Meddelelse: En stærkere målretning af støtten til landbrugere i området med naturbetingede ulemper

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: En stærkere målretning af støtten til landbrugere i områder med naturbetingede ulemper

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Meddelelse
KOM20090161 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
21.04.2009
Dokumenttype:
Meddelelse
Procedurenummer:
COM/2009/0161
EU's databaser om forslaget

Kommissionens meddelelse af 21. april 2009 har baggrund i den kritik, som EU’s Revisionsret i 2003 rejste af udpegningen af de såkaldte ”ugunstigt stillede områder”, som danner grundlag for udbetaling af særlig EU-støtte. Revisionsretten fandt, at udpegningen var for bred, for lidt målrettet og for uensartet. På den baggrund blev det i landdistriktsforordningen fra 2005 præciseret, at der inden 2010 skulle fastsættes nye udpegningskriterier for disse områder.


Ved samme lejlighed blev målsætningen for støtten indsnævret til fastholdelsen af bæredygtig landbrugsaktivitet i områder med naturbetingede eller andre særlige ulemper for landbruget. De hidtidige socioøkonomiske målsætninger udgik.


Kommissionen foreslår i meddelelsen otte biofysiske kriterier for de naturbetingede ulemper, fordelt på følgende tre akser:

  • jordbundsforhold: dræning/ jord tekstur/ rod dybde/ kemisk indhold
  • klimapåvirkning: lav temperatur/ hede stress
  • topografi: hældning/ jord fugtighedsbalance.
Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".