L 170 Forslag til lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge

(dagtilbudsloven).

Af: Familie- og forbrugerminister Carina Christensen (KF)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-02-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l170_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (28. februar 2007)

 

 

Minister for familie- og forbrugeranliggender (Carina Christensen):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

(Lovforslag nr. L 170).

Lovforslagets formål er at skabe tilbud til børn og unge, der fremmer deres trivsel, udvikling og læring, forebygge negativ social arv, fremme fleksibiliteten i tilbuddene og skabe sammenhæng mellem tilbuddene. Det er således hensigten, at tilbuddene skal være understøttende for, at alle børn får et godt børne- og ungdomsliv, men også at de sikres en god basis for det videre liv.

Det er første gang, at bestemmelserne om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge samles i en selvstændig lov. Ved at fremsætte en lov med særskilt fokus på området er det hensigten at styrke indholdet og kvaliteten i tilbuddene. Dette understøttes yderligere ved, at lovforslaget er bygget op i en lettilgængelig struktur med både en samlet formålsbestemmelse og formålsbestemmelser, der er rettet specifikt mod hver tilbudstype.

Lovforslaget indeholder flere nye bestemmelser og viderefører samtidig en række af bestemmelserne i lov om social service og lov om børnemiljø. Lovforslaget bygger herudover bl.a. på regeringens globaliseringsstrategi "Fremgang, fornyelse og tryghed" og Skolestartudvalgets anbefalinger. Lovforslaget skal desuden ses i lyset af kvalitetsreformen af den offentlige sektor, som regeringen har igangsat i efteråret 2006.

Med lovforslaget sættes fokus på barnets sproglige udvikling gennem tilbud om sprogvurdering til alle 3-årige børn og opfølgende sprog-
stimulering, hvis der er et behov herfor. Vurderingen skal bruges som et redskab til at understøtte personalets pædagogiske arbejde med børns sproglige udvikling.

Med lovforslaget foreslås det endvidere, at forældres adgang til information om tilbuddene forbedres via krav om øget offentliggørelse af relevante informationer om tilbuddene.

Med loven bliver det også muligt for kommunalbestyrelsen at give tilskud til forældrebetalte madordninger under hensyn til forældrenes økonomiske situation.

Endeligt er det lovens formål at skabe fleksibilitet i tilbuddene. Der gives mulighed for, at kommunalbestyrelsen kan beslutte at give tilskud til privat pasning til forældre med børn under 24 uger, samt at kommunalbestyrelsen kan give forældre tilskud til privat pasning i kombination med en plads i et dagtilbud.

Det skønnes, at lovforslaget samlet set vil medføre kommunale merudgifter på 58 mio. kr. i 2007 og på knap 125 mio. kr. fra 2008 og årene frem, som kommunerne kompenseres for. De økonomiske konsekvenser forhandles med de kommunale parter.

Jeg henviser i øvrigt til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, og anbefaler forslaget til Folketingets velvillige behandling.