Rapport fra Kommissionen for at forelægge et lovgivningsmæssigt forslag om, at EFSA skal kunne opkræve gebyrer

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet. Rapport om det tilrådelige i og muligheden for at forelægge et lovgivningsmæssigt forslag om, at EFSA skal kunne opkræve gebyrer

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Meddelelse
KOM20100496 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
23.09.2010
Dokumenttype:
Meddelelse
Procedurenummer:
COM/2010/0496
EU's databaser om forslaget
  • 26-11-2010 kl. 10:00
    Møde nr. 9 i Europaudvalget
Formålet med rapporten er at vurdere, hvorvidt det er muligt og tilrådeligt at forelægge et forslag om indførelse af gebyrer for den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA’s arbejde.

Kommissionen iværksatte i 2007 en internethøring af de berørte parter og afholdt møder med medlemsstaterne i Den Stående Komite for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) og med de berørte parter i Den Rådgivende Gruppe for Fødevarekæden, Dyresundhed og Plantesundhed.

Analysen af den foretagne høring af medlemsstater og berørte parter viser, at selv om de fleste medlemsstater ikke principielt er imod et gebyrsystem, så er de bekymrede over, at systemet bliver komplekst, fordi de fleste godkendelser, der gives, er generelle og til gavn for hele sektoren. Branchen (både producenter og brugere) er generelt imod et gebyrbaseret system, fordi de mener, at de fleste godkendelser er til gavn for almenvellet (almene godkendelser). Forbrugerorganisationerne fremhæver, at der kan rejses tvivl om EFSA’s uafhængighed, hvis der indføres gebyrer.

Kommissionen finder ikke grundlag for at drage afgørende konklusioner på baggrund af rapporten. Der er ifølge Kommissionen behov for en dybdegående konsekvensanalyse, hvor blandt andet konsekvenserne af indførelse af fire forskellige ”gebyrmodeller” undersøges nærmere.

Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".