L 77 Forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund, lov om elforsyning, lov om kystbeskyttelse, lov om havne og forskellige andre love.

(Gennemførelse af direktiver om naturbeskyttelse på havet, m.v.).

Af: fungerende transport- og energiminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 15-11-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l77_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (15. november 2006)

 

 

Transport- og energiministeren (Flemming Hansen):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund, lov om elforsyning, lov om kystbeskyttelse, lov om havne og forskellige andre love (Gennemførelse af direktiver om naturbeskyttelse på havet, m.v.)

(Lovforslag nr. L 77).

Lovforslaget indeholder en række ændringer af undergrundsloven, kontinentalsokkelloven, elforsyningsloven, lov om Energinet.dk, kystbeskyttelsesloven og havneloven med henblik på at gennemføre to direktiver om naturbeskyttelse på havet. Det drejer sig om implementering af dele af Rådets direktiv 92/43/EØF om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter (habitatdirektivet) og Rådets direktiv 79/409/EØF om beskyttelse af vilde fugle (fuglebeskyttelsesdirektivet). Lovforslaget er en opfølgning på den hidtidige implementering af direktiverne, bl.a. i miljømålsloven.

Kommissionen har den 4. juli 2006 fremsendt to åbningsskrivelser vedrørende gennemførelsen af henholdsvis habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet i dansk ret, bl.a. for vandområder, hvor direktiverne efter Kommissionens opfattelse ikke er omsat korrekt eller fuldstændigt i dansk ret.

Lovforslaget indeholder generelle hjemler til at gennemføre eller anvende EU-regler eller opfylde internationale forpligtelser vedrørende forhold omfattet af de ovennævnte love, herunder miljø- og naturbeskyttelsesforhold.

Lovforslaget vil give de fornødne hjemler til at undgå forringelser af naturtyper og levesteder samt forstyrrelser af arter i internationale naturbeskyttelsesområder i forbindelse med tilladelse til projekter på havet, f.eks. offshoreanlæg til indvinding af olie og naturgas, anlæg af elkabler og rørledninger til transport af kulbrinter, opstilling af havvindmøller, anlæg og evt. udvidelse af havne, kystbeskyt­telsesforanstaltninger samt opfyldninger og faste anlæg m.v. på søterritoriet. Lovforslaget vil herunder give hjemmel til at stille vilkår om naturbeskyttelseshensyn i forbindelse med sådanne tilladelser.

Herudover indeholder lovforslaget nogle tekniske ændringer, bl.a. ændringer i elforsyningsloven, naturgasforsyningsloven og varmeforsyningsloven som følge af den nye kommunale udligningslov.

Lovforslaget indgår i indsatsen for at sikre en gunstig bevaringsstatus for visse arter og naturtyper på havet, herunder i udpegede internationale naturbeskyttelsesområder. Det vil medvirke til at sikre biodiversiteten og vil derfor have en positiv effekt på miljøet.

Idet der i øvrigt henvises til lovforslaget med bemærkninger, anbefales forslaget til Folketingets velvillige behandling.