne indregnes i priserne, jf. nedenfor.

For omkostningernes vedkommende er det overordnet hensigten, at virksomheden skal kunne indregne omkostningerne ved en effektiv drift. Samtidig skal der dog tages hensyn til, at priserne skal skabe mulighed for fortsat afvikling af gælden i Gastra A/S.

Med hensyn til forrentning skal det sikres, at Energinet Danmark får mulighed for at forrente lånefinansieringen til købet af aktierne i Gastra A/S samt eventuelt senere også til overtagelsen af distributionsnet efter § 34 i lov om naturgas og den nuværende fremmedkapital i Gastra A/S. Endvidere skal der være mulighed for en rimelig konsolidering.

På sigt skal forrentningen alene gøre det muligt at servicere fremmedkapitalen i den samlede virksomhed ved en effektiv drift samt en rimelig konsolidering.

Det overskud efter skat, som Energinet Danmark opnår ved effektiv drift af virksomhedens gasaktiviteter, kan anvendes til dividende til gasforbrugerne eller konsolidering, herunder afdrag på lånefinansieringen af købet af Gastra A/S og eventuelle distributionsnet.

Til nr. 11

Den foreslåede tilføjelse er en konsekvens af, at bestemmelsen i § 38, stk. 1, 2. pkt., ikke vil omfatte transmissionsvirksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, idet sådan virksomhed i stedet vil være prismæssigt reguleret af den nye bestemmelse i § 37 d, og herunder den bekendtgørelse, der vil blive udstedt i medfør af § 37 d, stk. 2. Det tilsyn, som Energitilsynet fører efter § 38, stk. 2, vil for Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber i konsekvens heraf alene relatere sig til prisers og betingelsers rimelighed i forhold til § 38, stk. 1, 1. pkt. Energitilsynet vil i øvrigt fortsat have beføjelse til at give påbud om ændring af priser og betingelser i medfør af naturgasforsyningslovens § 41, stk. 1, som skal ses i sammenhæng med § 40, hvorefter også Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber til Energitilsynet vil skulle foretage anmelde af de i bestemmelsen angivne oplysninger.

Til nr. 12

Transmissions- og distributionsvirksomhed omfattet af lovforslagets § 2, stk. 2, vil som udgangspunkt være omfattet af bestemmelsen i naturgasforsyningslovens § 40, stk. 1. Da virksomhed varetaget af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3, imidlertid drives uden bevilling, vil sådan virksomhed ikke være omfattet af bestemmelsen i § 40, stk. 1, nr. 2. På den baggrund foreslås indsat stk. 2 således, at der også for virksomhed varetaget af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber vil skulle foretages anmeldelse af de i § 40, stk. 1, nr. 2, nævnte oplysninger.

Til nr. 13

Ændringen foreslås som en konsekvens af ændringen af naturgasforsyningsloven § 10, stk. 1, jf. nr. 2, hvorefter der ikke kræves bevilling til virksomhed varetaget af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3.

Til nr. 14

Ændringen foreslås som en konsekvens af ændringen af naturgasforsyningsloven § 10, stk. 1, jf. nr. 2, hvorefter der ikke kræves bevilling til virksomhed varetaget af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3.

Til nr. 15

Tilføjelsen af stk. 6, hvorved det bestemmes, at naturgasforsyningsloven § 47, stk. 1-5, ikke skal finde anvendelse for Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber, er en konsekvens af, at tilsvarende bestemmelser er indsat direkte i lovforslagets §§ 11 og 12. Det er således fundet mest hensigtsmæssigt at samle bestemmelserne vedrørende regnskabsmæssige forhold i lov om Energinet Danmark, herunder således at der sikres ensartede bestemmelser for el- og gasaktiviteter.

Til nr. 16

Med den foreslåede ændring bringes bestemmelsen på dette punkt i overensstemmelse med den tilsvarende bestemmelse i lov om elforsyning § 92. Med ændringen sikres det, at Energinet Danmark i sin egenskab af selvstændig offentlig virksomhed af økonomi- og erhvervsministeren vil kunne gives bemyndigelse til at udøve de beføjelser, som i lov om naturgasforsyning er tillagt ministeren.

Til nr. 17

Ændringen foreslås som en konsekvens af ændringen af naturgasforsyningsloven § 10, stk. 1, jf. nr. 2, hvorefter der ikke kræves bevilling til virksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber efter lovforslagets § 2, stk. 2 og 3.

Til § 32

Ændringen, hvorefter Energinet Danmark eventuelle ejendomme ikke fritages for kommunal grundskyld, er en følge af, at Energinet Danmark oprettes som en selvstændig offentlig virksomhed, som beskattes efter selskabsskattelovens almindelige regler og således bliver skattepligtig til kommunerne.

Til § 33

Til nr. 1

Ændringen er en følge af, at Energinet Danmark oprettes som en selvstændig offentlig virksomhed. Ændringen medfører, at Energinet Danmark i forhold til betaling af selskabsskat sidestilles med de i selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, nævnte aktieselskaber.

Til nr. 2

Der er tale om konsekvensændringer som følge af den i § 33, nr. 1, foretagne ændring af selskabsskatteloven.

Til nr. 3

Bestemmelsen præciserer, at reglerne i de foreslåede bestemmelser i selskabsskattelovens §§ 13 D og 13 E finder anvendelse ved opgørelsen af Energinet Danmarks skattepligtige indkomst. I overensstemmelse med hovedreglen i selskabsskattelovens § 8, stk. 1, gælder skattelovgivningens almindelige regler i øvrigt for indkomstopgørelsen, for så vidt de pågældende regler efter deres indhold er anvendelige.

Til nr. 4

Der er tale om konsekvensændringer som følge af den i § 33, nr. 1, foretagne ændring af selskabsskatteloven.

Til nr. 5

De elektricitetsrelaterede aktiviteter, som Energinet Danmark skal udøve, er aktiviteter, der også hidtil er blevet udøvet af kollektive elforsyningsvirksomheder. I henhold til elforsyningslovens § 47 har de virksomheder, der hidtil har udøvet disse aktiviteter, kun haft ret til at udøve anden virksomhed i det omfang, denne anden virksomhed blev udført i særskilte selskaber med begrænset ansvar. I skattemæssig henseende har dette haft den konsekvens, at kollektive elforsyningsvirksomheder ikke i anden indkomst inden for samme juridiske person har kunnet fradrage eventuelt underskud fra udøvelsen af de kollektive elforsyningsaktiviteter.

Efter overgangsreglen i selskabsskattelovens § 35 O blev de skattemæssige indgangsværdier for de hidtil skattefrie elselskaber ved overgangen til skattepligt fastsat med udgangspunkt i de skattemæssige regler for lovmæssig overgang fra skattefrihed til skattepligt. Der blev ikke taget hensyn til, at elselskaberne under hvile-i-sig-selv princippet kunne indregne henlæggelser og afskrivninger på driftsmidler i elpriserne. Det forventedes, at de skattemæssige indgangsværdier ville overstige de elprismæssigt bogførte værdier meget betydeligt. Dette ville give grundlag for skattemæssige afskrivninger i et sådant omfang, at der ikke påregnedes noget skatteprovenu for disse selskaber. Eventuelle fordele som følge af de skattemæssige værdier ville dermed resultere i lavere priser, hvilket også havde sammenhæng med, at det på tidspunktet for indførelsen af overgangsreglen i selskabsskattelovens § 35 O var forudsat, at der ikke ved sambeskatning var mulighed for at overføre underskud til modregning i kommercielle ejeres øvrige indtægter.

