L 96 Forslag til lov om ændring af lov om distributionstilskud til visse periodiske blade og tidsskrifter.

(Støtte til dagbladslignende publikationer).

Af: Kulturminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 30-11-2005

Lovforslag som fremsat

20051_l96_som_fremsat (html)

L 96 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af lov om distributionstilskud til visse periodiske blade og tidsskrifter. (Støtte til dagbladslignende publikationer).

Fremsat den 30. november 2005 af kulturministeren (Brian Mikkelsen)

Forslag

til

Lov om ændring af lov om distributionstilskud til visse
periodiske blade og tidsskrifter

(støtte til dagbladslignende publikationer) 1)

 

§ 1

I lov nr. 1214 af 27. december 2003 om distributionstilskud til visse periodiske blade og tidsskrifter foretages følgende ændringer:

1. Lovens titel affattes således:

»Lov om distributionstilskud til visse periodiske blade og tidsskrifter samt dagbladslignende publikationer«.

2. Efter § 1 indsættes:

» § 1 a . Der oprettes en pulje til fordeling efter ansøgning som tilskud til distribution i Danmark af visse kommercielt udgivne dagbladslignende publikationer, der indholdsmæssigt svarer til egentlige dagblade, men som har en lavere udgivelsesfrekvens end sådanne. Kulturministeren yder tilskud inden for det beløb, som afsættes på den årlige finanslov. Tilskuddet ydes til udgiveren af den pågældende publikation.

Stk. 2. Kulturministeren fastsætter nærmere regler om grundlaget for fordelingen af tilskud og kan herunder fastsætte, at tilskud fordeles af et udvalg, der nedsættes af ministeren, og at udvalget træffer den endelige administrative afgørelse.«

§ 2

Kulturministeren fastsætter tidspunktet for lovens ikrafttræden, og kan herunder bestemme, at loven har virkning fra 1. januar 2006..

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Indledning

Bestemmelserne i lovforslaget er en ændring af lov nr. 1214 af 27. december 2003 om distributionstilskud til visse periodiske blade og tidsskrifter. §§ 1-5 i denne lov videreføres uændret.

Lovforslaget er en følge af regeringens beslutning af 11. april 2005 om ophævelse af adgangen til for udgivere af visse blade (momsfritagne uge- og månedsblade) at få disse blade befordret til særligt lave takster hos Post Danmark A/S. Baggrunden for beslutningen er, at der gennem længere tid har været debat om tilskuddet til befordring af blade. Blandt andet har der været flere klager til Europa-Kommissionen over, at tilskuddet medfører forskelsbehandling af de uge- og månedsblade, der er omfattet, og de uge- og månedsblade, der ikke er omfattet. Når omlægningen er gennemført med virkning fra 1. januar 2006, vil alene dagblade, der udkommer mindst 5 gange per uge, være omfattet af tilskuddet til befordring af blade med Post Danmark A/S (Transport- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 260 af 12. april 2005 med senere ændringer).

Regeringen finder det imidlertid ønskeligt at tilvejebringe en ordning, der kan støtte udgivere af dagbladslignende publikationer, som bidrager til demokratisk debat, kulturel og samfundsmæssig oplysning på samme måde som almindelige dagblade. Denne type publikationer kan på grund af en lavere udgivelsesfrekvens end 5 gange per uge ikke få del i den distributionsstøtte, der ydes til almindelige dagblade, og kan heller ikke søge den pulje, der omfattes af lovens § 1, idet der er tale om kommercielt udgivne publikationer. Det foreslås derfor, at der oprettes en ny pulje under Kulturministeriet. Den nye pulje etableres som støtte til distribution af kommercielt udgivne dagbladslignende publikationer.

Formålet med forslaget om tilføjelse af § 1 a er således med udgangspunkt i FL 2006 via en ny pulje under Kulturministeriet at bemyndige kulturministeren til at give distributionstilskud til udgivere af dagbladslignende publikationer, som ikke er omfattet af bestemmelserne i lovens § 1.

Den nye ordning vedrører tilskud til de enkelte udgivere for det pågældende års aktivitet.

Den nærmere udformning af ordningen vil ske ved bekendtgørelse, jf. § 3 i den gældende lov.

