L 45 Forslag til lov om sikkerhed m.v. for offshoreanlæg til efterforskning, produktion og transport af kulbrinter

(offshoresikkerhedslov).

Af: Transport- og energiminister Flemming Hansen (KF)
Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 02-11-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l45_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (2. november 2005)

 

 

Transport- og Energiministeren (Flemming Hansen ) :

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om sikkerhed m.v. for offshoreanlæg til efterforskning, produktion og transport af kulbrinter.

(Lovforslag nr. L 45).

Sikkerhed og arbejdsmiljø på offshoreanlæg er ikke omfattet af arbejdsmiljøloven. Området har siden 1981 haft sin egen lov, som stort det ikke er blevet ændret siden.

Lovforslagets formål er at modernisere lovgrundlaget for sikkerhed og sundhed på offshoreanlæg, som anvendes til efterforskning og produktion af olie og gas.

Lovforslaget skal sikre, at sikkerheds- og sundhedsniveauet på offshoreanlæg i den danske del af Nordsøen fortsat kan være blandt de højeste i Nordsølandene. Endvidere lægges der op til et bredere råderum for virksomhederne til selv at tilrettelægge sikkerheds- og sundhedsarbejdet offshore.

Lovforslaget har i udkast været drøftet med repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, som enstemmigt har tiltrådt forslaget.

I lovforslaget videreføres den gældende lovs delvise gennemførelse af Rådets direktiv 89/391/EØF af 12. juni 1989 om iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed under arbejdet og Rådets direktiv 92/91/EØF af 3. november 1992 om minimumsforskrifter for forbedring af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed i den boringsrelaterede udvindingsindustri. Derudover har lovforslaget ingen EU-retlige aspekter.

Lovforslaget har ingen konsekvenser for miljøet.

Idet der i øvrigt henvises til lovforslaget med bemærkninger, anbefales forslaget til Folketingets velvillige behandling.