L 147 Forslag til lov om ændring af universitetsloven.

(Tildeling af dansk eksamensbevis for visse uddannelser i udlandet, fleksible fripladser og stipendier m.v.).

Af: Videnskabsminister Helge Sander (V)
Udvalg: Udvalget for Videnskab og Teknologi
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-02-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l147_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2009)

Videnskabsministeren (Helge Sander):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af universitetsloven (Tildeling af dansk eksamensbevis for visse uddannelser i udlandet, fleksible fripladser og stipendier m.v.).

(Lovforslag nr. L 147).

Lovforslaget fremsættes med udgangspunkt i aftalerne af 2. november 2006 og 5. november 2008 mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om udmøntning af globaliseringspuljen.


Lovforslaget har til formål at sikre, at universiteterne kan samarbejde med udenlandske universiteter om udbud af uddannelser. Lovforslaget har desuden til formål at give universiteterne bedre mulighed for at tiltrække dygtige studerende fra tredjelande ved at give ændre den nuværende stipendieordning, så universiteterne får større fleksibilitet ved tildeling af fripladser og stipendier.


Lovforslaget vil give videnskabsministeren mulighed for efter ansøgning fra et dansk universitet at godkende, at en af universitetets uddannelser kan udbydes af et eller flere universiteter i udlandet.


Godkendelsen forudsætter, at der indgås en samarbejdsaftale mellem det eller de deltagende danske universiteter og det eller de udenlandske universiteter. Aftalerne skal blandt andet indeholde vilkår om organisation, finansiering, forskningsfrihed og de studerendes retssikkerhed. Formålet er at sikre rammerne for den nødvendige forskningsfaglige og kritiske debat inden for de pågældende fagområder. Videnskabsministeren kan bestemme, at et samarbejde i særlige tilfælde kan nægtes godkendt for eksempel af ligebehandlingsmæssige hensyn.


Godkendelsen indebærer, at et dansk universitet kan udstede et dansk eksamensbevis og tildele en dansk grad til studerende, der har gennemført uddannelsen ved det udenlandske universitet. Universitetet får desuden mulighed for i forbindelse med visse forskningssamarbejder at yde tilskud til et udenlandsk universitet, inden for en ramme fastlagt på finansloven. De nye muligheder tager udgangspunkt i processen med at etablere et universitetscenter i Kina.


Lovforslaget indebærer desuden, at den nuværende friplads- og stipendieordning til studerende fra tredjelande ændres, så universiteterne kan tildele hele eller delvise fripladser samt fuldt, delvist eller slet intet stipendium til studerende, der er tildelt friplads. Stipendiet er støtte til at dække leveomkostninger i Danmark, mens den studerende gennemfører en hel eller dele af en universitetsuddannelse. Rammen for ordningen fastsættes på finansloven. Med det formål at udvide friplads- og stipendieordningen til også at omfatte universiteternes bacheloruddannelser, får videnskabsministeren mulighed for at fastlægge, hvilke uddannelsesforløb der kan opnås friplads til. Ændringerne udspringer af universiteternes ønske om en mere fleksibel ordning.


Idet jeg i øvrigt henviser til de bemærkninger, der ledsager forslaget, tillader jeg mig at anbefale det til det Høje Tings velvillige behandling.