L 51 Forslag til lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere.

(Ændring af gebyrstruktur og forkortelse af frist for fremsendelse af ledningsoplysninger).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 09-01-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l51_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (9. januar 2008)

Økonomi- og Erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere. (Ændring af gebyrstruktur og forkortelse af frist for fremsendelse af ledningsoplysninger)

(Lovforslag nr. L 51).

For at reducere antallet af skader på nedgravede ledninger som følge af gravearbejder samt lette administrationen for erhvervslivet vedtog et enstemmigt Folketing i 2004 at etablere det internetbaserede ledningsejerregister (LER).


LER er en succes. Antallet af graveskader, på grund af manglende kendskab til ledningernes placering, er blevet reduceret med 75 %, og graveaktører og ledningsejere har opnået en besparelse på over 40 mio. kr. på direkte omkostninger ved graveskader. Registret er 100 pct. brugerfinansieret. Trods succesen har der dog vist sig behov for enkelte justeringer af LER.


Den daglige brug og den tekniske udvikling betyder, at der løbende opstår muligheder for at effektivisere registret. Derfor foreslår regeringen, at brugergebyret, som nu er lovfæstet, fremover fastsættes i LER-bekendtgørelsen, så det løbende kan tilpasses virksomhedernes aktuelle forbrug.


Erfaringer har vist, at den nuværende 14 dages frist for udlevering af ledningsoplysninger kan medføre unødige forsinkelser i gravearbejdet. På baggrund af dialog med branchen ønsker regeringen derfor at nedsætte fristen til 5 hverdage. Derudover ønskes det præciseret i lovteksten, at graveaktørerne skal afvente oplysninger fra ledningsejerne, før de graver.


Endelig foreslår regeringen, at der med henblik på at sikre restanceinddrivelsesmyndigheden effektive inddrivelsesværktøjer indsættes en henvisning til reglerne i opkrævnings- og inddrivelsesloven.


Forslaget forventes ikke at have kommunaløkonomiske konsekvenser.


Forslaget forventes at have positive miljømæssige konsekvenser.


Forslaget indeholder ingen EU-retlige aspekter.


Det foreslås, at lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere træder i kraft den 1. marts 2008.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget, og de bemærkninger der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.