L 136 Forslag til lov om kommuners og regioners anvendelse af fast ejendom og løsøre til brug for reklamering for andre.

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-01-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l136_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. januar 2006)

 

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om kommuners og regioners anvendelse af fast ejendom og løsøre til brug for reklamering for andre

(Lovforslag nr. L 136).

Lovforslaget giver kommuner og regioner adgang til at bruge fast ejendom og løsøre, der anvendes til løsning af såkaldte fakultative opgaver, til reklamering for andre. Fakultative opgaver er opgaver, som kommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådet kan varetage, men ikke er forpligtet til at varetage. Det indebærer, at f.eks. idrætsanlæg, forsamlingshuse, vandrerhjem og kulturhuse kan anvendes til brug for reklamering for andre.

Fast ejendom og løsøre, som overvejende anvendes med henblik på løsning af opgaver, som kommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådet er forpligtet til at varetage (obligatoriske opgaver) kan ikke anvendes til brug for reklamering for andre. Obligatoriske opgaver omfatter tillige behandlingen af sager, hvori kommunalbestyrelsen eller regionsrådet har truffet eller vil træffe afgørelse som forvaltningsmyndighed (afgørelsessager). Opsætning af reklameskilte på f.eks. rådhuset eller kommunale socialkontorer vil således ikke være lovligt.

Lovforslaget giver en bredere adgang til reklamefinansiering ved brug af køretøjer, der ikke overvejende anvendes til personbefordring, end andet løsøre. Køretøjer, der ikke overvejende anvendes til personbefordring, kan således anvendes til reklamefinansiering, uanset om disse køretøjer anvendes som led i løsning af en obligatorisk opgave. Det bliver lovligt at sælge reklameplads på kommunens renovationsbiler og køretøjer, der anvendes til kommunens vejvæsen, idet disse ikke overvejede anvendes til personbefordring. Derimod bliver det ikke lovligt at reklamere på køretøjer, der anvendes til ambulancekørsel, eller køretøjer, der anvendes af den kommunale hjemmehjælp.

KL`s bestyrelse har den 25. november 2005 tilsluttet sig principperne bag det foreliggende lovforslag.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings hurtige og velvillige behandling.