L 75 Forslag til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l75_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (24. februar 2005)

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet

(Lovforslag nr. L 75).

Lovforslaget er en del af den samlede lovgivningsmæssige gennemførelse af aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om en kommunalreform.

Formålet med lovforslaget er dels at tilpasse den eksisterende lovgivning til den nye regionale struktur, dels at skabe et samlet overblik for patienterne over deres adgang til at klage og modtage erstatning i forbindelse med behandling i sundhedsvæsenet.

Samtidig indføres der med lovforslaget en takstfinansiering af Sundhedsvæsenets Patientklagenævn, således at de driftsansvarlige myndigheder får mulighed for og incitament til lokalt at iværksætte foranstaltninger, der begrænser anledningen til borgernes indsendelse af klager til Patientklagenævnet.

Efter gældende lovgivning har der hidtil været klageadgang for visse administrative afgørelser til Ankestyrelsen og de sociale nævn. Efter lovforslaget vil adgangen til at klage over disse afgørelser blive overført til Patientklagenævnet. Formålet er at indføre en enstrenget klageordning på sundhedsområdet, og dermed at begrænse antallet af myndigheder, der behandler klager over forhold inden for sundhedsområdet.

Lovforslaget, der knytter sig til det samtidig fremsatte forslag til sundhedslov, indebærer, at de centrale lovbestemmelser vedrørende patienters adgang til at klage og få erstatning i forbindelse med behandling, undersøgelse m.v. inden for sundhedsvæsenet samles i én lov.

Lovforslaget træder i kraft 1. januar 2007, dog således at reglerne om takstfinansiering af Patientklagenævnet træder i kraft 1. januar 2006.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslagets bemærkninger, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.