L 193 Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om friplejeboliger.

(Opgørelse af Landsbyggefondens medfinansiering af nybyggeri m.v.).

Af: Socialminister Eva Kjer Hansen (V)
Udvalg: Boligudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-03-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l193_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (28. marts 2007)

 

 

Socialministeren (Eva Kjer Hansen) :

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om friplejeboliger (Opgørelse af Landsbyggefondens medfinansiering af nybyggeri m.v.)

(Lovforslag nr. L 193).

Landsbyggefondens medfinansiering af nybyggeriet opgøres efter de gældende regler endeligt umiddelbart efter afslutningen af tilsagnsåret og reguleres ikke efterfølgende som følge af f.eks. bortfald af tilsagn.

I slutningen af 2006 har der været en meget betydelig tilsagnsgivning, ligesom tilsagnsforløbet har været usædvanligt, idet langt hovedparten er meddelt i november og december 2006. På baggrund af dette tilsagnsforløb må det forventes, at et større antal tilsagn vil bortfalde efterfølgende. Det medfører, at LBF vil komme til at betale den fulde ydelsesstøtte for et antal boliger, som ikke bliver opført. Da dette er en utilsigtet konsekvens, foreslås det, at opgørelsen af Landsbyggefondens medfinansiering af nybyggeriet i perioden 2006-2010 ændres, således at det bedst muligt sikres, at bortfaldne tilsagn ikke indregnes i Landsbyggefondens bidrag.

Lovforslaget giver endvidere Landbyggefonden mulighed for at optage statslån til dækning af fondens lånebehov. Lånebehovet opstår som følge af, at Landsbyggefondens udgifter i en årrække vil overstige fondens indtægter. Der er efter de gældende regler mulighed for, at fonden kan optage lån til dækning af forskellen, samt at staten kan stille garanti for et sådant lån. For at sikre den billigst mulige finansiering af fondens lånebehov foreslås det, at muligheden for at optage statsgaranteret lån ændres til, at det kan optages statslån.

Forslaget om ændret opgørelse af Landsbyggefondens medfinansiering forventes at medføre en mindreindtægt for staten i 2008 på 454 mio. kr., hvilket modsvares af en tilsvarende mindreudgift.

Forslaget om statslån medfører ikke udgifter for det offentlige.

Forslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.