Folketinget bør samarbejde med interesseorganisationer om EU-politik

13.10.2021

Folketinget skal indgå et formaliseret samarbejde med danske interesseorganisationer om prioritering og behandling af EU-sager, anbefaler Folketingets EU-reformgruppe i rapport. 

Organisationerne har stor viden om konsekvenserne af kommende EU-forslag for danske borgere og virksomheder.

Denne viden skal Folketinget bruge til at prioritere kommende EU-lovgivning allerede før, den er fremsat, og dermed påvirke lovgivningen, når muligheden for indflydelse er størst.

I dag inddrages Folketinget for lidt og for sent i kommende EU-lovgivning. Derfor har de folkevalgte kun begrænset indflydelse på fælles EU-beslutninger, som påvirker danske borgere og virksomheder. 

Interesseorganisationer skal hjælpe Folketinget med at prioritere EU-sager

Konkret foreslår EU-reformgruppen, at Folketinget nedsætter et kontaktudvalg med partiledere og lederne af de største interesseorganisationer. Kontaktudvalget skal mødes en gang om året og identificere de kommende EU-sager, hvor Danmark vil have mest på spil. 

Informationerne skal bruges til at prioritere, hvilke EU-sager Folketinget skal have særligt fokus på det kommende år.

Udvælgelsen af EU-sagerne skal forankres bredt i Folketinget, og antallet bør ikke overstige 20 sager årligt, foreslår EU-reformgruppen.

Læs rapportens hovedkonklusioner (PDF) Læs EU-Reformgruppens rapport (PDF)

Folketingets EU-reformgruppe

Folketingets EU-reformgruppe blev nedsat af Europaudvalget i efteråret 2020 for at skitsere forslag til, hvordan en moderne demokratisk kontrol med regeringens EU-politik kunne se ud, hvis Danmark blev optaget i EU i dag. 

Reformgruppen præsenterer i en ny rapport en række anbefalinger til, hvordan Folketingets indflydelse på EU-sager kan styrkes.