L 48 Forslag til lov om ændring af patentloven, ophavsretsloven med flere love.

(Implementering af EF-direktiv 2004/48/EF om håndhævelsen af intellektuelle rettigheder).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 09-11-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l48_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (9. november 2005)

 

 

Økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af patentloven, ophavsretsloven, m.v. (Implementering af EU direktiv 2004/48/EF om håndhævelse af intellektuelle rettigheder).

(Lovforslag nr. L 48).

Lovforslaget implementerer EU direktiv 2004/48/EF af 29. april 2004 om håndhævelse af intellektuelle rettigheder, som har til formål at forbedre retsstillingen for indehavere af intellektuelle rettigheder.

Medlemslandene inden for EU har i dag store forskelle i reglerne vedrørende håndhævelse af intellektuelle rettigheder. Disse forskelle bevirker, at der er en tendens til, at forfalskninger og piratkopier især bliver fremstillet og solgt i lande, der griber mindre effektivt ind over for disse krænkelser. Effektive midler til at håndhæve intellektuelle rettigheder er afgørende for et innovativt og velfungerende indre marked. Direktivet har således til hensigt at skabe ensartede betingelser for håndhævelsen af intellektuelle rettigheder i medlemsstaterne, hvilket vil være en fordel for de danske virksomheder.

Lovforslaget omfatter en ny erstatningsbestemmelse, der som noget nyt i forhold til den gældende retstilstand giver mulighed for, at retten ved udmålingen af erstatningen kan tage hensyn til krænkerens fortjeneste. Bestemmelsen vil kunne give retten mulighed for at fastsætte højere erstatninger for krænkelser af intellektuelle rettigheder end hidtil.

Herudover indeholder forslaget en bestemmelse, hvorefter retten i civile sager om krænkelse af intellektuelle ejendomsrettigheder kan træffe beslutning om, at krænkende varer og de redskaber, der har været anvendt til at fremstille varerne, kan tilbagekaldes fra handlen og tilintetgøres.

Endelig indfører forslaget en ny bestemmelse, der giver retten mulighed for, i krænkelsessager, at bestemme, at der skal ske offentliggørelse af retsafgørelsen.

Implementeringen af retshåndhævelsesdirektivet kræver at der foretages ændringer i de fleste af de love, der administreres af Patent- og Varemærkestyrelsen, herunder patentloven, varemærkeloven, designloven, brugsmodelloven, lov om beskyttelse af halvlederprodukters udformning (topografi). Derudover foretages ændring af ophavsretsloven (Kulturministeriet), lov om plantenyheder (Fødevareministeriet), fødevareloven (Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender) samt retsplejeloven (Justitsministeriet). Ændringerne i immaterialretslovene er samlet i ét lovforslag, mens de nødvendige ændringer i retsplejeloven vil blive fremsat i et selvstændigt lovforslag af justitsministeren.

Med disse bemærkninger og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg anbefale forslaget til det høje Tings velvillige behandling.