For så vidt angår dagblade skal bemærkes, at Finansministeriet i november 2005 har offentliggjort »Rapport om tilskud til befordring af dagblade«, der lægger op til ændring af den gældende ordning på området vedrørende støtte til distribution af dagblade. Den foreslåede ordning vedrørende dagbladslignende publikationer skal ses i sammenhæng med rapportens forslag.

2. Hovedpunkter i tilskudsordningen

2.1. Betingelser for opnåelse af støtte

For at en publikation kan modtage støtte fra den i § 1 a nævnte pulje, forventes det, at følgende bestemmelser skal være opfyldt:

· Publikationen skal udkomme mindst én og højst fire gange ugentlig i mindst 36 uger per år og sælges i abonnement (antallet af uger er fastsat af hensyn til ferie o.l.).

· Publikationen skal henvende sig til en bred kreds af læsere og må ikke være rettet mod bestemte erhvervs- eller faggrupper, medlemmer af enkelte politiske partier eller foreninger eller et begrænset geografisk område.

· Mindst halvdelen af publikationens indhold skal være aktuelt nyhedsstof i form af artikler m.v. inden for et bredt emneområde, dog således at mindst halvdelen af det redaktionelle stof skal behandle politiske, samfundsøkonomiske og kulturelle temaer. Mindst en tredjedel af det redaktionelle stof skal være selvstændigt journalistisk bearbejdet.

Tilskud ydes alene til de publikationer, udgiveren sælger i normalt abonnement (helårs-, halvårs-, kvartals-, eller månedsabonnement). Der ydes ikke tilskud til distribution af publikationer, der leveres i et »gratisabonnement«.

2.1.1. Beregning

Det er tanken, at støtten fordeles på grundlag af antal eksemplarer distribueret i abonnement. Det samlede antal distribuerede eksemplarer sættes i forhold til bevillingen på finansloven og det beregnes herefter, hvilket beløb der det pågældende år skal udbetales per eksemplar.

Tilskuddets størrelse vil afhænge af den årlige bevilling på finansloven fordelt på de tilskudsberettigede udgivere på baggrund af det nævnte system.

Den årlige støtte til en publikation må ikke overstige 50 % af de faktisk afholdte udgifter til distribution. Der vil i bekendtgørelsen blive fastsat nærmere regler om afgivelse af oplysninger til brug for beregning.

Der vil på FL 2006 blive foreslået afsat 10 mio. kr. til formålet.

2.2. Administration

Det er hensigten, at Biblioteksstyrelsen vil stå for administration af tilskudsordningen.

Fordelingen af tilskud vil basere sig på årlige oplysninger, som de enkelte udgivere afgiver på et ansøgningsskema. Der vil være tale om oplysninger afgivet til en offentlig myndighed og dermed under strafansvar. Der vil i bekendtgørelsen blive fastsat nærmere regler om afgivelse af oplysninger til brug for beregning. Herunder vil der blive fastsat bestemmelser om efterregulering som følge af ændret aktivitetsniveau i forhold til oplysninger, der afgives i forbindelse med ansøgning.

Vurdering af en publikations indhold vil ske ud fra en faglig vurdering. Vurderingen foretages som en samlet vurdering på baggrund af et antal numre per år.

Det er tanken, at det af kulturministeren allerede nedsatte fordelingsudvalg, som ud fra en faglig vurdering afgør, om et blad eller tidsskrift er berettiget til tilskud efter bestemmelserne i lovens § 1, også træffer afgørelse om berettigelse til tilskud efter bestemmelserne i § 1 a.

Det allerede nedsatte fordelingsudvalg består af 3 personer:

1 formand med juridisk indsigt og indsigt i informationsvirksomhed

1 medlem med indsigt i kategorisering af periodica, indstillet af Det Kongelige Bibliotek

1 medlem med indsigt i udgivelse af blade og tidsskrifter, indstillet af Dansk Fagpresse.

Det er tanken, at udvalget, når det behandler ansøgninger om tilskud efter de foreslåede bestemmelser i § 1 a, udvides med yderligere to medlemmer med særlig indsigt i dagbladsvirksomhed:

1 medlem indstillet af Danske Dagblades Forening

1 medlem indstillet af Dansk Journalistforbund.

Udvalget har efter de gældende regler den endelige administrative afgørelse, og det er også tanken, at det vil være tilfældet efter afgørelse efter § 1 a.

