B 46 Forslag til folketingsbeslutning om behandling af forhandlingsmandater i Folketinget.

Udvalg: Europaudvalget
Samling: 2011-12
Status: Forkastet

Betænkning

Afgivet: 01-06-2012

Betænkning afgivet af Europaudvalget den 1. juni 2012

20111_b46_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Europaudvalget den 1. juni 2012

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 13. marts 2012 og var til 1. behandling den 25. maj 2012. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Europaudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.


2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, S, RV, SF og KF) indstiller forslaget til forkastelse.


Et mindretal i udvalget (DF, EL og LA) indstiller forslaget til vedtagelseuændret.


Liberal Alliance er af den opfattelse, at danskerne har to gode grunde til at opleve EU som fjernt. Den ene er en udpræget ulyst - blandt de gamle partier - til at tale åbent om, hvor EU er på vej hen og den anden, at EU-spørgsmål afgrænses til et særligt EU-reservat, der kun åbnes ved folkeafstemninger, eller når euroen er ved at ramle.


Liberal Alliance mener, at Europaudvalget i praksis fungerer som en del af dette EU-reservat, og at det faktum, at mandatafgivelsen til EU afgives i Europaudvalget, er med til at hæmme en åben, kvalificeret og demokratisk debat om Europa. Liberal Alliance noterede, f.eks. i forbindelse med behandlingen af »sixpacken«, der øger den centrale overvågning og styringen af medlemslandenes økonomi, at det ellers magtfulde Finansudvalg ikke blev inddraget.


Liberal Alliance anerkender, at Europaudvalget udgøres af engagerede ordførere, og at Europaudvalgets sekretariat er både hårdtarbejdende og velfungerende. Alligevel står Europaudvalgets rolle ikke længere mål med den betydning, EU-politik har for dansk lovgivning. Ca. 14 pct. af dansk lovgivning stammer direkte fra EU, og op mod 80 pct. af dansk lovgivning påvirkes af EU-love og -regler.


Når Europaudvalget giver ministre forhandlingsmandater til rådsmøder, sker det på vegne af alle folketingsmedlemmer, og det sker desværre ofte uden medlemmernes vidende om mandaterne, før disse allerede er afgivet, og når muligheden for at påvirke processen er forpasset. Derfor ønsker Liberal Alliance, at forhandlingsmandaterne skal afgives i Folketingssalen.


Det er værd at understrege, at forslaget vil betyde, at Europaudvalget vil overgå til at blive et mere almindeligt arbejdende udvalg, der kan følge forhandlingerne omkring sager med særlig vigtighed for Danmark, der kan sikre samarbejdet mellem det danske Folketing og parlamenterne i andre medlemsstater, der kan udgøre den primære kontakt til Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet, og der kan sørge for, at danske borgere får indsigt i EU.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


Benny Engelbrecht (S) nfmd. Bjarne Laustsen (S) Jacob Bjerregaard (S) Jens Joel (S) Rasmus Horn Langhoff (S) Trine Bramsen (S) Jeppe Kofod (S) Sofie Carsten Nielsen (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV) Lone Loklindt (RV) Lisbeth Bech Poulsen (SF) Holger K. Nielsen (SF) Nikolaj Villumsen (EL) Finn Sørensen (EL) Per Clausen (EL) Erling Bonnesen (V) Claus Hjort Frederiksen (V) Lykke Friis (V) Eva Kjer Hansen (V) fmd. Henrik Høegh (V) Jakob Ellemann-Jensen (V) Sophie Løhde (V) Pia Adelsteen (DF) Kristian Thulesen Dahl (DF) René Christensen (DF) Christian Langballe (DF) Merete Riisager (LA) Lene Espersen (KF) Lars Barfoed (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)44
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)16
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 46


Bilagsnr.
Titel
1
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget
2
Udkast til betænkning