L 25 Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed og lov om ophavsret.

(Gennemførelse af direktivet om audiovisuelle medietjenester m.v.).

Af: Kulturminister Carina Christensen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-10-2009

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2009)

20091_l25_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2009)

Kulturministeren (Carina Christensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed og lov om ophavsret (Gennemførelse af direktivet om audiovisuelle medietjenester m.v.)

(Lovforslag nr. L 25).

Lovforslaget tilsigter at gennemføre en række bestemmelser i direktiv 2007/65/EF om audiovisuelle medietjenester. Direktivet reviderer og opdaterer direktivet om "Fjernsyn uden grænser" (direktiv 89/552/EØF som revideret ved direktiv 97/36/EF), som siden 1989 har reguleret tv-spredningsvirksomhed, herunder grænseoverskridende tv-spredningsvirksomhed. Herudover foreslås med lovforslaget - uden tilknytning til direktivet - indført regler, der muliggør, at programvirksomheden på den fjerde FM-radiokanal udøves af DR indtil 31. december 2010.


I forhold til implementeringen af direktivet foreslås, at der sker en udvidelse af radio- og fjernsynslovens anvendelsesområde til at omfatte lineært tv (dvs. en fortløbende strøm af programmer, hvor tv-foretagendet bestemmer, hvad der skal sendes og tidspunktet for udsendelsen) uanset valget af teknologisk distributionsplatform. Hermed vil de nugældende regler i radio- og fjernsynsloven om reklamer, sponsorering og programindhold for lineært tv blive udstrakt til også at gælde for tv-udsendelser på ikke-traditionelle platforme såsom nettet, mobilnetværk m.v.


Dernæst foreslås i radio- og fjernsynsloven indført en regulering af programindhold, reklameindhold og sponsorering for tv-lignende on-demand-tjenester (dvs. at den enkelte bruger selv vælger tidspunktet for udsendelsen).


Herudover foreslås regler om produktplacering for lineært tv og tv-lignende on-demand-tjenester, idet der som udgangspunkt indføres et forbud mod produktplacering i alle typer programmer. Endvidere indeholder lovforslaget forslag om indførelse af regler om behandling af klager fra en medlemstat over tv-udsendelser fra en tv-station i en anden medlemstat samt regler om, at tv-stationer skal stille oplysninger om sig selv til rådighed for brugerne. Desuden foreslås indført bestemmelser om retten for tv-stationer til at få korte nyhedsuddrag fra begivenheder af stor interesse for offentligheden, som transmitteres med eneret af en tv-station.


De foreslåede regler om den fjerde FM-radiokanal er en opfølgning på tillægsaftale af 9. juni 2009 til medieaftalen for 2007-2010 om udvikling af radiomarkedet m.v. indgået af Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance


Det foreslås, at loven træder i kraft den 18. december 2009. Fristen for implementeringen i dansk ret af direktivet om audiovisuelle medietjenester er den 19. december 2009.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg forslaget til Folketingets velvillige behandling.