Eftersom lovforslaget vil give Energinet Danmark mulighed for at udøve såvel elektricitets- som naturgasrelaterede aktiviteter inden for samme juridiske enhed, er det af hensyn til i skattemæssig henseende at ligestille Energinet Danmark og kollektive elforsyningsvirksomheder nødvendigt at sikre, at Energinet Danmarks skattepligtige indkomst opgøres særskilt for de aktiviteter, der er omfattet af henholdsvis Energinet Danmarks særskilte regnskaber for elektricitetsbaserede aktiviteter, og Energinet Danmarks særskilte regnskaber for naturgasbaserede aktiviteter, jf. lovforslagets § 12.

Bestemmelserne i § 13 D, stk. 1 og 2, indebærer, at der skal foretages sådanne særskilte indkomstopgørelser, hvorved det sikres, at Energinet Danmarks skattepligtige indkomst for de elektricitetsbaserede aktiviteter "kapsles ind". Det vil således ikke være muligt at fradrage udgifter, herunder afskrivninger, fra de elektricitetsrelaterede aktiver i indtægter fra de naturrelaterede aktivitere.

De særskilte regnskaber, der udarbejdes i medfør af lovforslagets § 12, danner grundlag for opgørelsen af de særskilte indkomster efter § 13 D, stk. 1 og 2. Ligningsmyndighederne er dog ikke afskåret fra at tilsidesætte den regnskabsmæssige fordeling af indtægter og udgifter m.v. mellem Energinet Danmarks forskellige aktiviteter i det omfang, det følger af almindelige skatteretlige principper, at skattemyndighederne kan foretage korrektioner i forhold til de dispositioner, der fremgår af den skattepligtiges regnskaber. Dette gælder, uanset om økonomi- og erhvervsministeren ved udførelsen af sit tilsyn med, at Energinet Danmark og virksomhedens helejede datterselskaber overholder bestemmelserne i lov om Energinet Danmark, jf. lovforslagets § 20, har fundet anledning til at kritisere de af virksomheden udarbejdede særskilte regnskaber. Dette gælder uden hensyn til, om der vil revisionen i henhold til forslagets § 11, stk. 2, og § 12, stk. 2, ved økonomi- og erhvervsministerens udøvelse af sit tilsyn med Energinet Danmark og virksomhedens helejede datterselskaber eller ved Energitilsynets tilsyn med priserne er fundet grundlag for at kritisere de særskilte regnskaber.

Bestemmelsen i § 13 D, stk. 3, præciserer, at de særskilte regnskaber, der skal udarbejdes i medfør af lovforslagets § 12, også danner grundlag for fordelingen af den afskrivningsberettigede anskaffelsessum i tilfælde, hvor et afskrivningsberettiget aktiv anvendes i forbindelse med både elektricitetsrelaterede aktiviteter og andre aktiviteter.

Det følger af lovforslagets § 12, stk. 2, 2. pkt., at aktiver omfattet af selskabsskattelovens § 35 O samt indtægter og udgifter forbundet med ejerskabet til disse aktiver altid skal indgå i de særskilte regnskaber for Energinet Danmarks elektricitetsrelaterede aktiviteter. Selv om et sådant aktiv også benyttes til gasrelaterede aktiviteter, vil skattemæssige afskrivninger derfor altid skulle fradrages ved opgørelsen af den særskilte indkomst efter stk. 1, dvs. den særskilte indkomst for Energinet Danmarks elektricitetsrelaterede aktiviteter. Uanset § 35 O-aktivets konkrete anvendelse er det således sikret, at de afskrivninger, der kan foretages på grundlag af de høje indgangsværdier, kun kan benyttes til at nedbringe den særskilte indkomst, der opgøres for Energinet Danmarks elektricitetsrelaterede aktiviteter.

Den skattemæssige fordel, der er en følge af de høje indgangsværdier efter selskabsskattelovens § 35 O, kommer således fortsat elforbrugerne til gode i overensstemmelse med de intentioner, der blev lagt til grund ved indførelsen af selskabsskattelovens § 35 O, jf. ovenfor.

Bestemmelsen i § 13 E, stk. 1, fraviger den almindelige bestemmelse om underskudsfremførsel i ligningslovens § 15, idet underskud i den særskilte indkomst, der er opgjort for Energinet Danmarks elektricitetsrelaterede aktiviteter, kun kan fradrages i den tilsvarende særskilte indkomst i senere indkomstår. Bestemmelsen indebærer, at Energinet Danmark er stillet på samme måde som andre kollektive elforsyningsvirksomheder, der i kraft af, at anden aktivitet ikke kan udføres inden for samme juridiske person, ikke har mulighed for at fremføre underskud til fradrag i anden indkomst.

Bestemmelsen i § 13 E, stk. 2, indebærer den begrænsning, at underskud i den særskilte indkomst, der er opgjort for Energinet Danmarks naturgasrelaterede aktiviteter, hverken inden for det enkelte indkomstår eller ved underskudfremførsel efter ligningslovens § 15, kan fradrages i overskud i den særskilte indkomst, der er opgjort for Energinet Danmarks elektricitetsbaserede aktiviteter.

Kollektive elforsyningsvirksomheder, som anvender indgangsværdier opgjort efter selskabsskattelovens § 35 O, kan ikke indgå i en sambeskatning, jf. selskabsskattelovens § 31, stk. 13. Denne regel blev indført med henblik på at forhindre, at de betydelige afskrivninger, som de høje indgangsværdier efter selskabsskattelovens § 35 O kan danne grundlag for, ved sambeskatning benyttes til at nedbringe den skattepligtige indkomst fra anden virksomhed.

Det er ikke fundet rimeligt at forhindre Energinet Danmark i at indgå i en sambeskatning for så vidt angår indkomst ved Energinet Danmarks naturgasrelaterede aktiviteter. Bestemmelsen i stk. 3 sikrer, at den særskilte skattepligtige indkomst, der er opgjort for de elektricitetsbaserede aktiviteter, ikke ved en sambeskatning kan nedbringes ved fradrag af underskud fra andre aktiviteter, samt at et underskud ikke ved en sambeskatning kan benyttes til at nedbringe den skattepligtige indkomst fra andre aktiviteter.

Selv om bestemmelsen fraviger selskabsskattelovens § 31, stk. 13, derved, at Energinet Danmark får mulighed for at indgå i en sambeskatning, indebærer § 13 E, stk. 3, således, at Energinet Danmark ikke kan opnå nogen skattemæssig fordel i forhold til, hvad der gælder for kollektive elforsyningsvirksomheder, der anvender indgangsværdier efter selskabsskattelovens § 35 O.

Til nr. 6

Der er tale om konsekvensændringer som følge af den i § 33, nr. 1, foretagne ændring af selskabsskatteloven.

Til nr. 7

Ændringen er en følge af, at Energinet Danmark oprettes som en selvstændig offentlig virksomhed, som beskattes efter selskabsskattelovens almindelige regler og således bliver skattepligtig til kommunerne.

