L 21 Forslag til lov om ændring af lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel, lov om arbejdsskadesikring og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

(En styrket sygefraværsindsats med ny visitation og opfølgning i sygedagpengesager m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l21_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (24. februar 2005)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om dagpenge ved sygdom og fødsel, lov om arbejdsskadesikring og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (En styrket sygefraværsindsats med ny visitation og opfølgning i sygedagpengesager m.v.)

(Lovforslag nr. L 21).

Lovforslaget har til formål at nedbringe sygefraværet bl.a. ved at forbedre den kommunale opfølgning i sygedagpengesager. Indsatsen skal målrettes sygemeldte med størst behov for tæt og individuel opfølgning. Fokus skal så vidt muligt være på arbejdsfastholdelse. Ingen skal presses ud i funktioner, som de ikke kan klare.

Derfor foreslås en ny visitations- og opfølgningsindsats med visitation til 3 kategorier, med samtale med alle sygemeldte inden udgangen af 8. uge, herefter med opfølgning mindst hver 4. uge i risikosager og som hidtil mindst hver 8. uge i øvrige sager. Videre foreslås, at kommunen skal udarbejde opfølgningsplan senest efter 2. opfølgning. Herudover forslås, at kommunen skal koordinere indsatsen bl.a. med virksomheden og lægen.

Det foreslås også, at kommunen skal have en ny og bedre lægeerklæring, og der skal fokus på at udvikle samarbejdet med de praktiserende læger.

For at styrke sagsbehandlingen foreslås, at Arbejdsskadestyrelsen og kommuner automatisk og uden samtykke kan udveksle oplysninger om oprettelse af sager om bl.a. sygedagpenge og arbejdsskader.

Herudover foreslås som led i at styrke sygefraværsindsatsen på virksomheden, at arbejdsgiveren skal have mulighed for at få en ny lægeerklæring med oplysninger om konkrete funktionsbegrænsninger. Videre foreslås, at den kommunale opfølgning fremmer gradvis tilbagevenden for syge i ansættelsesforhold, samt at kommunen har fokus på at udvikle samarbejdet med virksomheden.

For at fremme en tidlig og målrettet kommunal indsats foreslås, at statsrefusionen fra 27. uge nedsættes fra 50 pct. til 35 pct. af udgifterne til sygedagpenge. Det foreslås også, at kommunerne kan miste refusionen, hvis de ikke foretager den fastsatte opfølgning.

Med henblik på bl.a. at kunne tilbyde en mere skræddersyet indsats foreslås, at andre aktører kan varetage opfølgningsindsatsen.

Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. juli 2005, dog foreslås refusionsændringen at træde i kraft den 1. januar 2006.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.