L 136 Forslag til lov om ændring af lov om social service.

(Udmåling af tilskud til ansættelse af hjælpere til borgerstyret personlig assistance).

Af: Velfærdsminister Karen Jespersen (V)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 19-02-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l136_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (19. februar 2009)

Velfærdsministeren (Karen Jespersen) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om social service (Udmåling af tilskud til ansættelse af hjælpere til borgerstyret personlig assistance)

(Lovforslag nr. L 136).

Lovforslaget er en udmøntning af en del af satspuljeaftalen for 2009.


Formålet med forslaget er at sikre en bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler for kommunalbestyrelsens udmåling af tilskuddet til borgerstyret personlig assistance (BPA), så kommunalbestyrelsen udmåler et tilskud, der reelt gør det økonomisk muligt for borgere med BPA at rekruttere og fastholde de nødvendige hjælpere med de fornødne kvalifikationer. Dermed får borgere med omfattende funktionsnedsættelser, der modtager hjælp i form af BPA, bedre muligheder for at fastholde eller opbygge et selvstændigt liv.


Lovforslaget indeholder derfor en hjemmel til velfærdsministeren til at fastsætte regler om udmåling af tilskud til dækning af udgifter til hjælpernes løn med udgangspunkt i lønniveauet for sammenlignelige faggrupper, til udgifter til arbejdsgiveropgaver, til administration mv. og til de øvrige udgifter, der følger af at have hjælpere i og udenfor hjemmet.


Forslaget indebærer, at der kan fastsættes bindende regler for det kontante tilskud, som borgeren har til rådighed til ansættelse af hjælpere til BPA. Forslaget indebærer ikke regulering af ansættelsesforholdene for hjælperne. Løn- og ansættelsesforholdene for hjælperne forudsættes også fremover at være et spørgsmål, der reguleres mellem arbejdsmarkedets parter.


Herudover foreslås fastsat i loven, at tilskuddet udbetales månedsvis forud, så borgere, nærstående, foreninger og private virksomheder sikres de nødvendige økonomiske rammer for at ansætte hjælpere til BPA. Det foreslås desuden, at velfærdsministeren kan fastsætte regler for udbetaling og regulering af tilskuddet, for aflæggelse af regnskab og for eventuel tilbagebetaling af midler, der er udbetalt til ansættelse af hjælpere.


Det foreslås desuden, at der fastsættes særlige regler for udbetaling af tilskud til BPA, i forbindelse med flytning over kommunegrænser. Det er herved hensigten at sikre, at borgere, der modtager hjælp i form af BPA, sikres bedre og mere ensartede regler i forbindelse med flytning over kommunegrænsen.


Endelig foreslås regler for ophør af tilskud til BPA i tilfælde af dødsfald. Det foreslås desuden, at velfærdsministeren kan fastsætte regler for, hvem tilskuddet udbetales til i forbindelse med dødsfald.


Lovforslagets økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige skal forhandles med de kommunale parter.


Det foreslås, at loven træder i kraft 1. juni 2009.


Med disse bemærkninger skal jeg indstille lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.