Sagen er afsluttet. Vedtaget ved:  Afgørelse 2011/1104/EU

Forslag til Europa Parlamentets og Rådets afgørelse om betingelserne for adgang til det globale satellitbaserede navigationssystem

Forslag til Europa Parlamentets og Rådets afgørelse om betingelserne for adgang til det globale satellitbaserede navigationssystem, der er en statsreguleret tjeneste etableret under Galileo-programmet (forelagt af Kommissionen)

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Forslag til afgørelse
KOM20100550 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Følgebrev protokol nr. 2
Følgebrev protokol 2 KOM (2010) 0550 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
08.10.2010
Dokumenttype:
Forslag til afgørelse
Procedurenummer:
COD/2010/0282
Beslutningsprocedure:
Almindelig lovgivningsprocedure - COD
Retsgrundlag:
Art. 172 TEUF
EU's databaser om forslaget
  • 25-03-2011 kl. 10:00
    Møde nr. 27 i Europaudvalget
  • 19-11-2010 kl. 08:30
    Møde nr. 8 i Europaudvalget
Forslaget er modtaget af Folketinget i dansk sprogudgave den 11. oktober 2010, jf. Lissabontraktatens protokol nr. 2 om kontrol med nærhedsprincippet. Fristen på 8 uger for fremsendelse af Folketingets begrundede udtalelse udløb den 6. december 2010.

Læs Kommissionens fremsendelsesbrev


Kommissionen lægger i sit forslag op til at fastsætte de betingelser, der skal gælde for brugerkredsens adgang til PRS-tjenesten. Deltagelse i tjenesten er forbeholdt EU-landene, Rådet, EU-Kommissionen og eventuelt den Europæiske Unions Agenturer, samt efter behørig autorisation tredjelande eller internationale organisationer.

Bl.a. skal de medlemsstater, der beslutter at bruge tjenesten, oprette en kompetent PRS-myndighed, som kan forvalte og kontrollere fremstilling, besiddelse og anvendelse af PRS-modtagere, samt fastsætte de rettigheder, der er knyttet til at opnå adgang til anvendelse af PRS.

Forslaget indeholder også en række minimumsstandarder, som den kompetente PRS-myndighed skal opfylde i forbindelse med forvaltningen af de definerede opgaver.

Galileo er under civil kontrol, og PRS-tjenesten er først og fremmest tænkt anvendt af politi, told og nationale beredskabsmyndigheder, samt til kritiske samfundsfunktioner såsom telekommunikation, transport og energi. 

Endelig lægger Kommissionens forslag op til at bemyndige Kommissionen til at vedtage delegerede retsakter for så vidt angår regler for beskyttelse af klassificerede oplysninger om PRS, og om de fælles minimumsstandarder.

Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".