L 189 Forslag til lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner.

(Justering af udligningssystemet og visse tilskudsordninger).

Af: Velfærdsminister Karen Jespersen (V)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Skriftlig fremsættelse (31. marts 2009)

Velfærdsministeren (Karen Jespersen) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (Justering af udligningssystemet og visse tilskudsordninger)

(Lovforslag nr. L 189).

Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre har drøftet behovet for justeringer i det kommunale tilskuds- og udligningssystem, som partierne indgik aftale om i 2006 som led i den samlede aftale om en kommunal finansieringsreform fra 2006. Partierne har den 17. marts 2009 indgået en aftale om opfølgning på finansieringsreformen.


Velfærdsministeriets Finansieringsudvalg har i februar 2009 fremlagt en rapport om opfølgning på finansieringsreformen. Aftalen om opfølgningen på finansieringsreformen skal ses på baggrund af denne rapport. Rapporten er udarbejdet på baggrund af de første erfaringer efter kommunalreformen og har bl.a. haft til formål at danne grundlag for en opfølgning på opgørelsen af kommunernes socioøkonomiske udgiftsbehov vedrørende det specialiserede sociale område, således som det blev forudsat i aftalen fra 2006.


På baggrund af rapportens konklusioner peges der på, at der er behov for enkelte justeringer i tilskuds- og udligningssystemet, som vil have beskedne umiddelbare virkninger for fordelingen mellem kommunerne, men som dog med fordel kan gennemføres med virkning fra 2010. Partierne bag aftalen har tilsluttet sig rapportens konklusioner.


Forslaget indeholder på denne baggrund følgende justeringer:


- Afgrænsningen af kommuner uden for hovedstadsområdet, der modtager ekstra udligningstilskud på baggrund af et højt strukturelt under-skud justeres for at sikre en jævn udvikling i ordningen og undgå skævheder i fordelingen af bloktilskudsreguleringer.

- Hovedstadskommunernes bidrag til og størrelsen af puljen for hovedstadskommuner med økonomiske vanskeligheder nedjusteres med omkring 100 mio. kr.

- I udgiftsbehovsopgørelsen justeres afgrænsningen af kriteriet vedrørende handicapområdet, så kommunernes udgiftsbehov vedrørende tilbud til udviklingshæmmede er bedre afspejlet.



Herudover indeholder forslaget nogle mindre justeringer, som ikke har baggrund i aftalen om opfølgning på finansieringsreformen. Det vedrører:


- Tilpasning af bestemmelsen om tilskud til kommuner, der medfinansierer EU-støttede projekter, til den nye programperiode for EU's strukturfonde og et udvidet antal kommuner, der modtager et ekstra udligningstilskud efter § 12.

- Udmøntning af aftale med KL fra 2008 om omlægning af en del af særtilskudsmidlerne til ø-kommunerne Ærø, Læsø og Samsø. Omlægningen blev for året 2009 foretaget via en tekstanmærkning til finansloven.



Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale forslaget til hurtig og velvillig behandling i Det Høje Ting.