Til nr. 8

Ændringen er en følge af, at Energinet Danmark oprettes som en selvstændig offentlig virksomhed. Der tilsigtes ingen ændring af den gældende retstilstand. Ændringen betyder, at Energinet Danmark kan indgå i en sambeskatning med andre selskaber efter reglerne i selskabsskattelovens § 31 med de undtagelser, der følger af disse regler.

Efter undtagelsen i selskabsskattelovens § 31, stk. 13, kan kollektive elforsyningsvirksomheder, som defineret ved elforsyningslovens § 5, som anvender indgangsværdier efter reglerne i selskabsskattelovens § 35 O, ikke indgå i en sambeskatning.

Ved den i lovforslagets § 28, nr. 2, foreslåede ændring af elforsyningsloven § 5 fastslås det, at elforsyningsvirksomheder omfattet af lov om Energinet Danmark er at anse for kollektiv elforsyningsvirksomhed. Hvis Energinet Danmark i forbindelse med den i lovforslagets § 26, stk. 3, fastlagte spaltning overtager aktiver eller passiver med indgangsværdier fastsat efter selskabsskattelovens § 35 O, vil Energinet Danmark ikke kunne indgå i en sambeskatning.

Til nr. 9

Der er tale om en konsekvensændring som følge af den foreslåede § 13 E, stk. 3.

Til §§ 34-35

Der er tale om konsekvensændringer som følge af den i § 33, nr. 1, foretagne ændring af selskabsskatteloven.

 


1) Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 2003/54/EF af 26. juni 2003 om fælles regler for det indre marked for elektricitet og om ophævelse af direktiv nr. 96/92/EF (EU-Tidende 2003, nr. L 176, side 37) og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 2003/55/EF af 26. juni 2003 om fælles regler for det indre marked for naturgas og om ophævelse af direktiv nr. 98/30/EF (EU-Tidende 2003, nr. L 176, side 57).


Bilag 1

Lovforslaget sammenholdt med gældende love

Gældende formulering

 

 

Lovforslaget

 

 

Lov om elforsyning

 

Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning

 

 

 

§ 30

I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 151 af 10. marts 2003, som senest ændret ved § 1 i lov nr. 495 af 9. juni 2004, foretages følgende ændringer:

 

 

 

1. Overalt i loven ændres »de systemansvarlige virksomheder«, »De systemansvarlige virksomheder«, »de systemansvarlige virksomheders« og »De systemansvarlige virksomheders« til henholdsvis: »den systemansvarlige virksomhed«, »Den systemansvarlige virksomhed«, »den systemansvarlige virksomheds« og »Den systemansvarlige virksomheds«.

 

§ 5. I denne lov forstås ved følgende:

 

 

 

 

8) Kollektiv elforsyningsvirksomhed: Offentlig eller privat ejet virksomhed med bevilling, som på offentligt regulerede vilkår har til formål at udføre aktiviteter som net-, transmissions- eller systemansvarlig virksomhed.

 

 

2.§ 5, stk. 1, nr. 8, affattes således:

»8) Kollektiv elforsyningsvirksomhed: Offentlig eller privatejet elforsyningsvirksomhed med bevilling samt elforsyningsvirksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, som på offentligt regulerede vilkår har til formål at udføre aktiviteter som net-, transmissions-, eller systemansvarlig virksomhed.«

 

 

 

13) Systemansvarlig virksomhed: Virksomhed med bevilling, der har det overordnede ansvar for at opretholde forsyningssikkerhed og en effektiv udnyttelse af et sammenhængende elforsyningssystem.

 

 

3. I § 5, stk. 1, nr. 13, udgår »med bevilling«.

 

 

16) Transmissionsvirksomhed: Virksomhed med bevilling, der driver transmissionsnet.

 

 

4.§ 5, stk. 1, nr. 16, affattes således:

»16) Transmissionsvirksomhed: Virksomhed med bevilling eller elforsyningsvirksomhed, som varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, der driver transmissionsnet.«

§ 8. €

Stk. 4.Omkostninger til nedennævnte ydelser opkræves af den systemansvarlige virksomhed hos alle elforbrugere i det område, hvortil den systemansvarlige virksomhed har bevilling:

 

5. I § 8, stk. 4, ændres »Omkostninger til nedennævnte ydelser opkræves af den systemansvarlige virksomhed hos alle elforbrugere i det område, hvortil den systemansvarlige virksomhed har bevilling:« til: »Omkostninger til nedennævnte ydelser opgøres af den systemansvarlige virksomhed for hvert af de to områder, hvortil der er udstedt bevilling til systemansvarlig virksomhed efter den tidligere gældende § 27, og opkræves hos alle elforbrugerne i de respektive områder:«.

 

 

 

Stk. 5. De kollektive elforsyningsvirksomheders øvrige omkostninger påhviler de brugere, der modtager virksomhedens ydelser, og opkræves gennem den enkelte virksomheds tariffer.

Stk. 6. De kollektive elforsyningsvirksomheders administrationsomkostninger ved betaling af ydelser som nævnt i stk. 3 og 4 opkræves gennem den enkelte virksomheds tariffer.

 

 

6. I § 8, stk. 5 og 6, ændres »De kollektive elforsyningsvirksomheders« til: »Net- og transmissionsvirksomhedernes«.

 

 

 

7. I § 8 indsættes som stk. 7:

»Stk. 7. For den systemansvarlige virksomhed opgøres de i stk. 5 og 6 nævnte omkostninger for hvert af de to områder, hvortil der er udstedt bevilling til systemansvarlig virksomhed efter den tidligere gældende § 27, og opkræves hos alle elforbrugerne i de respektive områder.«

 

 

§ 12. Der kan i en tilladelse efter § 11 eller i en bevilling efter § 10 fastsættes vilkår om, at ejeren

4) forpligter sig til at underrette forsyningsområdets systemansvarlige virksomhed mindst et år i forvejen, såfremt det besluttes, at et anlæg skal lukkes eller tages ud af drift, så det ikke er til rådighed i en længere periode.

 

 

 

8. I § 12, stk. 1, nr. 4, ændres »forsyningsområdets« til: »den«.

 

§ 19. Transmissionsvirksomhed og netvirksomhed kan kun udøves efter bevilling, der kan gives til virksomheder, som opfylder kravene i kapitel 7 og 8.

Stk. 2. Bevilling, der gives for mindst 20 år, meddeles af økonomi- og erhvervsministeren for et nærmere afgrænset område.

 

 

9. I § 19, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:

»Transmissionsvirksomhed varetaget af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark udføres dog uden bevilling. «

 

§ 20. Bevillingshavere efter § 19, stk. 1, skal sikre en tilstrækkelig og effektiv transport af elektricitet med tilhørende ydelser, herunder

 

 

10. I § 20, stk. 1, ændres »Bevillingshavere efter § 19, stk. 1,« til: »Transmissions- og netvirksomheder«.

 

§ 20 a. Bevillingshavere efter § 19, stk. 1, skal opstille et program for intern overvågning, som beskriver bevillingshaverens tiltag for at forhindre diskriminerende adfærd. Bevillingshaveren skal sikre overholdelsen af programmet for intern overvågning samt sikre, at det kontrolleres på passende måde. En årsberetning med en beskrivelse af programmet samt kontrollen af dette skal offentliggøres og anmeldes til Energitilsynet.

