Meddelelse fra Kommisionen vedr. imødegåelse af udfordringerne på råvaremarkederne

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget imødegåelse af udfordringerne på råvaremarkederne og med hensyn til råstoffer

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Meddelelse
KOM20110025 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
02.02.2011
Dokumenttype:
Meddelelse
Procedurenummer:
COM/2011/0025
EU's databaser om forslaget
  • 13-05-2011 kl. 10:00
    Møde nr. 31 i Europaudvalget
  • 25-02-2011 kl. 10:00
    Møde nr. 20 i Europaudvalget

Se også Kommissionens opfølgning fra juni 2014 - KOM (2014) 0297

Se også Kommissionens opfølgning fra juni 2013 - KOM (2013) 0442

Se også Kommissionens opfølgning fra februar 2012 - KOM (2012) 0082

Det seneste års stigende råvarepriser i takt med genopretningen af verdensøkonomien har betydet, at priserne på flere råvarer, herunder en række fødevarer, er tæt på, eller ligger over, niveauet før krisen. De stigende råvarepriser og især udsvingene i priserne, har imidlertid givet anledning til en fornyet international diskussion om, i hvor høj grad udviklingen kan henføres til stigende spekulation i råvarer på de finansielle markeder. 
 
I meddelelsen lægger Kommissionen bl.a. vægt på behovet for større indblik i de finansielle markeders betydning for prissætningen af råvarer, så det fremadrettet sikres, at de finansielle markeder understøtter – og ikke underminerer – handlen med råvarer i EU. Det konstateres, at de finansielle markeder spiller en afgørende rolle i sikringen af en korrekt prisfastsættelse af råvarer, og at handlen med råvarederivater er central i forhold til både producenter og forbrugeres forsikring mod risiko på råvaremarkederne. (Et derivat er et finansielt instrument knyttet til et underliggende aktiv – eksempelvis aktier, obligationer, valuta, råvarer eller lignende). 

Kommissionen lægger i meddelelsen vægt på, at gennemsigtigheden og integriteten på det finansielle råvarederivatmarked bør styrkes. 
 
Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".