Hvad er EFTA og EØS?

EØS er et økonomisk samarbejde mellem EU og Norge, Island og Liechtenstein. EFTA er en international frihandelsorganisation med fire medlemslande.

EFTA

EFTA (Den Europæiske Frihandelssammenslutning, på engelsk European Free Trade Association) er en international frihandelsorganisation, der består af Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.

EFTA begyndte i 1960 som et frihandelssamarbejde mellem Storbritannien, Danmark, Norge, Sverige, Schweiz, Østrig og Portugal. EFTA blev dannet som en modvægt til EF-samarbejdet, der var blevet etableret mellem seks andre europæiske lande i 1957.

Efterhånden blev flere lande medlemmer af EF og forlod dermed EFTA. EFTA er udelukkende et mellemstatsligt samarbejde i modsætning til EU, som har overnationale træk.

EØS

EØS er forkortelsen for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (på engelsk EEA), som blev etableret ved en aftale mellem EU og tre af EFTA-landene, nemlig Norge, Island og Liechtenstein i 1994. EØS-aftalen betyder, at EU’s bestemmelser om f.eks. det indre marked også gælder i disse tre lande. EØS-aftalen omfatter dog ikke EU's toldunion fiskeri eller landbrug.

Læs mere: 

EFTA: EFTA-konventionen (engelsk)
EFTA: EØS-aftalen (engelsk)
Det schweiziske udenrigsministerium: Bilaterale aftaler mellem Schweiz og EU (engelsk)
EU's Udenrigstjeneste: Schweiz (engelsk)

Senest opdateret: [21.03.2024]
Sideansvarlig: Tomas Heron