 

11. § 20 a, stk. 1, affattes således:

»Transmissions- og netvirksomheder skal opstille et program for intern overvågning, som beskriver virksomhedernes tiltag for at forhindre diskriminerende adfærd. Virksomhederne skal sikre overholdelsen af programmet for intern overvågning samt sikre, at det kontrolleres på passende måde. En årsberetning med en beskrivelse af programmet samt kontrollen af dette skal offentliggøres og anmeldes til Energitilsynet.«

 

 

§ 21. Etablering af nye transmissionsnet beregnet for spændinger på over 100 kV og væsentlige ændringer i tilsvarende bestående net kan kun foretages efter forudgående tilladelse fra økonomi- og erhvervsministeren. Meddelelse af tilladelse er betinget af, at ansøgeren kan dokumentere, at der er tilstrækkeligt behov for udbygningen, herunder at udbygningen sker med sigte på øget forsyningssikkerhed, beredskabsmæssige hensyn, skabelse af velfungerende konkurrencemarkeder og indpasning af vedvarende energi, eller hvis det ansøgte projekt er nødvendigt til opfyldelse af et pålæg i medfør af § 21, stk. 3 eller 4. Tilladelsen kan betinges af overholdelse af vilkår vedrørende den nærmere etablering og drift af nettet, herunder sikkerhedsstillelse for nedtagning af anlæg.

 

12. I § 21, stk. 1, indsættes efter 1. pkt.:

»Dette gælder ikke for virksomhed varetaget af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark.«

 

 

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om vilkår for etablering af nye transmissionsnet samt væsentlige ændringer i tilsvarende bestående net, herunder at de transmissionsvirksomheder, der gennemfører udbygninger eller omlægninger af transmissionsnet beregnet for spændinger på 400 kV, kan forpligtes til at dække de meromkostninger, som andre transmissions- og netvirksomheder bliver påført, når de skal gennemføre kabellægninger i forbindelse med etablering af 400 kV-transmissionsnet.

Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan pålægge bevillingshavere efter § 19, stk. 1, at anlægge og udbygge samt drive transmissionsanlæg.

 

13.§ 21, stk. 2 og 3, ophæves.

Stk. 4-6 bliver herefter stk. 2-4.

 

Stk. 4. Økonomi- og erhvervsministeren kan pålægge bevillingshavere efter § 19, stk. 1, at kabellægge elforsyningsnet i forbindelse med etablering af nye transmissionsnet beregnet for spændinger på 400 kV eller ved væsentlige ændringer i tilsvarende bestående net. Ved meddelelse af et sådant pålæg vil bevillingshavernes meromkostninger til kabellægning skulle dækkes efter de i medfør af stk. 2 fastsatte regler.

 

14. I § 21, stk. 4, der bliver stk. 2, ændres »stk. 2 fastsatte regler« til: »lov om Energinet Danmark fastsatte regler«.

§ 21 a. Økonomi- og erhvervsministeren kan pålægge den systemansvarlige virksomhed at anlægge og drive søledningsanlæg til varetagelse af forsyningssikkerheden på mindre øer.

 

 

15.§ 21 a ophæves.

§ 23. €

Stk. 3. Tilladelsen kan betinges af overholdelse af vilkår som nævnt i § 21, stk. 1. § 21, stk. 5, finder tilsvarende anvendelse.

 

 

 

16.I § 23, stk. 3, ændres »§ 21, stk. 5« til: »§ 21, stk. 3«.

 

§ 26 a. Bestemmelserne i § 20, § 21, stk. 2-6, § 23, stk. 2 og 3, og § 24 finder ikke anvendelse på forhold, som omfattes af artikel 7 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1228/2003 af 26. juni 2003 om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling.

...

 

17. I § 26 a, stk. 1, ændres »§ 21, stk. 2-6« til: »§ 21, stk. 2-4«.

§ 27. Systemansvarlig virksomhed kan kun udøves efter bevilling, der kan gives til virksomheder, som opfylder kravene i kapitel 7 og 8.

Stk. 2. Bevilling, der gives for 20 år, meddeles af økonomi- og erhvervsministeren for et nærmere afgrænset område.

 

 

18.§ 27 ophæves.

§ 28. €

Stk. 2. Den systemansvarlige virksomhed skal udføre følgende opgaver:

3) Samarbejde med andre systemansvarlige virksomheder i Danmark og i andre lande om etablering af gensidige, ligeværdige principper for elforsyning samt om nettariffer, netadgang og transit, markedsspørgsmål m.v., samkøring af transmissionsforbindelser, herunder håndtering af balance- og kapacitetsproblemer samt indgå nødvendige fælles systemdriftaftaler, som sikrer udnyttelsen af de fordele, som sammenkoblede systemer giver.

 

19. I § 28, stk. 2, nr. 3, ændres »andre systemansvarlige virksomheder i Danmark og« til: »systemansvarlige virksomheder«.

§ 29. €

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om de i stk. 1 nævnte projekter, herunder regler om, at en plan herfor skal godkendes, før udgifterne hertil kan pålægges forbrugerne, jf. § 9, stk. 1, nr. 1.

 

 

 

 

20. I § 29, stk. 2,ændres »§ 9, stk. 1, nr. 1« til: »§ 8, stk. 4, nr. 1«.

 

§ 31. ...

Stk. 3. Den systemansvarlige virksomhed kan efter økonomi- og erhvervsministerens godkendelse indtræde som medejer i den nordiske elbørs, Nord Pool, og i datterselskaber ejet af Nord Pool.

 

21.§ 31, stk. 3, ophæves.

Stk. 4 og 5 bliver herefter stk. 3 og 4.

 

§ 35. Transmissionsnet på mellem 100 kV og 200 kV og ejerandele i transmissionsvirksomheder, der ejer sådanne net (transmissionsandele), kan udelukkende afstås til staten. Ejere, der ønsker at foretage afståelser omfattet af denne bestemmelse, giver underretning herom til økonomi- og erhvervsministeren.

 

22. I § 35, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »200 kV«: », samt udlandsforbindelser under 100 kV, der er stillet til rådighed for den systemansvarlige virksomhed,«.

 

Stk. 6. Inden statens overtagelse af transmissionsandele efter stk. 1 og 2 skal virksomheder, der både ejer transmissionsnet på mellem 100 kV og 200 kV og net på andre niveauer, udskille transmissionsnettet på mellem 100 kV og 200 kV i et selvstændigt aktieselskab. Udskillelsen skal ske snarest muligt og senest 12 måneder efter modtagelsen af underretning om, at statens købepligt er indtrådt.

 

23. § 35, stk. 6, affattes således:

»Stk. 6. Inden statens overtagelse af transmissionsandele efter stk. 1 og 2 skal virksomheder, der både ejer transmissionsnet omfattet af stk. 1 og andre net, udskille de af stk. 1 omfattede transmissionsnet i et selvstændigt aktieselskab. Udskillelsen skal ske snarest muligt og senest 12 måneder efter modtagelsen af underretning om, at statens købepligt er indtrådt.«

 

 

Stk. 9. Transmissionsvirksomheder, som driver transmissionsnet på mellem 100 kV og 200 kV, skal med virkning fra den 1. januar 2005 drives i aktieselskabsform.

