Tak, hr.
formand.
Det lovforslag, som vi behandler her, er umiddelbart en ændring af ferieloven, sådan at lønmodtagere kan få erstatningsferie, hvis de bliver syge under ferie.
Vi kan vel sige, at det er en god idé, at man alligevel kan få den ferie, man har optjent.
Alligevel rejser der sig en del spørgsmål.
For Dansk Folkeparti kunne det være interessant at vide, hvorfor det er EU, der skal afgøre det, og hvorfor det ikke er arbejdsmarkedets parter, der skal forhandle det her på plads, og også, hvis man skal leve op til minimumsregler, om det her er de absolutte minimumsregler, man skal leve op til.
Det vil selvfølgelig være en fordel, at der ikke opstår en hel del misforståelser, og det er i hvert fald nogle spørgsmål, vi vil rejse under udvalgsbehandlingen.
Der er også det der med dem, der bliver syge under ferien, om de skal rejse hjem til deres læge for at få en lægeerklæring, eller om de bare kan blive og først senere eller pr.
telefon kan få en lægeerklæring og den slags.
Det er sådan lidt vanskeligt at gennemskue, hvad det går ud på.
Det drejer sig også om, hvor meget erstatningsferie man skal have, om det er hele ferien, eller om det kun er den periode, man er syg i, som man skal have erstatning for.
Der er også ændringer i indberetningen til Indkomstregistreret, som vi egentlig synes er o.k.
Noget af det, vi så falder over, og som regeringen er gået stille med i den her forbindelse, er jo, at man går ind og ændrer på FerieKonto og så trækker 100 mio.
kr.
i renteafkast i 2012, 2013, 2014 og 2015.
Når vi tænker tilbage, er det jo et af de punkter, som de partier, der er med i den nuværende regering, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti, har kritiseret den tidligere regering for, nemlig at man trak renteafkastet fra FerieKonto og lod det gå ind i statskassen.
Nu gør man så det samme her, og det har der ikke rigtig været noget snak om.
Jeg syntes egentlig, da jeg læste lovforslaget, at det var overraskende, at det lige var puttet her ind.
Jeg havde egentlig troet, at lovforslaget kun drejede sig om erstatningsferie, men så kommer der sådan lige mindre tilpasninger – som der står.
Det kan godt være, at det her kommer ind under mindre tilpasninger.
I Dansk Folkeparti har vi et ønske om, at de penge, der står på FerieKonto, skal ud til den lønmodtager, der optjener dem.
Der vil vi gerne stadig væk have hævet det beløb, man pr.
automatik sender ud til lønmodtageren.
Men nu er det puttet ind her, i stedet for at der er en separat lov om det.
Det kan jo godt være, at det sådan skulle være skjult, altså at det slet ikke skulle have været frem, at man trak de her 100 mio.
kr.
4 år i træk.
Det er så 400 mio.
kr., man lige siger ja til.
Det tager vi lige af lønmodtagernes FerieKonto.
Det er ikke, fordi vi som sådan skal klage over det i Dansk Folkeparti, for vi var jo selv med til det under VK-regeringen.
Det var bare den kritik, vi så modtog fra den nuværende regering og de partier, der er der.
Så fremover vil det vel være sådan en kritik, der så forstummer, og så er der vel ikke nogen, der kritiserer nogen for at tage penge fra FerieKonto, i hvert fald ikke Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti.
De kan i hvert fald ikke tillade sig fremover, hvis der skulle komme et regeringsskifte, så at kritisere det, når de selv gør det nu her.
Så det er sådan lidt tricky.
Men alt i alt inden vi i Dansk Folkeparti vil sige endeligt ja til det, synes vi altså, at der er en hel del spørgsmål, som vi skal have afklaret i forbindelse med udvalgsbehandlingen.
Vi vil gerne have, at der skal ligge hundrede procent klare regler og retningslinjer for, hvordan arbejdsgivere og lønmodtagere skal agere i tilfælde af erstatningsferie.
Det synes vi ikke at vi lige umiddelbart kan læse ud af lovforslaget, så der bliver en del, vi skal have spurgt ind til i forbindelse med behandlingen af lovforslaget.