L 189 Forslag til lov om ændring af lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme.

(Konsekvensændringer som følge af kommunalreformen. Overførsel af den amtskommunale ejendomsskat til kommunerne).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 29-03-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l189_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (29. marts 2006)

 

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme (Konsekvensændringer som følge af kommunalreformen. Overførsel af den amtskommunale ejendomsskat til kommunerne)

(Lovforslag nr. L 189).

Det foreliggende lovforslag indgår i udmøntningen af aftalen af 27. februar 2006 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om en kommunal finansieringsreform.

Med aftalen indføres et nyt finansieringssystem for kommunerne, som er tilpasset kommunernes situation efter kommunalreformen.

Formålet med lovforslaget er at overføre den amtskommunale grundskyld til kommunerne, som følge af amtskommunernes nedlæggelse pr. 1. januar 2007.

Endvidere tilsigter lovforslaget at ligestille Københavns, Frederiksberg og Bornholms Kommuner på ejendomsskatteområdet med de øvrige kommuner i landet, fordi de pågældende kommuner som konsekvens af kommunalreformen fra den 1. januar 2007 kun skal varetage kommunale opgaver.

Lovforslaget har derudover til formål at harmonisere reglerne for opkrævning af dækningsafgift af offentlige ejendomme således, at ejendomme tilhørende staten kan pålignes dækningsafgift med samme sats som øvrige offentlige ejendomme. Det foreslås endvidere, at kommunalbestyrelsen fremover helt eller delvist kan fritage ejendomme, der tilhører andre kommuner og vedkommende region, og ejendomme, der er i sameje mellem kommunen og andre kommuner, regioner eller staten, for dækningsafgift.

Jeg skal endelig gøre opmærksom på, at lovforslaget €" bortset fra mindre lovtekniske justeringer €" fremsættes uændret i forhold til det forslag, der har været udsendt i høring. Partierne bag aftalen om finansieringsreformen vil drøfte, hvorvidt de høringssvar, der er indkommet, giver anledning til initiativer, herunder evt. at fremsætte ændringsforslag.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale forslaget til hurtig og velvillig behandling i Det Høje Ting.