Ny rapport: Brexit-aftalen er god for EU

21.03.2023

Selvom Brexit-aftalen var en lang og hård fødsel, vurderer Europa-Kommissionen i dag, at aftalen er landet et godt sted for EU, og at den tager hensyn til EU’s handelsinteresser og samarbejde med Storbritannien. Samtidig er den frie bevægelighed og samhandlen mellem EU og Storbritannien som forventet faldende.

Det fremgår af en ny rapport fra Europa-Kommissionen, som analyserer handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien.

Ifølge rapporten blev der i 2022 gjort store fremskridt med at færdiggøre de institutionelle ordninger, og selvom der stadig er udfordringer, fungerer handels- og samarbejdsaftalen samlet set godt. Rapporten konkluderer også, at ”efter to års anvendelse af handels- og samarbejdsaftalen er virkningen af at optrævle den dybe økonomiske integration, som det indre marked, toldunionen og andre ledsagepolitikker har skabt, blevet tydeligere.”

I den politiske erklæring fra Windsor af 27. februar 2023 gav både Europa-Kommissionen og Storbritannien desuden udtryk for, at de fremover havde til hensigt fuldt ud at udnytte handels- og samarbejdsaftalens potentiale.

Fri bevægelighed

Med Brexit blev den frie bevægelighed for personer mellem EU og Storbritannien også afskaffet, og det førte som forventet til en kraftig nedgang i mobiliteten såvel som kortvarige besøg. Mellem juni 2021 og juni 2022 var der flere EU-borgere, som forlod Storbritannien, end som ankom dertil, hvilket resulterede i en negativ nettomigration af EU-borgere på 51.000.

Samhandel

Storbritanniens udmeldelse af EU haft en negativ indvirkning på handelsstrømmene mellem EU og Storbritannien. Det samme vurderes af en lang række forskellige organer, institutioner og interessenter. Storbritanniens egne tal lyder på, at samhandlen med EU er 15 pct. lavere end den ville være, hvis Storbritannien fortsat var en EU-medlemsstat, og at britiske virksomheder har øget deres omkostninger ifm. eksport til EU-området med ca. 15 mia. GBP om året.  Dette har blandt andet fået nogle britiske fødevareproducenter til at stoppe deres eksport til EU.