L 201 Forslag til lov om ændring af lov om euforiserende stoffer, straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og retsplejeloven.

(Højere bøder i narkosager og kriminalisering af at besidde mobiltelefoner i fængsler m.v.).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Delt

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-03-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l201_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (28. marts 2007)

 

 

Justitsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om euforiserende stoffer, straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf og retsplejeloven (Højere bøder i narkosager og kriminalisering af at besidde mobiltelefoner i fængsler mv.)

(Lovforslag nr. L 201).

Formålet med lovforslaget er for det første, at bødestraffen ved ulovlig besiddelse af euforiserende stoffer til eget forbrug bliver skærpet. Hermed understreges det, at ulovlig besiddelse af euforiserende stoffer har klare strafferetlige konsekvenser.

Samtidig lægges der op til, at sådanne sager i videre omfang end i dag skal kunne afgøres med advarsel i tilfælde, hvor sociale forhold taler for at meddele en advarsel, og vedkommendes brug af euforiserende stoffer skyldes en stærk afhængighed af f.eks. heroin.

Det er med lovforslaget forudsat, at bødestraffene for ulovlig besiddelse af euforiserende stoffer til eget forbrug skærpes markant, således at bødeniveauet for besiddelse af hash og lignende stoffer til eget forbrug bliver på 2.000 kr. eller mere, og at bøderne for besiddelse af særligt farlige eller skadelige stoffer €" f.eks. heroin, kokain, amfetamin og ecstasy €" til eget forbrug i intet tilfælde bliver på mindre end 3.000 kr. Desuden er det forudsat, at bøderne forhøjes med 50 procent i andengangstilfælde og 100 procent ved senere gentagelsestilfælde.

Det forudsættes samtidig, at den gældende praksis med en halvering af bøder til personer under 18 år og personer med en særlig lav indtægt bevares.

En markant forhøjelse af bødestraffene for besiddelse af euforiserende stoffer til eget forbrug kan i praksis indebære, at personer, der misbruger euforiserende stoffer som udslag af en stærk afhængighed, risikerer at oparbejde en stor gæld til det offentlige i form af skyldige sagsomkostninger og bøder. Som en lempelse af gældende praksis forudsættes det derfor, at advarsel skal kunne anvendes under henvisning til sociale hensyn ikke kun i førstegangstilfælde, som det sker i dag, men også i gentagelsestilfælde (andengangs- og senere gentagelsestilfælde) over for personer, som findes i besid­delse af euforiserende stoffer til eget forbrug, når brugen af de euforiserende stoffer er udslag af en stærk afhængighed som følge af et længere- og vedvarende misbrug af euforiserende stoffer som f.eks. heroin.

Lovforslaget går for det andet ud på at indføre en bestemmelse i straffeloven om straf for uretmæssigt at besidde eller medtage mobiltelefoner og lignende kommunikationsudstyr i arresthuse og lukkede fængsler. Baggrunden herfor er blandt andet, at mobiltelefoner kan anvendes til at begå narkotikakriminalitet inden for fængslerne, og forslaget om den nævnte kriminalisering er derfor også et led i regeringens politik om nul-tolerance over for narkotika og andre ulovlige stoffer i fængslerne.

Lovforslaget indebærer, at det bliver strafbart for anholdte og fængslede personer uretmæssigt at besidde og for besøgende og andre udefrakommende personer uretmæssigt at medtage mobiltelefoner og lignende kommunikationsudstyr i arresthuse og lukkede fængsler. Det foreslås, at strafferammen fastsættes til bøde eller fængsel indtil 6 måneder.

Herudover indebærer lovforslaget, at justitsministeren bemyndiges til at fastsætte regler om indsattes adgang til at medtage, besidde og råde over mobiltelefoner og lignende kommunikationsudstyr i kriminalforsorgens institutioner. Hermed vil det blandt andet være muligt at friholde visse typer af kommunikationsudstyr fra den nævnte kriminalisering.

Lovforslaget medfører også, at der indføres en særskilt hjemmel til at kunne foretage legemsundersøgelse over for sigtede, der er mistænkt for overtrædelse af den foreslåede bestemmelse om straf for uretmæssigt at besidde eller medtage mobiltelefoner og lignende kommunikationsudstyr i arresthuse og lukkede fængsler.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.