 

24. § 35, stk. 9, affattes således:

»Stk. 9. Transmissionsvirksomheder, som driver transmissionsnet omfattet af stk. 1, skal med virkning fra den 1. januar 2005 drives i aktieselskabsform.«

 

 

 

25. I § 35 a indsættes som stk. 2:

»Stk. 2. Netvirksomheder kan vælge at overdrage ejerandele til staten i henhold til en aftale efter stk. 1 uanset vedtægtsbestemmelser om uoverdragelighed. Overdragelse af ejerandele i henhold til en aftale efter stk. 1 behandles skattemæssigt efter aktieavancebeskatningslovens regler, idet ejerandele, der overdrages uanset vedtægtsbestemmelser om uoverdragelighed, i sin helhed anses for erhvervet ved andelshaverens indtræden i transmissionsvirksomheden og for afstået på tidspunktet for overdragelsen til staten.«

 

 

§ 47. Bevilling til systemansvarlig virksomhed, netvirksomhed og transmissionsvirksomhed kan med de i stk. 2 nævnte undtagelser ikke gives til samme virksomhed, og bevillingshaveren kan i virksomheden alene drive de aktiviteter, som ligger inden for bevillingen.

 

 

26. I § 47, stk. 1, udgår »systemansvarlig virksomhed«.

 

 

Stk. 2. Bevilling til netvirksomhed og bevilling til transmissionsvirksomhed kan dog gives til samme virksomhed, hvis økonomi- og erhvervsministeren vurderer, at dette kan ske, uden at det er til hinder for en forsvarlig varetagelse af de bevillingspligtige aktiviteter. Bevilling til transmissionsvirksomhed og bevilling til systemansvarlig virksomhed kan under tilsvarende betingelser gives til samme virksomhed.

 

 

27. I § 47, stk. 2, udgår 2. punktum.

 

 

Stk. 3. I de i stk. 2 nævnte tilfælde skal der i virksomheden være regnskabsmæssig adskillelse mellem de to bevillingspligtige aktiviteter.

 

28.I § 47, stk. 3, ændres »I de i stk. 2« til: »I det i stk. 2«.

§ 51. Økonomi- og erhvervsministeren fører tilsyn med overholdelsen af vilkårene i bevillingerne.

 

 

29. I § 51, stk. 1, indsættes efter »bevillingerne«: »samt med den virksomhed, som Energinet Danmark og dennes virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark udøver i medfør af elforsyningsloven«.

 

 

Stk. 2. Bevillingshaverne skal efter regler fastsat af økonomi- og erhvervsministeren betale de udgifter, som er forbundet med tilsynet.

 

30. I 51, stk. 2, indsættes efter »bevillingshaverne«: »samt Energinet Danmark og dennes virksomheds helejede datterselskaber, jf. § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark«.

§ 53. Bevillinger efter denne lov er undtaget fra retsforfølgning og kan hverken direkte eller indirekte overdrages til andre, medmindre økonomi- og erhvervsministeren tillader overdragelsen og godkender vilkårene herfor.

Stk. 2. De kollektive elforsyningsvirksomheders vedtægter og ændringer i disse skal godkendes af økonomi- og erhvervsministeren.

 

 

 

31. I § 53, stk. 2, indsættes som 2. pkt.:

»Dette gælder dog ikke Energinet Danmark«.

 

§ 70. Priser for net- og transmissionsvirksomhedernes ydelser fastsættes i overensstemmelse med de i stk. 2 nævnte indtægtsrammer. Rammerne fastsættes med henblik på dækning af de i § 69 nævnte omkostninger ved en effektiv drift af virksomheden.

 

 

32. I § 70, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »indtægtsrammer«: », jf. dog § 70 a«.

 

 

 

33. Efter § 70 indsættes:

»§ 70 a. For transmissionsvirksomhed varetaget af Energinet Danmark eller virksomhedens helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, fastsættes priserne efter § 71.«

 

§ 71. Systemansvarlige virksomheder kan i priserne indregne nødvendige omkostninger som nævnt i § 69, stk. 1.

Stk. 2. Energitilsynet godkender prisfastsættelsen efter anmeldelse, jf. § 76. Godkendelsen kan ledsages af vilkår. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om vilkår for godkendelsen.

 

 

34.§ 71 affattes således:

»§ 71. Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber kan i priserne for de aktiviteter, der varetages i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, indregne nødvendige omkostninger, herunder til indkøb af energi, lønninger, tjenesteydelser, administration, vedligeholdelse, andre driftsomkostninger og afskrivninger, samt en rimelig forrentning af den nødvendige kapital i virksomheden. § 69 finder ikke anvendelse, bortset fra stk. 1, sidste pkt.

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om afgrænsningen af de omkostninger, som kan anses for nødvendige efter stk. 1, samt om fastsættelsen af en rimelig forrentning efter stk. 1.«

 

 

 

 

35. I § 76 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:

»Stk. 3. For virksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark skal der, for så vidt angår systemansvars- og transmissionsydelser, til Energitilsynet anmeldes priser, tariffer og betingelser for ydelser, samt grundlaget for fastsættelsen af disse, herunder leveringsaftaler, efter Energitilsynets nærmere bestemmelse.«

Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og 5.

 

 

Stk. 4. Energitilsynet kan fastsætte regler om anmeldelser efter stk. 1-3.

 

 

 

36. I § 76, stk. 4, der bliver stk. 5, ændres »stk. 1-3« til: »stk. 1-4«.

 

§ 77. Hvis Energitilsynet finder, at priser og leveringsbetingelser må anses for at være i strid med bestemmelserne i denne lov, kan tilsynet give pålæg om ændring af priser og betingelser.

Stk. 2. Hvis et urimeligt forhold i forbindelse med forhandlinger om netadgang ikke kan bringes til ophør ved pålæg efter stk. 1, kan Energitilsynet udstede pålæg til bevillingshavere om at indgå en aftale om forholdet på sædvanligt gældende vilkår for tilsvarende aftaler.

 

 

37. I § 77, stk. 2, ændres »bevillingshavere« til: »kollektive elforsyningsvirksomheder«.

 

§ 84. Økonomi- og erhvervsministeren, Energitilsynet og Energiklagenævnet kan i forbindelse med behandling af en klage eller i forbindelse med udøvelsen af tilsyn hos bevillingspligtige virksomheder, andre elproduktionsvirksomheder og elhandelsvirksomheder samt disses koncernforbundne virksomheder og berørte forbrugere indhente oplysninger, som er nødvendige til varetagelsen af deres opgaver.

 

 

38. I § 84, stk. 1, indsættes efter »bevillingspligtige virksomheder,«: »Energinet Danmark,«.

 

§ 85. Elproduktionsvirksomheder og virksomheder, der driver handel med elektricitet, skal udarbejde årsrapporter i henhold til årsregnskabsloven. Årsrapporterne skal være offentligt tilgængelige.

 

39. I § 85 b, stk. 1, ændres »10, 19 eller 27« til: »10 og 19 samt elforsyningsvirksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark«.

 

§ 87. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der

1) undlader at indhente bevilling til produktions-, net-, transmissions- og forsyningspligtig virksomhed eller til systemansvarlig virksomhed efter §§ 10, 19, 27 og 33,

 

40. I § 87, stk. 1, nr. 1, udgår »eller til systemansvarlig virksomhed« og », 27«.

 

 

 

 

Lov om naturgasforsyning

 

Forslag til lov om ændring af lov om naturgasforsyning

 

 

 

§ 31

I lov om naturgasforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 130 af 27. februar 2003, som ændret ved § 2 i lov nr. 494 af 9. juni 2004, foretages følgende ændringer:

 

§ 7. Enhver kan frit vælge naturgasleverandør.

