L 181 Forslag til lov om bæredygtige biobrændstoffer.

Af: Klima- og energiminister Connie Hedegaard (KF)
Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Skriftlig fremsættelse (31. marts 2009)

Klima- og energiministeren (Connie Hede­gaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om bæredygtige biobrændstoffer

(Lovforslag nr. L 181).

Lovforslaget er en del af udmøntningen af den energipolitiske aftale af 21. februar 2008. Lovforslaget indeholder en forpligtelse rettet mod enhver virksomhed, som importerer eller producerer benzin eller dieselolie til at sikre, at mindst 5,75 pct. af virksomhedens samlede årlige salg af benzin og dieselolie til landtransport målt efter energiindhold udgøres af biobrændstoffer.


Det fremgår af lovforslaget, at der til opfyldelse af forpligtelsen kun kan anvendes biobrændstoffer, som overholder EU's bæredygtighedskriterier for biobrændstoffer. Virksomhedernes forpligtelse til at sælge biobrændstoffer kan efter forslaget nedsættes i særligt afgrænsede tilfælde.


Lovforslaget vil være et afgørende skridt mod opfyldelse af EU's vejledende referencemål om 5,75 pct. biobrændstoffer efter energiindhold pr 31. december 2010. Referencemålet følger af Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 2003/30/EF af 8. maj 2003. Lovforslaget har desuden til formål delvist at implementere EU-direktivet om fremme af anvendelsen af vedvarende energikilder (VE-direktivet).


Forslaget vurderes at have økonomiske og administrative konsekvenser for stat, regioner og kommuner på cirka 200-300 mio. kr. årligt samt cirka 150 mio. kr. årligt for erhvervslivet.


Lovforslaget indgår i indsatsen for at reducere transportsektorens afhængighed af fossil olie, og vil have positive miljømæssige konsekvenser i form af en betydelig årlig reduktion af CO2-udslippet fra dansk område. Lovforslaget vil medvirke til at sikre opfyldelsen af Danmarks internationale klimaforpligtelser.


Idet der i øvrigt henvises til lovforslaget med bemærkninger, anbefales forslaget til Folketingets velvillige behandling.