Tak for det, formand, og lad mig starte med også at kvittere for de konstruktive bemærkninger og, må man sige, den meget, meget brede opbakning her i Folketinget til lovforslaget. Jeg tror næsten, at jeg godt tør foruddiskontere, at hvis ellers partiernes tilkendegivelser holder hele vejen igennem udvalgsbehandlingen, kan vi forvente at få en grøn tavle efterfølgende bag os fra de partier, der er til stede her i dag.
Jeg medgiver, at det er kompliceret stof, som vi behandler i dag, men som jeg også synes vi er kommet godt rundt om, herunder jo også ved, at vi har afholdt en teknisk gennemgang i Folketingets Indenrigsudvalg, som jeg synes var ganske velegnet. Her afslutningsvis vil jeg da gerne understrege vigtigheden af lovforslaget, og måske også i virkeligheden sætte et par ord på hvorfor.
Den nuværende selvbudgetteringsordning har eksisteret i mange år og har i store perioder levet, kan man sige, et ganske stille liv. Der er jo ikke nogen tvivl om, at vi også var nået til et punkt, hvor den nuværende ordning ikke længere kunne forsvares. Vi har set inden for de senere par år, hvordan ordningen har vist sig uholdbar med store afledte konsekvenser for kommuneøkonomien.
Lovforslaget her er vigtigt, fordi det er med til at skabe øget budgetsikkerhed i kommunerne, så de kan fokusere på deres kerneopgaver frem for at bruge kræfter på at vurdere risikoen ved det ene eller det andet valg af budgetteringsmetode. Med forslaget her bevarer vi muligheden for, at nogle kommuner fortsat kan vælge at selvbudgettere, samtidig med at de afledte konsekvenser for kommunerne minimeres betydeligt.
Med forslaget så bliver statsgarantien derfor nu igen et trygt budgetvalg for kommunerne, og det er også mit indtryk, at forslaget er blevet taget godt imod. Høringsperioden har i hvert fald ikke givet indtryk af andet.
De ændringer, vi foreslår, udspringer af et konstruktivt samarbejde med Kommunernes Landsforening, og jeg vil også gerne benytte lejligheden til at kvittere for det i forhold til at kunne finde nogle gode og holdbare løsninger i et samarbejde, også når det handler om en svær opgave.
Jeg er glad for og stolt over, at vi har kunnet fremsætte et lovforslag med ændringer, som er fagligt funderet, og som kommunerne også samlet bakker op omkring. Endelig vil jeg også sige tak til ordførerne og for jeres opbakning ved førstebehandlingen her i dag. Jeg synes, at indlæggene og debatten vidner om en stor respekt for vores kommunestyre og ønsket om at sikre øget budgetsikkerhed til gavn for alle kommuner.
Jeg vil også gerne takke Folketinget for, at det har været muligt at behandle lovforslaget med kort varsel for forhåbentlig at få det vedtaget inden sommerferien. For det betyder også, at den ændrede ordning vil kunne gælde for næste års kommunebudgetter, og dermed øger vi også budgetsikkerheden allerede fra 2026.
Vi må ikke glemme, at vi med lovforslaget her også får lagt et årligt tilskud til Fanø Kommune lagt ind i udligningsloven. Dermed anerkender vi, at Fanø Kommune som en lille ø-kommune også har nogle særlige merudgifter, og det får de nu et årligt øtilskud til at håndtere. Så også tak for opbakningen hertil. Tak.