De nærmere administrative regler vil blive fastlagt ved ændring af bekendtgørelse nr. 730 af 28. juni 2005 om distributionstilskud til visse periodiske blade og tidsskrifter.

3. Økonomiske og administrative konsekvenser m.m.

3.1. Økonomiske og administrative konsekvenser for stat, amter og kommuner

Lovforslaget har negative administrative og økonomiske konsekvenser for det offentlige. Der er forbundet en vis administration for staten i forbindelse med indkaldelse og behandling af ansøgninger samt udbetaling af tilskud.

Der blev i 2004 udbetalt 7,6 mio. kr. i direkte støtte til momsfritagne uge- og månedsblade. Puljens størrelse fastsættes til 10 mio. kr. under hensyn til, at nye blade kan komme i betragtning, da der er tale om en ny ordning med nye støttekriterier. Af puljen vil sekretariatet kunne afholde udgifter til administration og varetagelse af sekretariatsfunktionen svarende til 3 procent af det samlede årlige støttebeløb. Ordningen har økonomisk virkning fra 1. januar 2006 uanset det forhold, at lovforslaget før ikrafttræden vil skulle notificeres i EU, jf. afsnit 3.4.

3.2. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Lovforslaget har positive økonomiske konsekvenser for erhvervslivet, idet en række udgivere af dagbladslignende publikationer vil få støtte til delvis dækning af distributionsomkostninger. I forbindelse hermed vil der være begrænsede negative administrative konsekvenser for udgiverne i forbindelse med ansøgninger.

3.3. Miljømæssige konsekvenser

Lovforslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

3.4. EU-retlige konsekvenser

Lovforslaget kræver notifikation af Europa-Kommissionen, jf. reglerne om statsstøtte, før loven kan træde i kraft.

4. Hørte myndigheder, institutioner og organisationer

Lovforslaget vil parallelt med fremsættelse i Folketinget blive sendt til høring, jf. liste vedlagt som bilag.

5. Samlet vurdering af konsekvenser af lovforslaget

Vurdering af lovforslagets konsekvenser

 

Positive

konsekvenser/mindre udgifter

(hvis ja, angiv omfang)

Negative

Konsekvenser/merudgifter

(hvis ja, angiv omfang)

Økonomiske konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Nej

Ja, der er afsat en pulje på 10 mio. kr i 2006. Størrelsen af puljen fastsættes i øvrigt på de årlige finanslove.

Administrative konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Nej

Ja, der vil være et vist administrativt arbejde forbundet med fordeling af puljen. Biblioteksstyrelsen kan afholde op til 3 procent af det samlede årlige støttebeløb til administration og varetagelse af sekretariatsfunktion.

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Ja, en række udgivere af dagbladslignende publikationer vil få støtte til delvis dækning af distributionsomkostninger

Nej

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Nej

Ja, der vil være begrænset administrativt arbejde forbundet med ansøgninger.

Miljømæssige konsekvenser

Nej

Nej

Administrative konsekvenser for borgerne

Nej

Nej

Forholdet til EU-retten

Lovforslaget kræver notifikation af Europa-Kommissionen, jf. reglerne om statsstøtte, før loven kan træde i kraft.

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Det foreslås, at lovens titel ændres i overensstemmelse med oprettelsen af den nye pulje til dagbladslignende publikationer.

Der henvises i øvrigt til de almindelige bemærkninger, pkt. 1.

Til nr. 2

Den foreslåede tilføjelse af § 1 a indebærer, at der etableres en tilskudsordning, hvorfra der efter ansøgning ydes distributionstilskud til visse kommercielt udgivne dagbladslignende publikationer, der indholdsmæssigt svarer til egentlige dagblade, men som har en lavere udgivelsesfrekvens end sådanne.

Kulturministeren vil i henhold til den gældende lovs § 3 kunne fastsætte nærmere regler om tilskudsordningens udformning i overensstemmelse med de retningslinjer, der er nævnt i pkt. 2 i de almindelige bemærkninger til dette lovforslag.

Det vil herunder kunne fastsættes, at tilskud fordeles af et udvalg, der nedsættes af ministeren, og at udvalget træffer den endelige administrative afgørelse. Der henvises i øvrigt til de almindelige bemærkninger, pkt. 2.2.

Støtteordningen vedrører publikationer, der distribueres i Danmark samt eksemplarer, der distribueres fra Danmark til Færøerne og Grønland.

