L 204 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love.

(Kreditorforfølgning i pensionsordninger for konfiskationskrav og erstatningskrav m.v. i anledning af visse strafbare handlinger, der har medført et udbytte).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2024-25
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-04-2025

Fremsættelse: 23-04-2025

Skriftlig fremsættelse (23. april 2025)

20241_l204_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (23. april 2025)

Justitsministeren (Peter Hummelgaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Kreditorforfølgning i pensionsordninger for konfiskationskrav og erstatningskrav m.v. i anledning af visse strafbare handlinger, der har medført et udbytte)

(Lovforslag nr. L 204)

Det må ikke kunne betale sig at begå kriminalitet. For at sikre dette grundlæggende princip er det afgørende, at personer, der begår kriminalitet, ikke alene straffes, men tillige fratages en eventuel opnået økonomisk vinding.

Formålet med lovforslaget er derfor at give mulighed for på visse betingelser at foretage retsforfølgning i pensioner tilhørende den, der er idømt en frihedsstraf for en forbrydelse, der har medført et udbytte. Muligheden vil gælde for erstatningskrav og godtgørelseskrav i anledning af forbrydelsen samt for krav på værdikonfiskation i anledning af forbrydelsen.

Lovforslaget er en opfølgning på forslag til folketingsbeslutning nr. B 46 om mulighed for kreditorforfølgning i pensioner, som blev vedtaget enstemmigt den 5. maj 2022. Den daværende regering blev ved beslutningen pålagt at fremsætte de nødvendige forslag til ændring af lovgivningen, således at kreditor kan foretage retsforfølgning i indeståender på pensionskonti i det omfang, det skyldige beløb hidrører fra berigelseskriminalitet.

Baggrunden for folketingsbeslutningen er en i medierne meget omtalt sag, hvor en tidligere ansat i Socialstyrelsen ved Københavns Byrets dom af 18. februar 2020 blev idømt 6 år og 6 måneders fængsel for bedrageri af særlig grov karakter over for sin arbejdsgiver begået i perioden 1993-2018. Vedkommende blev ved dommen pålagt at betale straffesagens omkostninger, og der blev konfiskeret et beløb på ca. 113 mio. kr. i medfør af straffelovens § 75, stk. 1, om konfiskation af udbytte ved en strafbar handling eller et hertil svarende beløb.

Efter dommen anmodede anklagemyndigheden om, at der med henblik på inddrivelse af de skyldige beløb blev foretaget beslaglæggelse af to pensionskonti tilhørende domfældte. Ved Højesterets kendelse af 18. februar 2022 i sag nr. 77/21, offentliggjort i Ugeskrift for Retsvæsen 2022, s. 1805 ff., stadfæstede Højesteret Østre Landsrets kendelse om ikke at foretage beslaglæggelse i pensionskontiene.

Den sene fremsættelse skyldes, at de administrative konsekvenser på nogle ministerområder først blev afklaret efter den offentlige høring. Lovforslaget ønskes færdigbehandlet i indeværende samling af hensyn til, at det allerede har været længe undervejs, siden ovennævnte beslutningsforslag blev vedtaget i foråret 2022. Desuden lægges der op til, at lovforslaget skal træde i kraft 1. juli 2025.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.