L 164 Forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v., sundhedsloven og forskellige andre love.

(Udarbejdelse af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner, anvendelse af kropsscannere og narkohunde, ambulant behandling af retspsykiatriske patienter på privathospitaler m.v.).

Af: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V)
Udvalg: Sundheds- og Ældreudvalget
Samling: 2018-19 (1. samling)
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-02-2019
1. behandlet / henvist til udvalg 19-02-2019
Betænkning afgivet 09-04-2019
2. behandlet/direkte til 3. behandling 23-04-2019
Delt i:
Ministerområde:
Sundheds- og Ældreministeriet
Resumé:
På baggrund af regeringens psykiatrihandlingsplanen "Vi løfter i fællesskab" fra september 2018 skal lovforslaget indføre en række forskellige elementer med det formål at løfte kvaliteten og sikre sammenhængen i forbindelse med behandling af mennesker med psykiske lidelser.

Det foreslås bl.a., at der indføres udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatriloven for alle voksne indlagte psykiatriske patienter, som overlægen er bekendt med modtager støtte som følge af nedsat psykisk funktionsevne i henhold til afsnit V i serviceloven.

Det foreslås også, at der på alle psykiatriske afdelinger ved mistanke om, at der findes medikamenter, rusmidler eller farlige genstande, kan anvendes kropsscannere ved undersøgelse af patienter eller andre, der søger adgang på afdelingerne, og at der ved mistanke om medikamenter, rusmidler eller farlige genstande kan anvendes narkohunde ved undersøgelse af den psykiatriske afdelings udearealer.

Forslaget indeholder også forslag om, at der skal kunne opkræves færdigbehandlingstakster for psykiatriske færdigbehandlingsdage, og at der tilvejebringes lovhjemmelsgrundlag for, at læger ansat i sygehusvæsenet må foretage ordination af afhængighedsskabende lægemidler som led i lægelig stofmisbrugsbehandling af personer, som er indlagt på sygehus. Ligeledes foreslås det, at personer med et stofmisbrug og med behandlingskrævende akutte abstinenser straks skal tilbydes abstinensbehandling, indtil den egentlige lægelige stofmisbrugsbehandling kan iværksættes.

Endelig foreslås det, at ordningen om tvungen opfølgning efter udskrivning ophører, og at behandlingsmulighederne udvides for ambulante patienter i retspsykiatrien, så regionerne får mulighed for at indgå aftale med private institutioner om behandlingen af retspsykiatriske patienter med en ambulant behandlingsdom.