L 188 Forslag til lov om forsvarssamarbejde mellem Danmark og Amerikas Forenede Stater m.v.

Af: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V)
Udvalg: Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Stadfæstet

Tillægsbetænkning

Afgivet: 10-06-2025

Afgivet: 10-06-2025

Tillægsbetænkning afgivet af Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget den 10. juni 2025

20241_l188_tillaegsbetaenkning.pdf
Html-version

Tillægsbetænkning afgivet af Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget den 10. juni 2025

1. Dispensation fra Folketingets forretningsorden

Udvalget indstiller, at Tinget dispenserer fra bestemmelsen i Folketingets forretningsordens § 8 a, stk. 2, om, at der skal gå 2 dage fra offentliggørelsen af tillægsbetænkningen, til lovforslaget kommer til 3. behandling.

2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, DD, SF, M, KF, LA, DF, RV og IA) indstiller lovforslaget til vedtagelse i den affattelse, hvori det foreligger efter 2. behandling.

Et mindretal i udvalget (EL og Theresa Scavenius (UFG)) vil redegøre for sin stilling til lovforslaget ved 3. behandling.

Et andet mindretal i udvalget (ALT) indstiller lovforslaget til forkastelse.

Borgernes Parti, Naleraq, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved afgivelsen af tillægsbetænkningen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i tillægsbetænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Enhedslisten og Theresa Scavenius (UFG)

Regeringen har ikke svaret på alle spørgsmål, i forhold til hvordan og hvorvidt forsvarssamarbejdsaftalen overholder det uskrevne grundlovsforbud. Enhedslistens medlemmer af udvalget og Theresa Scavenius (UFG) kan ikke afgive indstilling i en tillægsbetænkning, før regeringen udførligt og detaljeret har redegjort for, at forsvarssamarbejdsaftalen ikke er i strid med det uskrevne grundlovsforbud, som der efter samrådet afholdt den 10. juni 2025 i Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget er blevet bedt om i det opfølgende udvalgsspørgsmål nr. 192 om at oversende dokumentation og notater vedrørende Justitsministeriets vurdering af forskellige versioner af artikel 6, herunder den norske. Derfor vil vi redegøre for vores endelige stilling under 3. behandling.

Alternativet

Alternativets medlem af udvalget indstiller, at der stemmes imod forslaget om at tiltræde aftalen mellem Danmark og USA om forsvarssamarbejde og dette lovforslag, der implementerer aftalen.

Alternativet ønsker at gøre det klart, at aftalen går videre end tilsvarende aftaler, som Norge, Sverige og Finland har indgået med USA.

Aftalen rummer bestemmelser, der er åbne for bred fortolkning, og som kan føre til situationer, hvor der reelt afgives myndighed til fremmede magter - i strid med grundloven. Flere juridiske eksperter har udtalt bekymring for, at netop denne aftale udgør en retlig gråzone, hvor elasticiteten i formuleringerne skaber usikkerhed om Danmarks reelle kontrol og suverænitet.

Alternativet ser med bekymring på, at relevante høringssvar fra eksperter og civilsamfundsorganisationer i høj grad er blevet ignoreret. Derudover har processen været præget af forsøg på at begrænse offentligheden i høringsprocessen, herunder ved at afholde centrale høringer bag lukkede døre.

Det er vigtigt at understrege, så ingen medlemmer af Folketinget sidenhen kan påstå, at de ikke var blevet gjort opmærksomme på ovenstående.

Alternativet anerkender behovet for internationalt samarbejde om sikkerhed, men det må ikke ske på bekostning af dansk suverænitet, demokratisk gennemsigtighed og grundlovens principper. Derfor siger vi klart nej til denne aftale og opfordrer Folketinget til at genoverveje retningen for Danmarks sikkerhedspolitiske samarbejde.

4. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 28. marts 2025 og var til 1. behandling den 11. april 2025. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget. Udvalget afgav betænkning den 27. maj 2025. Lovforslaget var til 2. behandling den 3. juni 2025, hvorefter det blev henvist til fornyet behandling i udvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet lovforslaget i 2 møder.

Bilag

Efter udvalgets afgivelse af betænkning er der omdelt 4 bilag på lovforslaget.

Samråd

Udvalget har stillet 1 spørgsmål til forsvarsministeren, udenrigsministeren og justitsministeren til mundtlig besvarelse, som ministrene har besvaret i et åbent samråd med udvalget den 10. juni 2025.

Spørgsmål

Udvalget har efter afgivelsen af betænkning stillet 4 spørgsmål til justitsministeren, 2 spørgsmål til forsvarsministeren og 1 spørgsmål til udenrigsministeren til skriftlig besvarelse, hvor af justitsministeren har besvaret 2 spørgsmål. De øvrige spørgsmål forventes besvaret inden 3. behandling.

Benny Engelbrecht (S) Bjarne Laustsen (S) Christian Rabjerg Madsen (S) Jesper Petersen (S) Kasper Roug (S) Mogens Jensen (S) Flemming Møller Mortensen (S) Simon Kollerup (S) Christian Friis Bach (V) Hans Andersen (V) Peter Juel-Jensen (V) nfmd. Hans Christian Schmidt (V) Peter Have (M) Charlotte Bagge Hansen (M) Aaja Chemnitz (IA) Lise Bech (DD) Søren Espersen (DD) Carsten Bach (LA) Theresa Scavenius (UFG) Rasmus Jarlov (KF) fmd. Mai Mercado (KF) Mads Fuglede (DD) Alex Ahrendtsen (DF) Anne Valentina Berthelsen (SF) Karsten Hønge (SF) Trine Pertou Mach (EL) Søren Søndergaard (EL) Stinus Lindgreen (RV) Sascha Faxe (ALT)

Borgernes Parti, Naleraq, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)12
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Dansk Folkeparti (DF)7
Radikale Venstre (RV)6
Alternativet (ALT)6
Borgernes Parti - Lars Boje Mathiesen (BP)1
Naleraq (N)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5