L 46 Forslag til lov om vurdering og styring af oversvømmelsesrisikoen fra vandløb og søer.

Af: Miljøminister Troels Lund Poulsen (V)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 02-12-2009

Betænkning afgivet af Miljø- og Planlægningsudvalget den 2. december 2009

20091_l46_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Miljø- og Planlægningsudvalget den 2. december 2009

1. Ændringsforslag

Der er stillet 8 ændringsforslag til lovforslaget. Miljøministeren har stillet ændringsforslag nr. 1-3, 7 og 8. Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis, Det Radikale Venstres og Enhedslistens medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 4-6.


2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 22. oktober 2009 og var til 1. behandling den 12. november 2009. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Miljø- og Planlægningsudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og miljøministeren sendte den 7. juli 2009 dette udkast til udvalget, jf. folketingsåret 2008-09 alm. del - bilag 693. Den 29. oktober 2009 sendte miljøministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 8 spørgsmål til miljøministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de af miljøministeren stillede ændringsforslag.


Et mindretal i udvalget (S, SF, RV, EL og IA) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.


Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis, Det Radikale Venstres og Enhedslistens medlemmer af udvalget kan tilslutte sig lovforslaget, men ærgrer sig over, at lovforslaget tilsyneladende ganske unødigt er hastet igennem procedurerne. Dermed har man ikke i tilstrækkeligt omfang inddraget relevante aktører, og resultatet er blevet en visionsløs implementering af EU-regler. Man kunne i stedet have benyttet lejligheden til at bringe Danmark på forkant med udviklingen, hvad angår klimaforandringerne. Vi kommer i de kommende år til at skulle forholde os til hidtil usete vandmængder. Hvis vi skal håndtere disse vandmængder uden varig skade på natur og ejendom, vil det kræve en nøje planlægning, inddragelse af alle relevante aktører og ikke mindst koordination.


En forudsætning for denne planlægning er, at man fra centralt hold er parat til at udmelde konkrete forventninger til fremtidens klima. Regeringen har al ekspertisen, men ikke modet eller viljen til at hjælpe kommuner og lokale planlæggere. Regeringens klimatilpasningsstrategi er et ad hoc-papir og slet ikke tilstrækkeligt.


Partierne finder, at det er en forudsætning for en effektiv og omkostningseffektiv planlægning, at man inddrager de fordele, der kan være i på én gang at inddrage hensynet til vandmiljø, natur og rekreation og antagelsen om, at det er hensigtsmæssigt at anvende pengene mest fornuftigt i stedet for klatvis rundtomkring til forskellige formål på samme areal. I stedet fremlægges et forslag om en ad hoc-implementering af et EU-direktiv som eneste markante tiltag fra regeringen siden den stærkt forsinkede klimatilpasningsstrategi, der blev udsendt af regeringen i marts 2008, uden gennem konkrete forpligtelser at sikre, at planlægningen bliver koordineret, således at synergieffekter kan udnyttes.


Liberal Alliance, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 4

Af miljøministeren, tiltrådt af udvalget:

1) I stk. 1, nr. 4, ændres »og/eller« til: »og«.

[Lovteknisk korrektion]

Til § 18

Af miljøministeren, tiltrådt af udvalget:

2) Stk. 1 affattes således:

»Loven træder i kraft den 1. januar 2010.«

[Udskydelse af lovens ikrafttræden]

Til § 19

Af miljøministeren, tiltrådt af udvalget:

3) Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:

»01. I § 5 a, stk. 3, 2. pkt., ændres »§ 11 a, nr. 18, § 11 e, stk. 1, nr. 7« til: »§ 11 a, nr. 19, § 11 e, stk. 1, nr. 8«.«

[Konsekvensrettelse]

Af et mindretal (S, SF, RV og EL), tiltrådt af et mindretal (IA):

4) Efter nr. 2 indsættes som nyt nummer:

»02. I § 11 a, nr. 12, indsættes efter »vådområder,«: »herunder vådområder til tilbageholdelse af næringsstoffer eller til minimering af oversvømmelsesrisici gennem opstemning m.v.,«.«

[Retningslinjer for vådområder til tilbageholdelse af næringsstoffer eller til minimering af oversvømmelsesrisici]

Af et mindretal (S, SF, RV og EL), tiltrådt af et mindretal (IA):

5) I det under nr. 3 foreslåede § 11 a, nr. 17, indsættes efter »søterritoriet,«: »eller når arealerne inddrages til opstemning af regnvand, etablering af vådområder m.v. som følge af anden planlægning,«.

[Friholdelse af arealer for ny bebyggelse, når arealerne inddrages til opstemning af regnvand eller til etablering af vådområder m.v.]

Af et mindretal (S, SF, RV og EL), tiltrådt af et mindretal (IA):

6) Nr. 4 affattes således:

»4. I § 11 e, stk. 1, indsættes efter nr. 5 som nye numre:

»6) kommuneplanens sammenhæng med den kommunale risikostyringsplan, jf. kapitel 3 i lov om vurdering og styring af oversvømmelsesrisikoen fra vandløb og søer og bekendtgørelse om vurdering og risikostyring for oversvømmelser fra havet, fjorde og andre dele af søterritoriet,

7) hvorledes eksisterende viden om konsekvenserne af klimaforandringerne afspejles i kommuneplanen, og hvordan planen er koordineret med vandplaner, naturplaner og spildevandsplaner for at sikre synergi mellem vandmiljøtiltag og naturforbedringstiltag sammen med eller som alternativ til udbygning af kloaksystemet,«

Nr. 6-9 bliver herefter til nr. 8-11.«


[Forholdet til viden om klimaforandringer samt vand- og naturplaners samspil med udbygning af kloaksystemet]

Til bilag 2

Af miljøministeren, tiltrådt af udvalget:

7) I 1. afsnit ændres »og/eller« til: »eller«.

