L 125 Forslag til lov om ændring af lov om ophavsret.

(Gennemførelse af dele af direktiv om ophavsret og beslægtede rettigheder på det digitale indre marked).

Af: Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-05-2023

Skriftlig fremsættelse (3. maj 2023)

20222_l125_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (3. maj 2023)

Kulturministeren (Jakob Engel-Schmidt):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførsel af dele af direktiv om ophavsret og beslægtede rettigheder på det digitale indre marked)

(Lovforslag nr. L125)

Lovforslaget har som hovedformål at gennemføre dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/790 vedrørende modernisering af ophavsretten set i lyset af udviklingen af digitale teknologier og især adgangen til at tilgå ophavsretligt beskyttet materiale via internettet.

Fristen for gennemførsel var den 7. juni 2021, men på grund af Covid-19 blev implementeringen delt op, så kun en del af direktivet blev gennemført i juni 2021. På grund af forsinkelsen har Kommissionen indledt en retssag mod Danmark. Kommissionen er løbende blevet orienteret om forsinkelserne. Kommissionens tiltag gør, at det er nødvendigt at fremsætte lovforslaget i indeværende folketingssamling.

Med lovforslaget foreslås det at give kunstnere bedre kort på hånden ift. de aftaler, de indgår med producenter og streamingtjenester. Med forslaget følger også en bredere adgang for blandt andet biblioteker og museer til at gøre brug af materiale (for eksempel plakater, bøger og tidskrifter) fra deres samlinger, der ikke længere kan købes. Den danske aftalelicensmodel sikres. Dermed gøres det nemmere at opnå tilladelse til masseudnyttelse af beskyttet materiale som f.eks. tekster, billeder og musik med mange involverede rettighedshavere. Forslaget gør det også muligt at bruge indhold digitalt i undervisningen på eksempelvis elektroniske whiteboards. Og forskere får bedre muligheder for at bruge teknologien til lettere at lave forskning ved at søge i store mængder tekst og data.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2023.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.