Sagen er afsluttet. Vedtaget ved: Forordning (EF) nr. 753/2007

Indgåelse af fiskeripartnerskabsaftalen mellem Det Europæiske Fællesskab på den ene side og den danske regering og det grønlandske landsstyre på den anden side

Forslag til Rådets forordning om indgåelse af fiskeripartnerskabsaftalen mellem Det Europæiske Fællesskab på den ene side og den danske regering og det grønlandske landsstyre på den anden side

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Forslag til forordning
KOM20060804 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
14.12.2006
Dokumenttype:
Forslag til forordning
Procedurenummer:
CNS/2006/0262
Beslutningsprocedure:
Høringsprocedure - CNS
Retsgrundlag:
Art. 300, stk. 2 EF, Art. 300, stk. 3, afsnit 1 EF, Art. 37 EF
EU's databaser om forslaget

EU og Grønland har forhandlet om at indgå en fiskeripartnerskabsaftale, som giver EU visse fiskerimuligheder i Grønlands fiskerizone. Aftalen skal erstatte den hidtidige fiskeriaftale mellem parterne.

Fiskeriaftalen giver fortsat EU adgang til at anvende kvoter og uudnyttede overskudsmængder fra Grønland i sine bilaterale aftaler med Norge, Færøerne og Island. Herudover videreføres mulighederne for etablering af fælles foretagender og blandede selskaber mellem grønlandske kvoteholdere og europæiske redere, forsøgsfiskeri og en fortrinsret for EU til eventuelle supplerende fiskerimuligheder. 

EU får fra 2007 adgang til at fiske torsk, rødfisk, hellefisk, rejer, helleflynder, lodde og snekrabber samt nærmere definerede bifangster. Der er dog tale om reduktion af fiskerimulighederne i forhold til den gældende aftale, idet bl.a. kvoterne for rødfisk og snekrabber er reduceret væsentligt og kvoten for skolæst helt fjernet, mens kvoten for rejer (øst) og hellefisk (vest) er opjusteret.

Den årlige finansielle godtgørelse til Grønland udgør knap 107 mio. kr. (14,3 mio. EUR), hvortil kommer en reserve på 11.5 mio. kr. (1,54 mio. EUR) til køb af ekstra fiskerimuligheder for torsk og lodde. Heraf er knap 24 mio. kr. (3,2 mio. EUR) årligt øremærket til strukturudviklingsstøtte til fiskerisektoren. Redernes bidrag er fastsat for hver art som 5 pct. af nærmere definerede referencepriser og vil kunne bidrage til en supplerende årlig indkomst på ca. 15 mio. kr. (2 mio. EUR).