Reformgruppe kommer med anbefalinger til at styrke Folketingets europapolitik

11.10.2021

290

Folketinget har kun minimal indflydelse på den europæiske lovgivning, som i dag gælder for borgere og virksomheder i Danmark.

Sådan lyder analysen fra en særlig ekspertgruppe nedsat af Folketinget i juni 2020. Gruppen præsenterer sine mere end 20 anbefalinger til en demokratisering af dansk europapolitik ved et arrangement på Christiansborg onsdag den 13. oktober.

Gruppens formand, Claus Larsen-Jensen, udtaler forud for rapportens offentliggørelse:

 "At så få folketingspolitikere beskæftiger sig med EU trods EU’s stigende betydning for lovgivningen her til lands udgør et demokratisk problem. Det bør vi grundlæggende ændre”.

Gruppen vil præsentere sine anbefalinger ved arrangementet den 13. oktober, som foregår i Landstingssalen fra kl. 15.00 til 16.45, hvor der er adgang for pressen.

Der vil derudover være indlæg fra Folketingets formand Henrik Dam Kristensen, Europaudvalgets formandskab Eva Kjer Hansen (V), Henrik Møller (S) samt fra repræsentanter for Dansk Industri, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Energi.

Til arrangementet er også inviteret formænd for folketingets fagudvalg, repræsentanter for regeringen, danske medlemmer af Europa-Parlamentet og en lang række af større danske interesseorganisationer.

Læs EU-Reformgruppens rapport (PDF)

Folketingets Europaudvalg bad i 2020 en særlig ekspertgruppe om at give sit bud på, hvordan Folketinget kan styrke sin indflydelse på og parlamentariske kontrol med EU-politikken. Hvordan ville Folketingets kontrol med dansk europapolitik se ud, hvis Danmark blev medlem af EU i 2022?

EU-Reformgruppen består af Claus Larsen-Jensen (tidligere formand for Europaudvalget), Connie Hedegaard (tidligere EU-kommissær), Holger K. Nielsen (tidligere minister og MF), Claus Grube (tidligere EU-ambassadør og departementschef i Udenrigsministeriet), Helle Krunke (professor i forfatningsret ved Københavns Universitet), Sinne Conan (europapolitisk direktør i Finans Danmark) og Uffe Østergaard (professor emeritus i europæisk historie ved Copenhagen Business School). 

Folketingets arbejde med EU-politikken foregår i dag først og fremmest i Europaudvalget, som både koordinerer Folketingets behandling af et meget stort antal EU-sager og kontrollerer regeringen. 

Den løbende kontrol med den til enhver tid siddende regerings EU-politik sker ved, at Europaudvalget godkender forhandlingsmandater til den danske regerings forhandlingslinje i Ministerrådet.

Kontakt ved pressehenvendelser

Er du journalist, og har du spørgsmål til sagen? Ring til os på 3337 3337 eller send os en e-mail.