L 109 Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven og lov om benzinforhandlerkontrakter.

(Nedsættelse af tærskelværdier for fusionskontrol, godkendelse af fusioner efter forenklet sagsbehandling, ændrede tidsfrister for behandling af fusioner, entydigt forbud mod markedsdelingsaftaler m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 27-01-2010

Skriftlig fremsættelse (27. januar 2010)

20091_l109_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (27. januar 2010)

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven og lov om benzinforhandlerkontrakter (Nedsættelse af tærskelværdier for fusionskontrol, godkendelse af fusioner efter forenklet sagsbehandling, ændrede tidsfrister for behandling af fusioner, entydigt forbud mod markedsdelingsaftaler m.v.)

(Lovforslag nr. L 109).

Lovforslaget er en del af regeringens konkurrencepakke, som sammen med forslag til lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. har til formål at skabe mere effektive konkurrencevilkår for private og offentlige virksomheder.


Det primære formål med forslaget er at sænke de gældende tærskler for fusionskontrol i overensstemmelse med anbefalingerne fra et enigt udvalg nedsat af regeringen. De nugældende tærskler for, hvornår en fusion skal anmeldes, er meget høje i forhold til de lande, Danmark normalt sammenligner sig med. Med nedsættelsen vil der være anmeldelsespligt for den væsentligste del af de fusioner, som kan skabe konkurrenceproblemer.


Med lovforslaget afskaffes endvidere bagatelgrænserne for markeds- og kundedelingsaftaler og aftaler om begrænsning af produktion eller salg, så disse aftaler fremover er forbudt for alle virksomheder uanset virksomhedernes omsætning eller markedsandel.


Herudover tillægges Forbrugerombudsmanden kompetence til at optræde som grupperepræsentant i gruppesøgsmål vedrørende overtrædelser af konkurrenceloven. Det forudsættes, at Forbrugerombudsmanden kun benytter denne mulighed, når der er et klart grundlag herfor, sædvanligvis en afgørelse fra Konkurrencerådet, en kendelse fra Konkurrenceankenævnet eller en dom, der fastslår, at konkurrencelovgivningen er overtrådt.


Med henblik på at liberalisere det danske bogmarked med virkning fra den 1. januar 2011 ophæves den gældende overgangsordning i konkurrenceloven for tidligere godkendelser af faste videresalgspriser på bøger.


Endelig ophæver lovforslaget et forbud mod, at et benzinselskab forskelsbehandler mellem tankstationer, som sælger motorbrændstoffer under benzinselskabets eget varemærke og tankstationer, som sælger motorbrændstoffer under et andet benzinselskabs varemærke.


Med disse bemærkninger, og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg på regeringens vegne anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.