L 23 Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

(Behandlingsgaranti for indsatte stofmisbrugere, undersøgelse af indsatte personer, kundgørelse af fængselsforskrifter m.v.).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-10-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l23_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2006)

 

 

Justitsministeren (Lene Espersen):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf mv. (Behandlingsgaranti for indsatte stofmisbrugere, undersøgelse af indsatte personer, kundgørelse af fængselsforskrifter mv.)

(Lovforslag nr. L 23).

Som et led i satspuljeforliget for 2006 er det besluttet, at der skal sikres en behandlingsgaranti til stofmisbrugere i kriminalforsorgens institutioner, som skønnes egnede og motiverede til behandling. Lovforslaget har bl.a. til hensigt at udmønte denne beslutning, således at indsatte, der opfylder de nævnte kriterier, er garanteret behandling mod deres stofmisbrug. Forslaget er et led i den samlede indsats for, at fængslerne skal holdes fri for ulovlige stoffer.

Der foreslås endvidere en ændring af straffuldbyrdelsesloven, der er nødvendig for at sikre Danmarks efterlevelse af Europarådets Ministerkomités rekommandation REC(2006)2 om europæiske fængselsregler. Rekommandationen anbefaler bl.a., at undersøgelse af en indsat ikke må foretages af personale af andet køn end den indsatte. Danmarks efterlevelse af denne anbefaling kræver en ændring af straffuldbyrdelseslovens § 60, stk. 5, hvorefter undersøgelse af en indsat, der indebærer afklædning, undtagelsesvis kan foretages og overværes af personer af andet køn end den indsatte.

Med lovforslaget lægges der endvidere op til, at regler for indsatte i kriminalforsorgens institutioner, som fastsættes af institutionens leder, fortsat kan undtages fra kundgørelse i Lovtidende. Oplysning om indholdet af reglerne kan i stedet fås ved henvendelse til vedkommende institution, og de indsatte skal have adgang til at låne eller gennemse et eksemplar af reglerne. Baggrunden for dette forslag er, at der med lov nr. 305 af 19. april 2006 om ændring af lov om udgivelse af en Lovtidende og en Ministerialtidende (Lovtidende i elektronisk form) sker en ophævelse af det hidtidige retlige grundlag for at undtage fra kundgørelse i Lovtidende.

Idet jeg i øvrigt tillader mig at henvise til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.