Stk. 5. Bevillingspligtige selskaber, jf. kapitel 3 og 4, skal stille deres ydelser til rådighed for forbrugerne på objektive, gennemsigtige og ikkediskriminerende vilkår.

 

 

 

1. I § 7, stk. 5, indsættes som 2. pkt. :

»Dette gælder tilsvarende for virksomhed, der varetages af Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark.«

 

§ 10. Transmissions-, distributions-, lager- og LNG-virksomhed kan kun udøves efter bevilling, der kan gives til selskaber, som opfylder kravene i § 28.

 

2. I § 10, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:

»Virksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller virksomhedens helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark udøves dog uden bevilling.«

 

§ 13. Etablering af nye transmissionsnet og væsentlige ændringer i bestående transmissionsnet kan kun foretages efter forudgående tilladelse fra økonomi- og erhvervsministeren. Tilladelsen kan kun gives, hvis ansøgeren kan dokumentere, at der er tilstrækkeligt behov for udbygningen. Tilladelsen kan betinges af overholdelse af vilkår vedrørende den nærmere etablering og drift af nettet, herunder sikkerhedsstillelse for sløjfning og bortskaffelse af anlæg.

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om betaling til dækning af omkostningerne ved behandling af ansøgning om tilladelse.

 

 

 

3. I § 13 indsættes som stk. 3:

»Stk. 3. Stk. 1 og 2 gælder ikke for virksomhed varetaget af Energinet Danmark eller virksomhedens helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark.«

 

§ 15 a. Selskaber, der er bevillingspligtige efter § 10, skal foretage nødvendig planlægning og træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre naturgasforsyningen i beredskabssituationer og andre ekstraordinære situationer.

 

4. I § 15 a, stk. 1, indsættes efter »§ 10,«: »samt Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber, der varetager naturgasforsyningsvirksomhed i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark«.

 

 

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan bestemme, at et transmissionsselskab skal varetage de overordnede, koordinerende planlægningsmæssige og operative opgaver vedrørende det i stk. 1 nævnte beredskab.

 

5.§ 15 a, stk. 2, affattes således:

»Stk. 2. Energinet Danmark skal varetage de overordnede, koordinerende planlægningsmæssige og operative opgaver vedrørende det i stk. 1 nævnte beredskab.«

 

§ 28 c. Aftaler, som bevillingspligtige selskaber indgår med andre selskaber, herunder koncernforbundne selskaber, skal indgås på markedsbestemte vilkår.

Stk. 2. De af stk. 1 omfattede aftaler skal foreligge i skriftlig form på aftaletidspunktet. Selskaberne skal på begæring fra Energitilsynet forelægge tilstrækkelig dokumentation for, hvordan priser og vilkår for væsentlige aftaler er fastsat.

 

 

 

6. I § 28 c indsættes som stk. 3:

»Stk. 3. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 gælder tilsvarende for aftaler, der indgås af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber, jf. § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark.«

 

§ 30. Økonomi- og erhvervsministeren fører tilsyn med overholdelsen af vilkårene i bevillingerne.

 

 

7. I § 30, stk. 1, indsættes efter »bevillingerne«: »samt med den virksomhed, som Energinet Danmark og dennes virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark udøver i medfør af naturgasforsyningsloven«.

 

 

Stk. 2. Bevillingshaverne skal efter regler fastsat af økonomi- og erhvervsministeren betale de udgifter, som er forbundet med tilsynet.

 

8. I 30, stk. 2, indsættes efter »bevillingshaverne«: »samt Energinet Danmark og dennes virksomheds helejede datterselskaber, jf. § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark«.

§ 37 a. Priser for distributionsselskabernes ydelser skal være i overensstemmelse med de i stk. 2 nævnte indtægtsrammer. Rammerne fastsættes med henblik på dækning af de i § 37, stk. 1, nævnte omkostninger ved en effektiv drift af selskabet.

 

9. I § 37 a, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »indtægtsrammer«: », jf. dog § 37 c«.

 

 

10. Efter § 37 b indsættes:

»§ 37 c. For distributionsvirksomhed varetaget af Energinet Danmark eller virksomhedens helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark fastsættes priserne efter § 37 d.

 

 

 

§ 37 d. Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber kan i priserne for de aktiviteter, som varetages i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark indregne nødvendige omkostninger, herunder til indkøb af energi, lønninger, tjenesteydelser, administration, vedligeholdelse, andre driftsomkostninger og afskrivninger, samt en rimelig forrentning af den nødvendige kapital i virksomheden.

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om afgrænsningen af de omkostninger, som kan anses for nødvendige efter stk. 1, samt om fastsættelsen af en rimelig forrentning efter stk. 1.«

 

 

§ 38. Priser og betingelser for ydelser fra transmissions-, lager- og LNG-selskaber skal fastsættes således, at der ikke diskrimineres mellem systembrugerne. Ved prisfastsættelsen tages hensyn til selskabernes omkostninger samt til, at der skal kunne opnås et rimeligt afkast af den i selskaberne investerede kapital.

 

 

11. I § 38, stk. 1, 2. pkt.,indsættes efter »kapital«: », jf. dog § 37 d«.

 

§ 40. Transmissions-, distributions-, lager-, LNG- og forsyningspligtige selskaber, jf. §§ 10 og 24, skal til Energitilsynet anmelde

1) de metoder, der anvendes til at beregne eller fastsætte betingelser og vilkår for adgang til transmissions- og distributionsnet samt LNG-faciliteter, herunder tariffer,

2) priser, tariffer og betingelser for ydelser, der omfattes af bevillingerne, og grundlaget for fastsættelsen af disse, herunder leveringsaftaler efter Energitilsynets nærmere bestemmelse,

3) dokumentation for regnskabsmæssig adskillelse af aktiviteter,

4) opgørelse af indskudskapital,

5) regnskaber, budgetter og andre oplysninger efter Energitilsynets nærmere bestemmelse til brug ved fastsættelsen af og tilsynet med de i § 37 a nævnte indtægtsrammer.

Stk. 2. Energitilsynet kan fastsætte regler om anmeldelser efter stk. 1.

 

 

12. I § 40 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. For virksomhed, der varetages af Energinet Danmark eller denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark skal der, for så vidt angår transmissions- og distributionsydelser, til Energitilsynet anmeldes priser, tariffer og betingelser for ydelser, samt grundlaget for fastsættelsen af disse, herunder leveringsaftaler efter Energitilsynets nærmere bestemmelse.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

 

§ 45. Økonomi- og erhvervsministeren, Energitilsynet og Energiklagenævnet kan i forbindelse med behandling af en klage eller i forbindelse med udøvelsen af tilsyn indhente oplysninger, som er nødvendige til varetagelsen af deres opgaver hos bevillingspligtige selskaber, naturgasleverandører samt disses koncernforbundne selskaber og berørte systembrugere, herunder forbrugere.

 

13. I § 45, stk. 1, indsættes efter »bevillingspligtige selskaber«: », Energinet Danmark«.

 

Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan til sikring af prisgennemsigtighed og forsyningssikkerhed og til opfølgning af energi- og miljøpolitiske målsætninger, herunder til udarbejdelse af det nødvendige datagrundlag i forbindelse hermed, pålægge bevillingspligtige selskaber og naturgasleverandører at udarbejde og udlevere nærmere angivne oplysninger vedrørende selskabernes driftsmæssige forhold og om de i selskabet købte og solgte ydelser. Det samme gælder oplysninger til brug for udarbejdelse af national og international energistatistik. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om oplysningspligtens omfang og opfyldelse.