[Lovteknisk korrektion]

Af miljøministeren, tiltrådt af udvalget:

8) I 2. afsnit ændres »og/eller« til: »og«.

[Lovteknisk korrektion]

Bemærkninger

Til nr. 1

Ændringsforslaget omformulerer teksten »som ferske enge og/eller ådale« til: »som ferske enge og ådale«.


Til nr. 2

Ændringsforslaget udskyder lovforslagets ikrafttrædelsesdato fra den 26. november 2009 til den 1. januar 2010.


Til nr. 3

Der er tale om en konsekvensændring som følge af lovforslagets § 19, nr. 3 og 4.


Til nr. 4

Efter den gældende planlov skal kommuneplanen indeholde retningslinjer for beliggenheden af lavbundsarealer, herunder beliggenheden af lavbundsarealer, der kan genoprettes som vådområder. Med ændringsforslaget skal kommuneplanen også indeholde retningslinjer for arealer til vådområder, der kan tilbageholde næringsstoffer, eller til minimering af oversvømmelsesrisici gennem opstemning m.v.


Til nr. 5

Lovforslaget indeholder bestemmelser om retningslinjer i kommuneplanen om friholdelse af arealer i risikoområder for ny bebyggelse. Med ændringsforslaget skal kommuneplanen også indeholde retningslinjer herfor, når arealer inddrages til opstemning af regnvand m.v. som følge af anden planlægning.


Til nr. 6

Forslaget til planlovens § 11 e, stk. 1, nr. 6, svarer til forslaget i lovforslagets § 19, nr. 4.


I forslaget til planlovens § 11 e, stk. 1, nr. 7, foreslås, at den redegørelse, der skal ledsage kommuneplanen, skal redegøre for, hvordan viden om klima afspejles i kommuneplanen, og hvordan planen er koordineret med vandplaner og naturplaner og spildevandsplaner for at sikre synergi mellem vandmiljøtiltag og naturforbedringstiltag sammen med eller som alternativ til udbygning af kloaksystemet.


Hvis ændringsforslaget vedtages, vil forslagsstillerne til 3. behandling stille forslag om en konsekvensændring af planlovens § 5, stk. 3.


Til nr. 7

Ændringsforslaget vedrører omformulering af teksten »(f.eks. friholdelse af arealer til brug for oversvømmelse) og/eller nedbringelse af sandsynligheden for oversvømmelse« til: »(f.eks. friholdelse af arealer til brug for oversvømmelse) eller nedbringelse af sandsynligheden for oversvømmelse«.


Til nr. 8

Ændringsforslaget vedrører omformulering af teksten »(ferske enge og/eller ådale)« til: »(ferske enge og ådale«.


Peter Juel Jensen V nfmd. Eyvind Vesselbo V Erling Bonnesen V Birgitte Josefsen V Hans Christian Thoning V Jørn Dohrmann DF Liselott Blixt DF Per Ørum Jørgensen KF Helle Sjelle KF Torben Hansen S Mette Gjerskov S Flemming Møller Mortensen S Ida Auken SF Steen Gade SF fmd. Johs. Poulsen RV Per Clausen EL Juliane Henningsen IA

Liberal Alliance, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
25
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
18
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
Enhedslisten (EL)
9
4
 
Uden for folketingsgrupperne (UFG)
1


 

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 46


Bilagsnr.


Titel


1
Høringssvar og høringsnotat, fra miljøministeren
2
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
Ændringsforslag fra miljøministeren
4
1. udkast til betænkning
5
Ændringsforslag fra miljøministeren
6
2. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 46


Spm.nr.
Titel
1
Spm., om ministeren vil fremlægge konkrete forventninger til fremtidens klima, så lokale planlæggere har et ens og samlet billede af, hvilken situation de skal forberede sig på, til miljøministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om, hvorfor ministeren ikke har benyttet den seneste viden i opdaterede vurderinger og kort, som GEUS fremhæver, til miljøministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm., om ministeren vil redegøre for interessekonflikterne mellem dette lovforslag og naturbeskyttelsesinteresser, til miljøministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm., om klimaændringerne skal medtages i første planperiode, til miljøministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om teknisk bistand til ændringsforslag om inddragelse af eksisterende viden om konsekvenserne af klimaændringer i planlægningen, til miljøministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm. om, hvordan kommunerne i praksis forpligtes til på tværs af kommunegrænserne at sikre den mest hensigtsmæssige planlægning, til miljøministeren, og ministerens svar herpå
7
Spm. om, hvem der har ansvaret for eventuelle følger af en ukorrekt vurdering af oversvømmelsesrisici, herunder imellem de involverede myndigheder, til miljøministeren, og ministerens svar herpå
8
Spm., om ministeren mener, at det er tilstrækkeligt eventuelt at overlade vurderingen og det økonomiske ansvar til forsikringsselskaberne, til miljøministeren, og ministerens svar herpå