L 65 Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, lov om beskatning af pensionsordninger m.v. og lov om pensionsafkastbeskatning.

(Forlængelse af den særlige udbetalingsmulighed i Særlig Pensionsopsparing og afvikling af ordningen).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 11-11-2009

Skriftlig fremsættelse (11. november 2009)

20091_l65_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (11. november 2009)

Beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, lov om m Lønmodtagernes Dyrtidsfond, lov om beskatning af pensionsordninger m.v. og lov om pensionsafkastbeskatning. (Forlængelse af den særlige udbetalingsmulighed i Særlig Pensionsopsparing og afvikling af ordningen)

(Lovforslag nr. L 65).

Regeringen og Dansk Folkeparti indgik den 1. marts 2009 aftale om forårspakke 2.0. Som led i denne aftale fik alle kontohavere i Særlig Pensionsopsparing mulighed for i perioden fra den 1. juni 2009 til den 31. december 2009 at anmode om at få deres indeståede i SP-ordningen udbetalt. Det blev i den forbindelse aftalt, at udbetalingen skulle tilrettelægges således, at så mange som muligt fik mulighed for selv at disponere over deres SP-midler.


Pr. 20. oktober 2009 var der 458.000 kontohavere tilbage i SP-ordningen. ATP har skønnet, at der ultimo december 2009 vil være ca. 250.000 medlemmer tilbage i SP-ordningen. Ca. 2/3 af de tilbageværende konti vil indeholde indeståender på under 1.000 kr. 55.000 kunder har pr. 1. oktober 2009 et indestående på under 100 kr.


Meget få og små konti vil derfor skulle afholde en relativ stor administrativ udgift, såfremt man valgte at opretholde SP-ordningen.


Derfor foreslår regeringen, at man udvider udbetalingsvinduet, således at alle SP-kontohavere inden 1. maj 2010 kan vælge mellem at få indeståendet udbetalt eller flytte dette uden afholdelse af afgift til en ratepensionsordning eller en pensionsordning med løbende udbetalinger. Med forslaget varetages de tilbageværende medlemmers interesser i videst muligt omfang.


Beløb, hvor kontohaver ikke har anmodet om udbetaling, eller hvor et modtagende pensionsinstitut ikke har anmodet om flytning inden den 1. maj 2010, foreslås udbetalt automatisk til den berettigede kontohaver.


Forslaget bygger på en videreførelse af reglerne indsat ved lov nr. 387 af 25. maj 2009, således at også udbetalinger efter 1. januar 2010 er omfattet af den bestemmelse i pensionsbeskatningsloven, hvorefter der skal betales 35 pct. afgift af udbetalte beløb op til 15.000 og 50 pct. af det resterende udbetalte beløb.


For så vidt angår midler hidrørende fra LD, der står på en SP-konto i ATP, tilbageføres disse til LD. Herfra kan de efter reglerne i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond flyttes til andre pensionsformer.


Midler hidrørende fra LD, der henstår på en SP-konto i et andet pensionsinstitut end ATP, foreslås omfattet af reglerne om LD fra det tidspunkt, hvor SP-andelen udbetales, dog tidligst fra lovens ikrafttræden.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.