 

 

 

14. I § 45, stk. 2, indsættes efter »bevillingspligtige selskaber«: », Energinet Danmark«.

§ 47. Naturgasselskaber skal udarbejde årsrapport og lade denne revidere i henhold til årsregnskabsloven. Ved udarbejdelsen af årsrapporten skal naturgasselskabet uanset ejerforhold og juridisk status opfylde årsregnskabslovens krav til aktieselskaber, jf. § 7, stk. 1, nr. 2-4, i årsregnskabsloven. Årsrapporten skal være offentligt tilgængelig.

Stk. 5. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om selskabernes regnskabsføring efter stk. 2 og 3.

 

 

 

15. I § 47 indsættes som stk. 6:

»Stk. 6. Bestemmelserne i stk. 1-5 gælder ikke for Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber.«

§ 54. Økonomi- og erhvervsministeren kan bemyndige Energitilsynet til at udøve de beføjelser, der i denne lov er tillagt ministeren.

 

 

16. I § 54 indsættes efter »Energitilsynet«: »eller en under ministeriet oprettet institution«.

 

§ 56. Bevillingshavere skal erstatte skader, der forvoldes ved den i henhold til bevilling udøvede virksomhed, selv om skaden er hændelig.

Stk. 2. Har skadelidende ved forsæt eller grov uagtsomhed medvirket til skaden, kan erstatningen nedsættes eller bortfalde.

 

 

17. I § 56 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. Energinet Danmark og denne virksomheds helejede datterselskaber skal på tilsvarende vis erstatte skader, der forvoldes ved naturgasvirksomhed udøvet i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, uanset om skaden er hændelig.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

 

 

Lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme

 

Forslag til lov om ændring af lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme

 

 

 

§ 32. I lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme (ejendomsbeskatningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 783 af 1. september 2003, som senest ændret ved § 31 i lov nr. 469 af 9. juni 2004, foretages følgende ændring:

 

§ 7. Fritaget for kommunal grundskyld er:

b)   Andre staten, kommunerne eller statens åndssvageforsorg tilhørende ejendomme med undtagelse af ejendomme, der af ejeren anvendes erhvervsmæssigt til landbrug, havebrug, skovdrift eller udleje, eller som henligger ubenyttede. Fritagelsen gælder ikke for ejendomme, der tilhører DSB. Såfremt kun en del af en ejendom opfylder betingelserne for fritagelse for kommunal grundskyld, omfatter fritagelsen alene den del af grundværdien, der falder på denne del.

 

 

1. I § 7, stk. 1, litra b, 2. pkt., indsættes efter »DSB«: »og Energinet Danmark«.

Lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v.

 

Forslag til lov om ændring af lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v.

 

 

 

§ 33. I lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabsskatteloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 111 af 19. februar 2004, som senest ændret ved § 5 i lov nr. 485 af 9. juni 2004, foretages følgende ændringer:

 

§ 1. Skattepligt i henhold til denne lov påhviler følgende selskaber og foreninger m.v., der er hjemmehørende her i landet:

 

 

1. I § 1, stk. 1, indsættes efter nr. 2 f:

»2 g) Energinet Danmark,«.

§ 3. Undtaget fra skattepligten er:

1)   Staten og dens institutioner, jf. dog § 1, stk. 1, nr. 2 d.

 

2. I § 3, stk. 1, nr. 1, indsættes efter »jf. dog § 1, stk. 1, nr. 2 d«: »og 2 g«.

§ 8€ .

 

3. I § 8 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk 2. For den i § 1, stk. 1, nr. 2 g, nævnte virksomhed Energinet Danmark gælder yderligere reglerne i §§ 13 D og 13 E.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3

 

§ 13. Til den skattepligtige indkomst medregnes ikke:

2) Udbytte, som de i § 1, stk. 1, nr. 1-2 a, 2 c - 2 f, 3 a-5 og 5 b, nævnte selskaber og foreninger m.v. modtager af aktier eller andele i selskaber omfattet af § 1, stk. 1, nr. 1, 2, 2 e og 2 f, eller selskaber hjemmehørende i udlandet. Dette gælder dog kun, hvis det udbyttemodtagende selskab, moderselskabet, ejer mindst 20 pct. af aktie- eller andelskapitalen i det udbyttegivende selskab, datterselskabet, i en sammenhængende periode på mindst et år, inden for hvilken periode udbytteudlodningstidspunktet skal ligge. Bestemmelsen i 1. pkt. omfatter ikke udbytte vedrørende aktier som nævnt i aktieavancebeskatningslovens § 2 a. Bestemmelsen finder tilsvarende anvendelse, hvis udbyttemodtageren er et tilsvarende selskab eller forening m.v. som nævnt i § 2, stk. 1, litra a, og selskabet eller foreningen m.v. er hjemmehørende i et EU-medlemsland, på Færøerne, i Grønland eller en stat, som har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark.

 

4. I § 13, stk. 1, nr. 2, 1. pkt., ændres »2 c-2 f« til: »2 c-2 g«.

 

 

5. Efter § 13 C indsættes:

»§ 13 D. Energinet Danmark opgør en særskilt skattepligtig indkomst for de aktiviteter, der er omfattet af Energinet Danmarks særskilte regnskaber for elektricitetsrelaterede aktiviteter i medfør af § 12 i lov om Energinet Danmark.

Stk. 2. Energinet Danmark opgør en særskilt skattepligtig indkomst for de øvrige aktiviteter, der ikke er omfattet af stk. 1.

Stk. 3. Hvor et afskrivningsberettiget aktiv anvendes i forbindelse med aktiviteter omfattet af både stk. 1 og 2, fordeles den afskrivningsberettigede anskaffelsessum i overensstemmelse med de særskilte regnskaber i medfør af § 12 i lov om Energinet Danmark. Dette omfatter ikke aktiver med indgangsværdier efter selskabsskattelovens § 35 O.

§ 13 E. Såfremt den efter § 13 D, stk. 1, opgjorte særskilte indkomst udviser underskud, kan dette underskud fradrages i tilsvarende skattepligtig indkomst for følgende år. Fradraget kan kun overføres til et senere indkomstår i det omfang, det ikke kan rummes i tidligere års indkomst.

Stk. 2. Såfremt den efter § 13 D, stk. 2, opgjorte særskilte indkomst udviser underskud, kan dette underskud ikke overføres til fradrag i den efter § 13 D, stk. 1, opgjorte særskilte indkomst.

Stk. 3. Såfremt Energinet Danmark indgår i sambeskatning, kan den efter § 13 D, stk. 1, opgjorte særskilte indkomst ikke indgå heri.«

 

 

§ 17. Indkomstskatten for de i § 1, stk. 1, nr. 1-2 a, 2 c-2 f, og 3 a-6, og § 3, stk. 7, nævnte aktieselskaber og foreninger m.v. udgør 30 pct. af den skattepligtige indkomst.

 

 

6. I § 17, stk. 1, ændres »2 c-2 f« til: »2 c-2g«.

§ 23. €

Stk. 2. Bestemmelserne i stk. 1 finder ikke anvendelse for DSB og eventuelle hermed sambeskattede datterselskaber.

