Sagen er afsluttet. Vedtaget ved:  Forordning (EU) nr. 513/2011

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1060/2009 om kreditvurderingsbureauer

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1060/2009 om kreditvurderingsbureauer {SEK(2010) 678} {SEK(2010) 679}

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Forslag til forordning
KOM20100289 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Følgebrev protokol nr. 2
Protokol 2 brev KOM (2010) 0289 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
02.06.2010
Dokumenttype:
Forslag til forordning
Procedurenummer:
COD/2010/0160
Beslutningsprocedure:
Almindelig lovgivningsprocedure - COD
Retsgrundlag:
Art. 114 TEUF
EU's databaser om forslaget
  • 12-11-2010 kl. 11:00
    Møde nr. 7 i Europaudvalget
Forslaget er modtaget af Folketinget i dansk sprogudgave den 22. juni 2010, jf. Lissabontraktatens protokol nr. 2 om kontrol med nærhedsprincippet. Fristen på 8 uger for fremsendelse af Folketingets begrundede udtalelse udløb den 14. september 2010.

Læs Kommissionens fremsendelsesbrev

Kommissionens arbejdsdokumwenter: SEK(2010) 678 og SEK(2010) 679

Kommissionens forslag indebærer, at man flytter tilsynet med kreditvurderingsbureauerne fra de nationale tilsynsmyndigheder til en EU-tilsynsmyndighed, ESMA. Overdragelsen indebærer, at både ansvaret for godkendelse af og tilsynet med kreditvurderingsbureauer flyttes til ESMA. Forslaget ændrer dog ikke på, at de nationale tilsynsmyndigheder fortsat skal være ansvarlige for tilsynet med finansielle virksomheders (f.eks. bankers og forsikringsselskabers) anvendelse af kreditvurderinger i et reguleringsøjemed samt i relation til anvendelse af kreditvurderinger i prospekter. 

Kommissionen foreslår en række konkrete beføjelser til ESMA, så man bliver i stand til at håndhæve forordningens bestemmelser. ESMA skal f.eks. uden en retskendelse kunne få adgang til et kreditvurderingsbureaus lokaler og udbede sig oplysninger. Endelig skal ESMA kunne indføre forskellige sanktioner over for kreditvurderingsbureauer, som ikke overholder deres forpligtelser. Sanktioner kan f.eks. være at man forbyder et kreditvurderingsbureau at udstede ratings eller inddrage bureauets godkendelse. Endelig skal ESMA i tilfælde af alvorlige overtrædelser kunne pålægge et bureau bøder. 

Kommissionens oprindelige forslag indeholdt også bestemmelser, som skulle sikre større gennemsigtighed om kreditvurderingen af strukturerede finansielle produkter, som bl.a. indebar, at kreditvurderingsbureauer skulle give andre bureauer adgang til de oplysninger, der lå til grund for deres kreditvurdering af disse produkter. Disse bestemmelser er dog taget ud af formandskabets kompromistekst for at afvente lignende regler i lande uden for EU, af hensyn til at sikre konvergens med disse.

Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".