L 38 Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed og medieansvarsloven.

(Ny lokalradio- og lokal-tv-ordning, forhøjelse af strafferammen for pirateri m.v.).

Af: Kulturminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 27-10-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l38_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (27. oktober 2005)

 

 

Kulturministeren (Brian Mikkelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed og medieansvarsloven (Ny lokalradio- og lokal-tv-ordning, forhøjelse af strafferammen for pirateri m.v.)

(Lovforslag nr. L 38).

Lovforslaget er fortrinsvist en opfølgning på regeringens og Dansk Folkepartis tillægsaftale til medieaftalen for perioden 2002-2006 af 17. juni 2004 om en ny administrativ struktur på lokalradio- og tv-området, en ny lokal-tv-ordning og en ny tilskudsordning. Hovedformålet med forslaget er således at gennemføre den politiske aftale.

Hovedpunkterne i lovforslaget er nedlæggelse af de lokale radio- og fjernsynsnævn, hvis opgaver overføres til Radio- og tv-nævnet, forenkling af tilskudsordningen til ikke-kommerciel lokal programvirksomhed, således at der fremover kun ydes én slags tilskud, samt afskaffelse af "must carry"-forpligtelsen for lokal-tv.

De lokale radio- og fjernsynsnævn foreslås nedlagt pr. 1. januar 2006, og den samlede administration af lokalradio- og lokal-tv-området varetages herefter af Radio- og tv-nævnet.

Tilskudsordningen til ikke-kommerciel lokalradio- og lokal-tv-produktion foreslås forenklet, således at der fremover kun ydes én slags tilskud til de lokale radio- og tv-stationer. Der sker ikke med lovforslaget en ændring af tilskudspuljens størrelse. Radio- og tv-nævnet skal i forbindelse med behandlingen af tilskudsansøgninger orientere de berørte kommuner om, hvilke ansøgninger nævnet har modtaget, for herigennem at give kommunerne lejlighed til at udtale sig, såfremt der er særlige lokale forhold, kommunerne ønsker at gøre opmærksom på i forbindelse med fordelingen af tilskud.

Det foreslås, at "must carry"-forpligtelsen for lokal-tv ophæves. Fællesantenneanlæggene er herefter ikke forpligtede til at fordele lokal-tv til de tilsluttede husstande. Ophævelsen af "must carry"-forpligtelsen skal ses på baggrund af, at der i dag kun er et begrænset indhold af lokalt programstof på de kommercielle lokal-tv-stationer.

Lovforslaget indeholder desuden forslag om forhøjelse af strafferammen for pirateri, der således foreslås forhøjet til fængsel i indtil 2 år under særligt skærpende omstændigheder, samt en præcisering/ajourføring af medieansvarslovens anvendelsesområde i forhold til radio- og tv-foretagender.

Herudover foreslås en mindre ændring af lovens bestemmelse om udnyttelse af enerettigheder til begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse med henblik på Danmarks tiltrædelse og ratifikation af Europarådets konvention om grænseoverskridende fjernsyn, således at bestemmelsen også finder anvendelse på konventionslande, der ikke er EU-lande. Med forslaget til gennemførelse af ændringen af radio- og fjernsynsloven indhentes samtidig Folketingets samtykke til ratifikation af konventionen.

Hertil kommer, at det foreslås, at reglerne om konvertering af digitale programmer i fællesantenneanlæg ændres således, at det på tv-området pålægges alle fællesantenneanlæg €" når det digitale tv-sendenet tages i brug i 2006, og analog udsendelse af DR2 som udgangspunkt ophører €" at fordele DR2 til de tilsluttede husstande. På radioområdet vil fællesantenneanlæggene kun være forpligtede til at fordele digitale programmer, såfremt der fordeles andre digitale radioprogrammer i anlægget.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg forslaget til Tingets velvillige behandling.