Til § 2

Det foreslås, at ministeren bemyndiges til at fastsætte tidspunktet for ikrafttræden under hensyn til, at lovforslaget skal notificeres i Europa-Kommissionen. Det første støtteår er finansåret 2006. Loven vil få tilbagevirkende kraft med begunstigende virkning.


1) Loven har som udkast været notificeret i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/34/EF (informationsproceduredirektivet) som ændret ved direktiv 98/48/EF.


 

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov

Gældende formulering

 

Lovforslaget

 

 

 

 

 

§ 1

 

 

I lov nr. 1214 af 27. december 2003 om distributionstilskud til visse periodiske blade og tidsskrifter foretages følgende ændringer:

 

 

 

 

 

1. Lovens titel affattes således:

 

 

Lov om distributionstilskud til visse periodiske blade og tidsskrifter samt dagbladslignende publikationer

 

 

 

§ 1. Der oprettes en pulje til fordeling efter ansøgning som tilskud til distribution i Danmark af visse periodiske blade og tidsskrifter af almennyttig eller humanitær karakter eller inden for områderne kultur, undervisning, idræt, miljø og religion. Kulturministeren yder tilskud inden for det beløb, som afsættes på den årlige finanslov. Tilskuddet ydes til udgiveren af den pågældende publikation.

 

 

 

 

 

 

 

2. Efter § 1 indsættes:

 

 

» § 1 a. Der oprettes endvidere en pulje til fordeling efter ansøgning som tilskud til distribution i Danmark af visse kommercielt udgivne periodiske blade og tidsskrifter, der indholdsmæssigt svarer til egentlige dagblade, men som har en lavere udgivelsesfrekvens end sådanne. Kulturministeren yder tilskud inden for det beløb, som afsættes på den årlige finanslov. Tilskuddet ydes til udgiveren af den pågældende publikation.

 

 

Stk. 2 . Kulturministeren fastsætter nærmere regler om grundlaget for fordelingen af tilskud og kan herunder fastsætte, at tilskud fordeles af et udvalg, der nedsættes af ministeren, og at udvalget træffer den endelige administrative afgørelse.«

 

 

 

 

 

§ 2

 

 

Kulturministeren bemyndiges til at fastsætte tidspunktet for lovens ikrafttræden.



Bilag

Høringsliste i forbindelse med høring over Forslag til lov om ændring af distributionstilskud til visse periodiske blade og tidsskrifter

Ministerier:

 

Emailadresse:

Beskæftigelsesministeriet

 

[email protected]

Finansministeriet

 

[email protected]

Indenrigs- og Sundhedsministeriet

 

[email protected]

Justitsministeriet

 

[email protected]

Kirkeministeriet

 

[email protected]

Miljøministeriet

 

[email protected]

Ministeriet for Familie- og forbrugeranliggender

 

[email protected]

Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration

 

[email protected]

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

[email protected]

Ministeriet for Videnskab, teknologi og udvikling

 

[email protected]

Skatteministeriet

 

[email protected]

Statsministeriet

 

[email protected]

Transport- og Energiministeriet

 

[email protected]

Udenrigsministeriet

 

[email protected]

Undervisningsministeriet

 

[email protected]

Økonomi- og Erhvervsministeriet

 

[email protected]

 

 

 

Øvrige myndigheder og institutioner:

 

 

Danmarks Journalisthøjskole

 

[email protected]

Forbrugerrådet

 

[email protected]

Konkurrencerådet

 

[email protected]

Rigsrevisionen

 

[email protected]

 

 

 

Organisationer, virksomheder m.v.:

 

 

Danske Dagblades Forening

 

[email protected]

Dansk Fagpresse

 

[email protected]

Dansk Journalistforbund

 

[email protected]

Brancheforeningen af Danske Distributionsvirksomheder

 

[email protected]

Ugeaviserne

 

[email protected]

Dansk Industri

 

[email protected]

Dansk Folkeoplysnings Samråd

 

[email protected]

Dansk Handel og Service

 

[email protected]

Dansk Magasinpresses Udgiverforening

 

[email protected]

Aller Business

 

[email protected]

Landsforeningen for Danske Distriksblade og Lokalaviser

 

[email protected]

Den danske Forlæggerforening

 

[email protected]

SMID Sammenslutningen af Medieforskere i Danmark

 

[email protected]