Rapport om kvalitetssikringens udvikling inden for videregående uddannelse

Rapport fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Rapport om kvalitetssikringens udvikling inden for videregående uddannelse

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Meddelelse
KOM20090487 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
21.09.2009
Dokumenttype:
Meddelelse
Procedurenummer:
COM/2009/0487
EU's databaser om forslaget
Kommissionen konkluderer i meddelelsen, at de europæiske standarder og retningslinjer for kvalitetssikring har vundet stadig bedre fodfæste på de højere uddannelsesinstitutioner og i organerne for højere uddannelse som et referenceredskab for god praksis for så vidt angår kvalitetssikring.

Selv om disse udviklinger generelt bør ses som positive, er der dog nogle udfordringer:
  • Der nu er mange forskellige aktører, organer og netværk, hvilket kan gøre det vanskeligt at gennemskue og forstå kvalitetssikringssystemet. 
  • De fleste organer har fortsat et nationalt kompetenceområde og opererer ikke i større omfang uden for landegrænserne.
  • Standarderne og retningslinjerne for kvalitetssikring fortolkes stadig forskelligt i forskellige lande, og kendskabet til dem varierer mellem lande og institutioner. 
  • Det stigende antal internationale systemer til rangordning (ranking) af universiteter kritiseres ofte af de videregående uddannelser, fordi de hovedsagelig fokuserer på forskning og ser bort fra resultaterne på andre områder, f.eks. undervisning.

Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".