 

 

7. I § 23, stk. 2, ændres »DSB og eventuelle hermed« til: »DSB og Energinet Danmark og disses eventuelle«.

§ 31€

Stk. 6. Reglerne i stk. 1-3 finder tilsvarende anvendelse på:

1) Selskaber som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 2.

2) Sparekasser, andelskasser eller sammenslutninger af andelskasser efter §§ 89-96 i lov om finansiel virksomhed som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 2 a.

3) (Ophævet).

4) DSB.

5) Elselskaber m.v. som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 2 e og 2 f.

6) Brugsforeninger som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 3 a.

7) Foreninger som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 4.

8) Gensidige forsikringsforeninger samt andre selskaber, foreninger m.v. som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 5.

9) Fonde og foreninger m.v. som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 5 b.

 

 

8. I § 31, stk. 6, indsættes efter nr. 5 som nyt nummer:

»6) Energinet Danmark.«

Nr. 6-9 bliver herefter nr. 7-10.

§ 31 €.

Stk. 13. Uanset stk. 1 og stk. 6, nr. 5, kan kollektive elforsyningsvirksomheder, jf. § 5 i lov om elforsyning, som anvender indgangsværdier opgjort efter § 35 O, ikke indgå i en sambeskatning.

 

 

 

9. I § 31, stk. 13, indsættes efter »sambeskatning«: », jf. dog § 13 E, stk. 3«.

 

Lov om påligning af indkomstskat til staten

 

Forslag til lov om ændring af lov om påligning af indkomstskat til staten

 

 

 

§ 34. I lov om påligningen af indkomstskat til staten (ligningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 995 af 7. oktober 2004, foretages følgende ændringer:

 

§ 8 G. Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kan selskaber, som er skattepligtige efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1‑2 a, 2 c‑2 e, og 3 a‑6, samt § 2, stk. 1, litra a, og fonde, som er skattepligtige efter fondsbeskatningsloven, fradrage et beløb svarende til 25 pct. af de udgifter, som afholdes i tilknytning til den skattepligtiges deltagelse i det fælleseuropæiske forskningsprojekt Eureka eller i tilknytning til den skattepligtiges deltagelse i EU‑forskningsprojekterne Esprit, Brite eller Race. Det er en betingelse for ekstrafradraget, at det pågældende forskningsprojekt ved udgangen af indkomståret er godkendt som enten Eureka‑projekt af Teknologistyrelsen eller som Esprit‑projekt, Brite‑projekt eller Race‑projekt af Europa‑Kommissionen. Det er endvidere en betingelse for fradraget, at udgifterne er afholdt inden for det budget, som virksomheden opstiller med henblik på at opnå godkendelse fra Teknologistyrelsen, henholdsvis EU.

 

1. I § 8 G, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, 1. pkt., indsættes efter »2 c-2 e,«: »2 g«.

§ 8 H. Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kan selskaber, som er skattepligtige efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1‑2 a, 2 c‑2 e, og 3 a‑6, samt § 2, stk. 1, litra a, fradrage gaver, som det godtgøres at selskabet har ydet til almenvelgørende eller på anden måde almennyttige foreninger, stiftelser, institutioner m.v., der anvender deres midler, herunder de modtagne ydelser, til forskning. Foreningerne, stiftelserne og institutionerne skal være hjemmehørende her i landet.

 

 

2. I § 8 H, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »2 c-2 e,«: »2 g«.

Lov om beskatning af fortjeneste ved afståelse af aktier m.v.

 

Forslag til lov om ændring af lov om beskatning af fortjeneste ved afståelse af aktier m.v.

 

 

 

§ 35. I lov om beskatning af fortjeneste ved afståelse af aktier m.v. (aktieavancebeskatningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 974 af 21. september 2004, foretages følgende ændringer:

 

§ 2 €.

Stk. 3. Fortjeneste og tab opgøres efter § 5. Fortjeneste og tab på unoterede aktier opgøres dog efter § 6. Endvidere skal udloddende investeringsforeninger, jf. ligningslovens § 16 C, stk. 1, opgøre fortjeneste og tab efter § 6. Tilsvarende opgøres fortjeneste og tab for skattepligtige efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr.1-2a, 2c-f og 3 a-5 b, eller fondsbeskatningsloven efter § 6. For skattepligtige, som har erhvervet aktier som led i deres næringsvej, opgøres fortjeneste og tab efter § 3.

 

1. I § 2, stk. 3, 4. pkt., ændres »2 c-2 f« til: »2 c-2 g«.

§ 2 d. €

Stk. 3. Skattepligtige efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1-2 a, 2 c-2 f og 3 a-5 b, eller fondsbeskatningsloven kan ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst fradrage tab ved afståelse af investeringsbeviser som omhandlet i stk. 1, når det godtgøres, at investeringsforeningen udelukkende investerer i fordringer som omhandlet i kursgevinstloven. For investeringsforeninger omfattet af selskabsskattelovens § 1, stk. 8, gælder dette dog ikke fordringer på selskaber, med hvilke et medlem af foreningen er koncernforbundet, jf. kursgevinstlovens § 4, når fordringen også er omfattet af kursgevinstlovens § 4. 1. og 2. pkt., finder tilsvarende anvendelse, hvor investeringsforeningen ud over at investere i fordringer har anbragt en del af midlerne i aktier i det administrationsselskab, som forestår investeringsforeningens administration, i foreningens administrationsbygning og i finansielle kontrakter omfattet af kursgevinstloven, dog forudsat at det godtgøres, at investeringsforeningens anvendelse af finansielle kontrakter opfylder reglerne i Finanstilsynets bekendtgørelse om investeringsforeningers og specialforeningers anvendelse af afledte instrumenter.

 

2. I § 2 d, stk. 3, 1. pkt., ændres »2 c-2 f« til: »2 c-2 g«.

§ 4€.

Stk. 6. Stk. 1, 3 og 4 finder ikke anvendelse på skattepligtige efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1-2 a, 2 c-2 f og 3 a-5 b, eller fondsbeskatningsloven. Stk. 1, 3 og 4 finder heller ikke anvendelse, hvis den skattepligtige er et tilsvarende selskab eller forening m.v. som nævnt i selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra a, og selskabet eller foreningen m.v. er hjemmehørende i et EU-medlemsland, på Færøerne, i Grønland eller en stat, som har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark. Stk. 1-5 finder ikke anvendelse på de i § 3 nævnte tilfælde.

 

 

3. I § 4, stk. 6, 1. pkt., ændres »2 c-2 f« til: »2 c-2 g«.

 

 

 

Konkursskatteloven

 

Forslag til lov om ændring af konkursskatteloven

 

 

 

§ 36. I konkursskatteloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 808 af 24. august 2000, som senest ændret ved § 21 i lov nr. 409 af 6. juni 2002, foretages følgende ændring:

 

§ 2.  Selskaber, fonde, foreninger m.v. som nævnt i selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1-2 a, 2 c-2e og 3 a-6, og § 2, stk. 1, litra a-b, og i fondsbeskatningsloven, der tages under konkursbehandling, er ikke skattepligtige af konkursindkomsten, medmindre der træffes beslutning om skattepligt efter kapitel 4.

 

1. I § 2ændres »2 c-2 e« til: »2 c-2 g«.